Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   португалски PT   >   Съдържание


92 [деветдесет и две]

Подчинени изречения с че 2

 


92 [noventa e dois]

Oração subordinada com que 2

 

 

 Кликнете върху текста! arrow
  
Дразня се, че хъркаш.
Дразня се, че пиеш толкова много бира.
Дразня се, че се връщаш толкова късно.
 
 
 
 
Мисля, че той има нужда от лекар.
Мисля, че той е болен.
Мисля, че той спи сега.
 
 
 
 
Надяваме се, че той ще се ожени за нашата дъщеря.
Надяваме се, че той има много пари.
Надяваме се, че той е милионер.
 
 
 
 
Чух, че жена ти е претърпяла злополука.
Чух, че тя лежи в болницата.
Чух, че колата ти е съвсем смачкана.
 
 
 
 
Радвам се, че дойдохте.
Радвам се, че проявявате интерес.
Радвам се, че искате да купите къщата.
 
 
 
 
Опасявам се, че последният автобус вече е отпътувал.
Опасявам се, че трябва да вземем такси.
Опасявам се, че нямам пари в себе си.
 
 
 
 


От жестове към реч

Когато говорим или слушаме, мозъкът ни има доста работа. Той трябва да обработва езиковите сигнали. Жестовете и символите също са езикови сигнали. Те са съществували още преди човешката реч. Някои символи се разбират във всички култури. Други трябва да бъдат научени. Те не могат да бъдат разбрани само от пръв поглед. Жестовете и символите се обработват като реч. И те се обработват в един и същи участък на мозъка! Едно ново изследване доказва това. Изследователите тествали няколко субекта. Тези участници трябвало да изгледат различни видео клипове . Докато гледали клиповете, била измервана мозъчната им дейност. В едната група, клиповете изразявали различни неща. Това ставало чрез движения, символи и реч. Другата тестова група гледала различни видео клипове. Тези видеозаписи били безсмислени клипове. Говор, жестове и символи не присъствали. Те нямали значение. Чрез измерванията, учените видели какво и къде се обработва. Те имали възможност да сравнят мозъчната активност на изследваните участници. Всичко, което било значимо било анализирано в един и същи участък. Резултатите от този експеримент са много интересни. Те показват как мозъкът ни е научил езика с течение на времето. В началото хората са общували с жестове. По-късно са развили езика. Мозъкът трябвало да се научи, следователно, да обработва речта като жестове. И очевидно той просто актуализирал старата версия...

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Румънският принадлежи към източнороманските езици. Той е майчин език на около 28 милиона души. Те живеят предимно в Румъния и Молдова. Румънският е официалният език на Република Молдова. Но в Сърбия и Украйна също има големи румънскоговорящи общности. Румънският е възникнал от латинския. В миналото римляните са владели две провинции в земите около Дунав. Румънският е най-тясно свързан с италианския.

Румънците могат да се разбират с италианците много добре. Обратното обаче не винаги е така. Причината за това е, че румънският съдържа много славянски думи. Звуковата система е силно повлияна от съседните славянски езици. Затова в румънската азбука има някои специални знаци. Румънският се пише така, както се говори. Все още се откриват много прилики с древни латински структури ... Точно това прави откриването на езика много вълнуващо!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - португалски PT за начинаещи