Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Litouws   >   Inhoudsopgave


97 [zevenennegentig]

Voegwoorden 4

 


97 [devyniasdešimt septyni]

Jungtukai 4

 

 

 Klik op de tekst! arrow
  
Hij is in slaap gevallen, hoewel de televisie aanstond.
Hij is nog gebleven, hoewel het al laat was.
Hij is niet gekomen, hoewel we afgesproken hadden.
 
 
 
 
De televisie stond aan. Toch is hij in slaap gevallen.
Het was al laat. Toch is hij nog gebleven.
Wij hadden afgesproken. Toch is hij niet gekomen.
 
 
 
 
Hoewel hij geen rijbewijs heeft, rijdt hij auto.
Hoewel de straat glad is, rijdt hij hard.
Hoewel hij dronken is, gaat hij met de fiets.
 
 
 
 
Hij heeft geen rijbewijs. Toch rijdt hij auto.
De straat is glad. Toch rijdt hij zo hard.
Hij is dronken. Toch gaat hij met de fiets.
 
 
 
 
Zij vindt geen baan, hoewel ze gestudeerd heeft.
Zij gaat niet naar de dokter, hoewel ze pijn heeft.
Zij koopt een auto, hoewel ze geen geld heeft.
 
 
 
 
Zij heeft gestudeerd. Toch vindt ze geen baan.
Zij heeft pijn. Toch gaat ze niet naar de dokter.
Zij heeft geen geld. Toch koopt ze een auto.
 
 
 
 


Jongeren leren anders dan ouderen

Kinderen leren talen relatief snel. Bij volwassenen duurt het meestal langer. Kinderen leren echter niet beter dan volwassenen. Ze leren gewoon op een andere manier. Bij het leren van talen moeten de hersenen veel werk verrichten. Het moet een aantal dingen tegelijk leren. Wanneer ze een taal leren is het niet genoeg om erover na te denken. Ze moeten ook leren om de nieuwe woorden uit te spreken. Daarvoor moeten de spraakorganen nieuwe bewegingen gaan leren. Ook moeten de hersenen leren om te reageren op nieuwe situaties. Het communiceren in een vreemde taal is een uitdaging. Maar volwassen leren op elke leeftijd anders. Op 20 of 30 jaar hebben mensen nog steeds de routine om te leren. De tijden van de school of universiteit is nog niet lang geleden. De hersenen zijn daardoor nog goed getraind. Vreemde talen kunnen dan ook op een zeer hoog niveau geleerd worden. Mensen tussen de 40 en 50 jaar hebben al veel geleerd. Hun hersenen zullen van deze ervaring gaan profiteren. Het kan nieuwe inhoud met de oude kennis goed combineren. Op deze leeftijd leren ze de dingen het beste, die ze al weten. Dit zijn bijvoorbeeld talen die lijken op eerder geleerde vergelijkbare talen. Bij 60 of 70 jaar hebben mensen meestal veel tijd nodig. Ze kunnen het vaak oefenen. Dit is bij talen van groot belang. Ouderen kunnen bijvoorbeeld buitenlandse lettertypen zeer goed leren. Maar ze kunnen op elke leeftijd met succes leren. De hersenen kunnen ook na de puberteit nog nieuwe zenuwcellen vormen. En dat doen ze ook graag...

Raad de taal!

Sloveens behoort tot de Zuid-Slavische talen. Het is de moedertaal van ongeveer 2 miljoen mensen. Ze leven in Slovenië, Kroatië, Servië, Oostenrijk, Italië en Hongarije. Tsjechisch en Slowaaks is met het Sloveens in veel opzichten vergelijkbaar. Ook zijn er veel invloeden uit het Servo-Kroatisch. Hoewel Slovenië een klein land is, zijn er veel verschillende dialecten. De reden is dat het taalgebied op een zeer bewogen geschiedenis moet terugkijken. Dit blijkt ook uit de woordenschat dat veel vreemdtalige termen bevat.

Het Sloveens word geschreven met Latijnse letters. De grammatica onderscheidt zes gevallen en drie geslachten. Bij de uitspraak zijn er twee officiële geluiden. Eén van deze twee maakt precies de onderscheid tussen de hoge en lage tonen. Een ander kenmerk van de taal is de archaïsche structuur. De Slovenen stonden altijd open voor andere talen. Ze verheugen zich des te meer dat u ook hun hun taal leert!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Litouws voor beginners