Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Litouws   >   Inhoudsopgave


52 [tweeënvijftig]

In het winkelcentrum

 


52 [penkiasdešimt du]

Universalinėje parduotuvėje

 

 

 Klik op de tekst! arrow
  
Zullen we naar een winkelcentrum gaan?
Ik moet gaan winkelen.
Ik wil veel inkopen.
 
 
 
 
Waar zijn de kantoorartikelen?
Ik heb enveloppen en briefpapier nodig.
Ik heb pennen en viltstiften nodig.
 
 
 
 
Waar zijn de meubels?
Ik heb een kast en een commode nodig.
Ik heb een bureau en een plank nodig.
 
 
 
 
Waar is het speelgoed?
Ik heb een pop en een teddybeer nodig.
Ik heb een voetbal en een schaakspel nodig.
 
 
 
 
Waar is het gereedschap?
Ik heb een hamer en een tang nodig.
Ik heb een boormachine en een schroevendraaier nodig.
 
 
 
 
Waar is de juweliersafdeling?
Ik heb een halsketting en een armband nodig.
Ik heb een ring en oorbellen nodig.
 
 
 
 


Vrouwen zijn meer taalkundig begaafd dan mannen!

Vrouwen zijn net zo intelligent zijn als mannen. Gemiddeld hebben beiden dezelfde IQ. Het verschil zit echter tussen de bevoegdheden van de seksen. Zo kunnen mannen beter in drie dimensies denken. Ook kunnen ze wiskundige problemen meestal beter oplossen. Vrouwen hebben echter een beter geheugen. En ze beheersen de taal beter. Vrouwen maken minder fouten in de spelling en grammatica. Ze hebben een grotere woordenschat en kunnen ze vloeiender lezen. In taaltoetsen kunnen ze dikwijls betere resultaten behalen. De reden voor de taal voordeel voor vrouwen zit in de hersenen. De mannelijke en vrouwelijke hersenen zijn anders georganiseerd. Voor talen is de linker hersenhelft verantwoordelijk. Dit hersenengebied regelt de taalprocessen. Toch gaan vrouwen bij de taalverwerking beide hersenhelften gebruiken. Ook kunnen zij hun beide hersenhelften beter met elkaar uitwisselen. De vrouwelijke hersenen zijn ook actiever in de taalverwerking. Zo kunnen vrouwen taal efficiënter verwerken. Men weet nog niet waarom er onderscheid is tussen de twee hersenen. Sommige wetenschappers geloven dat de biologie de oorzaak is. Vrouwelijke en mannelijke genen hebben op de ontwikkeling van de hersenen invloed. Ook door de hormonen zijn vrouwen en mannen zoals ze zijn. Anderen zeggen dat de opvoeding invloed heeft op onze ontwikkeling. Want met vrouwelijke baby's wordt meer gesproken en gelezen. Echter kleine jongens krijgen meer technisch speelgoed. Het kan ook zijn dat onze omgeving de hersenen vormen. Anderzijds zullen er bepaalde verschillen in de wereld bestaan. En in ieder cultuur worden kinderen anders opgevoed ...

Raad de taal!

Het *******ees behoort tot de Mon-Khmer talen. Het is de moedertaal van meer dan 80 miljoen mensen. Met het Chinees is er geen verwant. Het grootste deel van de woordenschat is van Chinese oorsprong. Dit komt omdat ******* 1000 jaar lang door China werd gedomineerd. In de koloniale periode hadden de Fransen grote invloed op de ontwikkeling van de taal. *******ees is een toontaal. Dit betekent dat de toonhoogte van de lettergrepen hun betekenis bepaalt.

Een verkeerde uitspraak kan wat er gezegd wordt volledig veranderen of zelfs zinloos maken. In totaal zijn zes verschillende toonhoogtes in het *******ees. De taal wordt tegenwoordig met Latijnse letters geschreven. In het verleden werden Chinese karakters gebruikt. Omdat *******ees een isolerende taal is, worden woorden niet gebogen. De taal is nog weinig onderzocht... Ontdek het, het is echt de moeite waard!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Litouws voor beginners