Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Litouws   >   Inhoudsopgave


50 [vijftig]

In het zwembad

 


50 [penkiasdešimt]

Plaukimo baseine

 

 

 Klik op de tekst! arrow
  
Het is heet vandaag.
Laat ons naar het zwembad gaan.
Heb je zin om te zwemmen?
 
 
 
 
Heb je een handdoek?
Heb je een zwembroek?
Heb je een badpak?
 
 
 
 
Kun je zwemmen?
Kun je duiken?
Kun je in het water springen?
 
 
 
 
Waar is de douche?
Waar is het kleedhokje?
Waar is de zwembril?
 
 
 
 
Is het water diep?
Is het water schoon?
Is het water warm?
 
 
 
 
Ik heb het koud.
Het water is te koud.
Ik ga nu uit het water.
 
 
 
 


Onbekende talen

Wereldwijd bestaan er duizenden verschillende talen. Taalkundigen schatten dat er 6000 tot 7000 verschillende talen zijn. Het exacte aantal is tot aan vandaag nog onbekend. Dit komt omdat er nog veel onbekende talen zijn. Deze talen worden vooral gesproken in afgelegen gebieden. Een voorbeeld van zulke gebieden is het Amazonegebied. Daar leven nog vele geïsoleerde volkeren. Ze hebben geen contact met andere culturen. Desondanks hebben ze natuurlijk allemaal hun eigen taal. Ook in andere delen van de wereld zijn er nog onbekende talen. We weten nog niet hoeveel talen er in Centraal-Afrika zijn. En ook Nieuw-Guinea is taalkundig nog niet volledig onderzocht. Het is altijd een sensatie wanneer er een nieuwe taal ontdekt wordt Ongeveer twee jaar geleden hebben wetenschappers Koro ontdekt. Koro wordt in kleine dorpen van Noord-India gesproken. Slechts 1000 mensen spreken deze taal. Het wordt daar uitsluitend gesproken. Koro bestaat niet in geschreven vorm. De onderzoekers vragen zich af hoe Koro zo lang kan overleven. Koro behoort tot de Tibeto-Birmaanse talen. In geheel Azië zijn er ongeveer 300 van deze talen. Koro is met geen van deze talen verbonden. Dat wil zeggen dat het een eigen verhaal heeft. Helaas gaan deze kleine talen zeer snel uitsterven. Soms verdwijnt een taal binnen een generatie. Zo blijven er voor onderzoekers weinig tijd over voor onderzoeken. Maar voor Koro is er nog een beetje hoop. Het moet in een audio woordenboek vermeldt worden...

Raad de taal!

*****ars behoort tot de Fins-Oegrische talen. De Oeraalse taal verschilt het van de Indo-Europese talen. Het *****ars is ver verwant met met Fins. Deze gelijkenis is nu nog in de linguïstische structuur herkenbaar. De ******en en Finnen kunnen elkaar niet begrijpen. Ongeveer 15 miljoen mensen spreken *****ars. Ze leven voornamelijk in ******ije, Roemenië, Slowakije, Servië en Oekraïne. De *****arse taal is onderverdeeld in negen dialectgroepen.

Het wordt met Latijnse letters geschreven. De nadruk ligt op de eerste lettergreep van elk woord. De lengte van de woorden maakt niet uit. Ook de uitspraak is belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen de korte en lange klinkers. De *****arse grammatica is niet eenvoudig. Het heeft heel veel bijzonderheden. Deze unieke karakter van de taal is een belangrijk kenmerk van de *****arse identiteit. Iedereen die *****arse leert begrijpt snel waarom de ******en van hun taal houden!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Litouws voor beginners