Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   marathi   >   Innehållsförteckning


90 [nittio]

Imperativ 2

 


९० [नव्वद]

आज्ञार्थक २

 

 
Raka dig!
दाढी करा!
dāḍhī karā!
Tvätta dig!
अंग धुवा!
Aṅga dhuvā!
Kamma dig!
केस विंचरा!
Kēsa vin̄carā!
 
 
 
 
Ring!
फोन करा!
Phōna karā!
Börja!
सुरू करा!
Surū karā!
Sluta!
थांब! थांबा!
Thāmba! Thāmbā!
 
 
 
 
Låt bli det!
सोडून दे! सोडून द्या!
Sōḍūna dē! Sōḍūna dyā!
Säg det!
बोल! बोला!
Bōla! Bōlā!
Köp det!
हे खरेदी कर! हे खरेदी करा!
Hē kharēdī kara! Hē kharēdī karā!
 
 
 
 
Var aldrig oärlig!
कधीही बेईमान बनू नकोस!
Kadhīhī bē'īmāna banū nakōsa!
Var aldrig otrevlig!
कधीही खोडकर बनू नकोस!
Kadhīhī khōḍakara banū nakōsa!
Var aldrig oartig!
कधीही असभ्य वागू नकोस!
Kadhīhī asabhya vāgū nakōsa!
 
 
 
 
Var alltid ärlig!
नेहमी प्रामाणिक राहा!
Nēhamī prāmāṇika rāhā!
Var alltid trevlig!
नेहमी चांगले राहा!
Nēhamī cāṅgalē rāhā!
Var alltid artig!
नेहमी विनम्र राहा!
Nēhamī vinamra rāhā!
 
 
 
 
Hoppas hemresan går bra!
आपण घरी सुरक्षित परत याल अशी आशा आहे!
Āpaṇa gharī surakṣita parata yāla aśī āśā āhē!
Var rädda om er!
स्वतःची काळजी घ्या!
Svataḥcī kāḷajī ghyā!
Kom snart och hälsa på oss igen!
पुन्हा लवकर भेटा!
Punhā lavakara bhēṭā!
 
 
 
 


Bebisar kan lära sig grammatiska regler

Barn växer upp mycket snabbt. Och de lär sig också mycket snabbt! Det har ännu inte undersökts hur barn lär sig. Inlärningsprocesser äger rum automatiskt. Barn märker inte när de lär sig. Icke desto mindre, för varje dag lär de sig mer och mer. Detta märks tydligt i språket. Bebisar kan bara gråta under de första månaderna. När de är ett par månader kan de säga korta ord. Sedan skapas meningar av dessa ord. Så småningom talar barnen sitt modersmål. Tyvärr fungerar det inte så när det gäller vuxna. De behöver böcker eller annat material för att lära sig. Endast på det viset kan de, till exempel, lära sig grammatiska regler. Men bebisar kan lära sig grammatik så tidigt som vid fyra månaders ålder! Forskare lärde tyska bebisar främmande grammatiska regler För att göra detta, spelade de upp italienska meningar för dem. Dessa meningar innehöll vissa syntaktiska strukturer. Bebisarna lyssnade på de korrekta meningarna i ungefär femton minuter. Efteråt spelades meningarna upp för bebisarna igen. Men den här gången var några av meningarna felaktiga. Medan bebisarna lyssnade på meningarna, mättes deras hjärnvågor. På så vis kunde forskarna identifiera hur hjärnan reagerade på meningarna. Och bebisarna visade olika nivåer av hjärnaktivitet när de hörde meningarna! Fastän de nyss hade lärt sig dem, registrerade de misstagen. Naturligtvis förstår inte bebisar varför vissa meningar är fel. De orienterar sig mot fonetiska mönster. Men det är tillräckligt för att lära sig ett språk - åtminstone för bebisar…

Gissa språket!

******isiska räknas till de romanska språken. Det är nära besläktat med spanska och katalanska. Det uppstod ur vulgärlatinet som de romerska soldaterna talade. Europeisk ******isiska är modersmål för cirka 10 miljoner människor. Det är också ett viktigt världsspråk. Detta beror på ******als kolonialmakt förr i tiden. Sjöfartsnationen tog sitt språk till andra kontinenter under 14:e och 15:e århundradet. ******isiska talas fortfarande idag i delar av Afrika och Asien.

Länder på dessa kontinenter tenderar att använda europeisk ******isiska. Det är annorlunda i Brasilien. Språket som talas där uppvisar några egenheter och anses ha sin egen form. Men vanligtvis förstår ******iser och brasilianare varandra bra. Totalt 240 miljoner människor i världen talar ******isiska. Dessutom finns det ungefär 20 kreolska språk som är baserade på ******isiska. ******isiska räknas idag till världsspråken.

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - marathi för nybörjare