Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Litouws   >   Inhoudsopgave


72 [tweeënzeventig]

iets moeten doen

 


72 [septyniasdešimt du]

ką privalėti

 

 

 Klik op de tekst! arrow
  
moeten
Ik moet de brief versturen.
Ik moet het hotel betalen.
 
 
 
 
Je moet vroeg opstaan.
Je moet veel werken.
Je moet stipt zijn.
 
 
 
 
Hij moet tanken.
Hij moet de auto repareren.
Hij moet de auto wassen.
 
 
 
 
Zij moet inkopen doen.
Zij moet de woning schoonmaken.
Zij moet de was doen.
 
 
 
 
Wij moeten zo meteen naar school.
Wij moeten zo meteen naar het werk.
Wij moeten zo meteen naar de dokter.
 
 
 
 
Jullie moeten op de bus wachten.
Jullie moeten op de trein wachten.
Jullie moeten op de taxi wachten.
 
 
 
 


Waarom zijn er zo veel verschillende talen?

Wereldwijd zijn er meer dan 6000 verschillende talen. Daarom hebben we tolken en vertalers nodig. Heel lang geleden sprak iedereen dezelfde taal. Dat veranderde echter toen mensen begonnen te dwalen. Ze verlieten hun geboorteland Afrika en gingen zich over de aarde verspreiden. Deze ruimtelijke scheiding leidde tot een taalkundige scheiding. Omdat elk volk een eigen vorm van communicatie ontwikkelde. Vanuit het gemeenschappelijke prototaal ontstonden veel verschillende talen. Mensen zijn nooit lang op één plaats gebleven. Zo werden de talen steeds meer van elkaar af gescheiden. Op een gegeven moment kon men geen gemeenschappelijke oorsprong meer herkennen. Ook gingen de mensen niet voor duizenden jaren geïsoleerd leven. Er was altijd contact met andere volkeren. Dit veranderde de talen. Ze namen elementen uit andere talen over of ze gingen zich vermengen. Zo zullen de verdere ontwikkeling van talen nooit stoppen. Dwalen en contacten verklaren zo de verscheidenheid van talen. Waarom talen zo verschillend zijn is echter een andere vraag. Elke evolutie volgt bepaalde regels. Dat de talen zo zijn zoals ze nu zijn moeten ook redenen hebben. Om deze redenen zijn wetenschappers hierin al geruime geïnteresseerd. Ze willen weten waarom talen zich verschillend ontwikkelen. Om dit te onderzoeken, moet men de geschiedenis van talen opsporen. Zo kunnen ze zien wanneer er iets veranderd is. Toch weten ze niet wat de ontwikkeling van talen beïnvloedt. De culturele factoren lijken belangrijker dan de biologische factoren te zijn. Dit betekent dat de geschiedenis van de volkeren hun talen gevormd hebben. Talen kunnen ons schijnbaar meer vertellen als dat we denken...

Raad de taal!

*****euws behoort tot de familie van de Afro-Aziatische talen. Het is met het Arabisch en Aramees meer verwant. Voor ongeveer 5 miljoen mensen is *****euws de moedertaal. Het moderne *****euws is echter een kunstmatige taal… De basis hiervoor was het lange tijd geleden uitgestorven oud-*****euws. Woordenschat en grammatica worden deels ook van andere talen overgenomen. Zo is het oud-*****euws opzettelijk omgetoverd tot een moderne standaardtaal. Deze voorgestelde taalverandering is wereldwijd uniek.

Het *****euwse tekensysteem bestaat uit een medeklinkerscript. Dat wil zeggen dat klinkers in de regel niet geschreven worden. Voor hen zijn er geen aparte letters. Het *****euwse schrift wordt geschreven van rechts naar links. De karakters gaan terug naar een 3000 jaar oude traditie. Degenen die *****euws leert, leert op hetzelfde moment een stukje cultuurgeschiedenis kennen. Probeer het eens uit!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Litouws voor beginners