Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   marathi   >   Innehållsförteckning


78 [sjuttioåtta]

Adjektiv 1

 


७८ [अठ्ठ्याहत्तर]

विशेषणे १

 

 
en gammal kvinna
म्हातारी स्त्री
mhātārī strī
en tjock kvinna
लठ्ठ स्त्री
laṭhṭha strī
en nyfiken kvinna
जिज्ञासू स्त्री
jijñāsū strī
 
 
 
 
en ny bil
नवीन कार
navīna kāra
en snabb bil
वेगवान कार
vēgavāna kāra
en bekväm bil
आरामदायी कार
ārāmadāyī kāra
 
 
 
 
en blå klänning
नीळा पोषाख
nīḷā pōṣākha
en röd klänning
लाल पोषाख
lāla pōṣākha
en grön klänning
हिरवा पोषाख
hiravā pōṣākha
 
 
 
 
en svart väska
काळी बॅग
kāḷī bĕga
en brun väska
तपकिरी बॅग
tapakirī bĕga
en vit väska
पांढरी बॅग
pāṇḍharī bĕga
 
 
 
 
trevliga människor
चांगले लोक
cāṅgalē lōka
artiga människor
नम्र लोक
namra lōka
intressanta människor
इंटरेस्टिंग / वैशिष्टपूर्ण लोक
iṇṭarēsṭiṅga/ vaiśiṣṭapūrṇa lōka
 
 
 
 
trevliga barn
प्रेमळ मुले
prēmaḷa mulē
elaka barn
उद्धट मुले
ud'dhaṭa mulē
snälla barn
सुस्वभावी मुले
susvabhāvī mulē
 
 
 
 


Datorer kan rekonstruera hörda ord

Det har länge varit en dröm för människan att kunna läsa tankar. Alla vill veta vad en annan tänker vid en given tidpunkt. Denna dröm har ännu inte besannats. Inte ens med modern teknologi kan vi läsa tankar. Vad andra tänker förblir en hemlighet. Men vi känner igen vad andra hör! Detta har visats genom ett vetenskapligt experiment. Forskarna lyckades rekonstruera hörda ord. För detta ändamål analyserade de försökspersoners hjärnvågor. När vi hör något aktiveras hjärnan. Den måste bearbeta det hörda språket. Ett visst aktivitetsmönster framträder under processen. Detta mönster kan registreras med elektroder. Och denna registrering kan bearbetas vidare! Den kan omvandlas till ett ljudmönster med hjälp av en dator. Det hörda ordet kan identifieras på detta sätt. Denna princip fungerar på alla ord. Alla ord vi hör producerar en speciell signal. Denna signal är alltid ansluten till ordets ljud. Så det behöver "bara" översättas till en akustisk signal. Om du känner igen ljudmönstret, vet du ordet. Försökspersonerna fick höra riktiga ord och falska ord i experimentet. Alltså existerade inte en del av orden. Trots detta kunde orden rekonstrueras. De igenkända orden kan uttryckas med hjälp av en dator. Det är också möjligt att bara visa dem på en bildskärm. Nu hoppas forskarna att de snart förstår ljudsignaler bättre. Så drömmen om tankeläsning fortsätter…

Gissa språket!

Katalanska tillhör den romanska språkfamiljen. Det är nära besläktat med spanska, franska och italienska. Det talas i Andorra, i den katalonska regionen av Spanien och på Balearerna. Katalanska talas även i delar av Aragonien och i Valencia. Totalt 12 miljoner människor talar eller förstår katalanska. Språket uppstod mellan 7:e och 9:e århundradet i Pyrenéerna. Sedan spreds det mot söder och öster genom territoriala erövringar. Det är viktigt att notera att katalanska inte är en spansk dialekt.

Det uppstod ur vulgärlatinet och anses vara ett oberoende språk. Därför förstås det inte automatiskt av spanjorer eller latinamerikaner. Många strukturer i katalanskan liknar andra romanska språk. Men det finns också ett fåtal egenskaper som inte finns i andra språk. De som talar katalanska är mycket stolta över sitt språk. Att lära sig katalanska har aktivt främjats av politiska grupper under några århundraden. Lär dig katalanska - detta språk har en framtid!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - marathi för nybörjare