Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   telugu   >   Innehållsförteckning


9 [nio]

Veckans dagar

 


9 [తొమ్మిది]

వారం లోని రోజులు

 

 
måndag
సోమవారం
Sōmavāraṁ
tisdag
మంగళవారం
Maṅgaḷavāraṁ
onsdag
బుధవారం
Budhavāraṁ
 
 
 
 
torsdag
గురువారం
Guruvāraṁ
fredag
శుక్రవారం
Śukravāraṁ
lördag
శనివారం
Śanivāraṁ
 
 
 
 
söndag
ఆదివారం
Ādivāraṁ
veckan
వారం
Vāraṁ
från måndag till söndag
సోమవారం నుండి ఆదివారం వరకు
Sōmavāraṁ nuṇḍi ādivāraṁ varaku
 
 
 
 
Den första dagen är måndag.
మొదటి రోజు సోమవారం అవుతుంది
Modaṭi rōju sōmavāraṁ avutundi
Den andra dagen är tisdag.
రెండవ రోజు మంగళవారం అవుతుంది
Reṇḍava rōju maṅgaḷavāraṁ avutundi
Den tredje dagen är onsdag.
మూడవ రోజు బుధవారం అవుతుంది
Mūḍava rōju budhavāraṁ avutundi
 
 
 
 
Den fjärde dagen är torsdag.
నాలుగవ రోజు గురువారం అవుతుంది
Nālugava rōju guruvāraṁ avutundi
Den femte dagen är fredag.
ఐదవ రోజు శుక్రవారం అవుతుంది
Aidava rōju śukravāraṁ avutundi
Den sjätte dagen är lördag.
ఆరవ రోజు శనివారం అవుతుంది
Ārava rōju śanivāraṁ avutundi
 
 
 
 
Den sjunde dagen är söndag.
ఏడవ రోజు ఆదివారం అవుతుంది
Ēḍava rōju ādivāraṁ avutundi
Veckan har sju dagar.
వారం లో ఏడు రోజులు ఉంటాయి
Vāraṁ lō ēḍu rōjulu uṇṭāyi
Vi arbetar bara fem dagar.
మనం కేవలం ఐదు రోజులే పనిచేస్తాము
Manaṁ kēvalaṁ aidu rōjulē panicēstāmu
 
 
 
 


Konstruerad Esperanto

Engelska är det viktigaste universella språket idag. Alla förväntas kunna kommunicera med det. Men andra språk vill också nå detta mål. Konstruerade språk till exempel. Konstruerade språk är avsiktligt skapade och utvecklade. Det vill säga att det finns en plan enligt vilken de är utformade. Med konstruerade språk blandas element från olika språk. Därigenom bör de vara lätta att lära sig för så många människor som möjligt. Målet för varje konstruerat språk är internationell kommunikation. Det mest kända konstruerade språket är esperanto. Det introducerades för första gången i Warszawa 1887. Dess grundare var läkaren Ludwik L. Zamenhof. Han trodde att den främsta orsaken till (social) oro låg i kommunikationsproblem. Därför ville han skapa ett språk för att sammanföra människor. Med hjälp av det skulle människor tala med varandra på lika villkor. Läkarens pseudonym var Dr. Esperanto, den hoppfulle. Det visar hur mycket han trodde på sin dröm. Men idén om universell förståelse är mycket äldre. Hittills har många konstruerade språk utvecklats. De förknippas med mål som tolerans och mänskliga rättigheter. Människor i mer än 120 länder är kunniga i esperanto idag. Men det finns också kritik mot esperanto. Till exempel har 70% av vokabulären sin källa i romanska språk Och esperanto är också tydligt format efter indoeuropeiska språk. De som talar esperanto utbyter tankar och idéer på konventioner och i klubbar. Möten och föreläsningar anordnas regelbundet. Så, känner du för lite esperanto? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!

Gissa språket!

Amerikansk engelska räknas till de västgermanska språken. Det är en nordamerikansk dialekt, liksom kanadensisk engelska. Det är modersmål för ungefär 300 miljoner människor. Därför är det den mest talade formen av engelska. Men det är mycket likt brittisk engelska. Som regel kan talare av båda formerna lätt kommunicera med varandra. Konversationen blir endast svår om båda talar mycket starka dialekter. Det finns få distinkta skillnader mellan de två formerna.

Dessa gäller först och främst uttal, vokabulär och stavning. I många fall avviker grammatik och skiljetecken från varandra. Betydelsen av amerikansk engelska ökar jämfört med brittisk engelska. Detta beror huvudsakligen på det stora inflytandet från nordamerikansk film och musikindustri. De har exporterat sitt språk i hela värden under århundraden. Även Indien och Pakistan, en gång brittiska kolonier, adopterar idag "amerikanismer". Lär dig amerikansk engelska, det är det mest inflytelserika språket i världen!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - telugu för nybörjare