Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Litouws   >   Inhoudsopgave


17 [zeventien]

Rondom het huis

 


17 [septyniolika]

Name

 

 

 Klik op de tekst! arrow
  
Hier is ons huis.
Het dak is boven.
De kelder is beneden.
 
 
 
 
Achter het huis is de tuin.
Voor het huis is er geen straat.
Er staan bomen naast het huis.
 
 
 
 
Hier is mijn woning.
Hier zijn de keuken en badkamer.
Daar zijn de woon- en slaapkamer.
 
 
 
 
De voordeur is gesloten.
Maar de ramen zijn open.
Het is heet vandaag.
 
 
 
 
Wij gaan naar de woonkamer.
Daar is een sofa en een fauteuil.
Neemt u plaats!
 
 
 
 
Daar staat mijn computer.
Daar staat mijn stereo.
De televisie is helemaal nieuw.
 
 
 
 


Woorden en woordenschat

Elke taal heeft zijn eigen woordenschat. Dit bestaat uit een aantal woorden. Een woord is een zelfstandig taalkundige eenheid. Woorden hebben altijd een specifieke betekenis. Dit onderscheidt het van klanken of lettergrepen. Het aantal woorden verschilt per taal. Het Engels heeft bijvoorbeeld zeer veel woorden. Er is zelfs een wereldkampioen in de categorie woordenschat. De Engelse taal heeft ondertussen meer dan één miljoen woorden. Het Oxford Engels Woordenboek bevat meer dan 600.000 woorden. Het Chinees, Spaans of Russisch hebben veel minder woorden. De woordenschat van een taal hangt van de geschiedenis af. Engels is door vele talen en culturen beïnvloed. Daardoor is de Engelse woordenlijst aanzienlijk gegroeid. Tegenwoordig wordt de Engelse woordenschat nog steeds groter. Experts schatten dat er per dag 15 nieuwe woorden bijkomen. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit de nieuwe media. De wetenschappelijke vaktaal wordt hier niet meegeteld. Want alleen de chemische terminologie bestaat al uit duizenden woorden. In bijna alle talen worden lange woorden minder vaak gebruikt dan de korte woorden. En de meeste sprekers gebruiken heel weinig woorden. Daarom gaan we de actieve en passieve woordenschat onderscheiden. De passieve woordenschat bestaat uit woorden die we begrijpen. We gebruiken deze woorden nooit of slechts zeer zelden. De actieve woordenschat bestaat uit woorden die we regelmatig gebruiken. Voor eenvoudige gesprekken en teksten zullen een paar woorden genoeg zijn. In het Engels gebruikt men ongeveer 400 woorden en 40 werkwoorden. Maakt u zich geen zorgen als uw woordenschat beperkt is!

Raad de taal!

*****euws behoort tot de familie van de Afro-Aziatische talen. Het is met het Arabisch en Aramees meer verwant. Voor ongeveer 5 miljoen mensen is *****euws de moedertaal. Het moderne *****euws is echter een kunstmatige taal… De basis hiervoor was het lange tijd geleden uitgestorven oud-*****euws. Woordenschat en grammatica worden deels ook van andere talen overgenomen. Zo is het oud-*****euws opzettelijk omgetoverd tot een moderne standaardtaal. Deze voorgestelde taalverandering is wereldwijd uniek.

Het *****euwse tekensysteem bestaat uit een medeklinkerscript. Dat wil zeggen dat klinkers in de regel niet geschreven worden. Voor hen zijn er geen aparte letters. Het *****euwse schrift wordt geschreven van rechts naar links. De karakters gaan terug naar een 3000 jaar oude traditie. Degenen die *****euws leert, leert op hetzelfde moment een stukje cultuurgeschiedenis kennen. Probeer het eens uit!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Litouws voor beginners