Learn Languages Online!
previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3:  ALL  41-50  | Free Android app | Free iPhone app

Home  >   50languages.com   >   српски   >   африкански   >   Садржај


43 [четрдесет и три]

У зоолошком врту

 


43 [drie en veertig]

By die dieretuin

 

 

 Кликните на текст! arrow
  
Тамо је зоолошки врт.
Тамо су жирафе.
Где су медведи?
 
 
 
 
Где су слонови?
Где су змије?
Где су лавови?
 
 
 
 
Ја имам фото-апарат.
Ја имам филмску камеру.
Где је батерија?
 
 
 
 
Где су пингвини?
Где су кенгури?
Где су носорози?
 
 
 
 
Где је тоалет?
Тамо је кафић.
Тамо је ресторан.
 
 
 
 
Где су камиле?
Где су гориле и зебре?
Где су тигрови и крокодили?
 
 
 
 

previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3:  ALL  41-50  | Free Android app | Free iPhone app

Баскијски језик

У Шпанији постоји четири призната језика. То су шпански, каталонски, галицијски и баскијски. Баскијски је једини који не води порекло од романских језика. Њиме се говори у шпанско-француским пограничним местима. Баскијским језиком говори око 800.000 људи. Он се сматра најстаријим језиком у Европи. Но, његово порекло још увек није познато. Зато је баскијски језик и дан-данас за научнике загонетка. Он је једини изоловани језик у Европи. Што ће рећи: он генетски није у вези ни са једним европским језиком. Можда је разлог тога географски положај. Захваљујући брдима и обалama баскијски народ је одувек живео у изолацији.ек живео у изолацији. На тај начин је језик преживео све индоевропске инвазије. Појам Баск потиче од латинске речи "vascones". Баскијци сами себе називају "Euskaldunak", што значи они који говоре баскијским79;иком. Ово нам показује до које се мере идентификују са својим језиком "еускар Еускара је вековима преношен углавном усменим путем. Зато о њему имамо врло мало писаних извора. Језик још увек није у потпуности стандардизован. Већина баскијаца је дво- или вишејезична. Али, сви они се ипак држе свог језика. То је зато што је Баскија аутономна област. То олакшава језичке процесе и културне програме. Деца могу да се одлуче између баскијског и шпанског образовања. Такође постоје и разне врсте спортова који су типични само за баскијце. Изгледа да баскијски језик и култура имају будућност. Узгред да кажемо да сви на свету знају једну баскијску реч. У питању је презиме "Ел Че" - ... Тачно, погодили сте, Гевара!

Проширите своја знања за слободно време, путовање у иностранство и посао!

Шпански спада у велике светске језике. Зато се исплати похађати курс шпанског језика и научити шпански као страни језик! Овај језик се користи далеко шире од простора на којем је настао. У прошла времена шпански се проширио у нови свет освајањем Америке. Овај језик данас доминира пре свега у Средњој и Јужној Америци! Око 388 милиона људи на свету тренутно говори шпански као матерњи језик. Од тог броја само у САД-у живи око 45 милиона. Осим у Шпанији шпански се говори и у Мексику.

Шпански је такође матерњи језик у великом делу Средње и Јужне Америке. 200 милиона Бразилаца такође доста добра разумију шпански. Језичка блискост с португалским је веома велика. А шпански спада у романске језике. Језик је настао у прошлости из говорног латинског касног античког доба. У романске језике спадају и португалски, француски, италијански и румунски. Пуно речи у овим језицима су међусобно сличне и зато се лакше уче. Важне податке о језику и култури ћете наћи у шпанском Културном институту Instituto Cervantes.

previous page  up Садржај  next page  | Free download MP3:  ALL  41-50  | Free Android app | Free iPhone app

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 српски - африкански за почетнике