Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   portugisiska BR   >   Innehållsförteckning


57 [femtiosju]

Hos läkaren

 


57 [cinquenta e sete]

No médico

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
Jag har en läkartid.
Jag har en läkartid klockan tio.
Hur var namnet?
 
 
 
 
Var så god och ta plats i väntrummet.
Doktorn kommer snart.
Var är ni försäkrad?
 
 
 
 
Vad kan jag göra för er?
Har ni smärtor?
Var gör det ont?
 
 
 
 
Jag har alltid ont i ryggen.
Jag har ofta huvudvärk.
Jag har ont i magen ibland.
 
 
 
 
Ta av er på överkroppen, tack!
Var snäll och lägg er på britsen!
Blodtrycket är normalt.
 
 
 
 
Jag ger er en spruta.
Jag ger er tabletter.
Jag ger er ett recept för apoteket.
 
 
 
 
 


Långa ord, korta ord

Ett ords längd beror på dess informativa innehåll. Detta har visats i en amerikansk studie. Forskare utvärderade ord från tio europeiska språk. Detta uppnåddes med hjälp av en dator. Datorn analyserade olika ord med ett program. Under processen använde den en formel för att beräkna det informativa innehållet. Resultaten var tydliga. Ju kortare ett ord är, desto mindre information förmedlar det. Intressant nog, använder vi korta ord oftare än långa ord. Anledningen till detta skulle kunna ligga i talets effektivitet. När vi talar, koncentrerar vi oss på det viktigaste. Därför får ord utan mycket information inte vara alltför långa. Detta garanterar att vi inte lägger för mycket tid på oviktiga saker. Korrelationen mellan längd och innehåll har ytterligare en fördel. Den ser till att det informativa innehållet alltid är detsamma. Det vill säga, vi använder alltid samma mängd ord under en viss tidsperiod. Till exempel kan vi använda ett fåtal långa ord. Men vi kan också använda många korta ord. Det spelar ingen roll vad vi bestämmer: Det informativa innehållet förblir detsamma. Som ett resultat därav, har vårt tal en konsistent rytm. Det gör det lättare för de som lyssnar att följa med. Om mängden information alltid varierade, skulle det vara svårt. Våra lyssnare skulle inte kunna anpassa sig till vårt tal. Förståelsen skulle därmed bli svår. Den som vill ha bäst chans att bli förstådd bör använda korta ord. Eftersom korta ord är lättare att förstå än långa. Därför gäller principen: Håll det kort och enkelt! Kort sagt: KYSS!

Gissa språket!

Det ______ språket räknas till de viktigaste språken i världen. Mer än 300 miljoner människor i över 20 länder talar ______. Detta afro-asiatiska språk uppstod för flera tusen år sedan. Från att bara ha talats på den ______ halvön spreds det senare vida omkring. Det finns många olika ______ dialekter Många av dialekterna skiljer sig mycket från standard______. Människor från olika regioner förstår ofta inte alls varandra. Forntida ______ talas knappast idag.

Det existerar mest i skriftlig form. Intresset för ______ har ökat på senare år. Många männskor finner särskilt skriftsystemet fascinerande. Det skrivs från höger till vänster. Om du vill lära dig ______, måste du lära dig i en viss ordning. Först uttalet, sedan grammatiken, sedan skriften. Om du håller dig till den ordningen kommer du definitivt att ha roligt under inlärningen.

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - portugisiska BR för nybörjare