Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   japanska   >   Innehållsförteckning


43 [fyrtiotre]

På zoo

 


43 [四十三]

動物園で

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
Där är zoot.
Där är girafferna.
Var är björnarna?
 
 
 
 
Var är elefanterna?
Var är ormarna?
Var är lejonen?
 
 
 
 
Jag har en kamera.
Jag har också en filmkamera.
Var finns ett batteri?
 
 
 
 
Var är pingvinerna?
Var finns kängururna?
Var är noshörningarna?
 
 
 
 
Var finns en toalett?
Där är ett kafé.
Där är en restaurang.
 
 
 
 
Var är kamelerna?
Var är gorillorna och sebrorna?
Var är tigrarna och krokodilerna?
 
 
 
 
 


Det baskiska språket

Det finns fyra erkända språk i Spanien. De är spanska, katalanska, galiciska och baskiska. Det baskiska språket är det enda utan romanska rötter. Det talas i det spansk-franska gränsområdet. Cirka 800.000 människor talar baskiska. Baskiska anses vara det äldsta språket i Europa. Men språkets ursprung är fortfarande okänt. Därför förblir baskiska en gåta för lingvister idag. Baskiska är också det enda isolerade språket i Europa. Det vill säga, det är inte genetiskt relaterat till något annat språk. Dess geografiska läge skulle kunna vara orsaken till detta. Det baskiska folket har alltid levt isolerat på grund av bergen och kusterna. På så sätt överlevde språket även efter invasionen av indo-européer. Termen baskiska går tillbaka till latinets vascones. Baskerna kallar sig själva euskaldunak, eller de som talar baskiska. Det visar hur mycket de identifierar sig med sitt språk euskara. Euskara har gått i arv i första hand muntligt i århundraden. Därför finns det bara ett fåtal skrivna källor. Språket är fortfarande inte helt standardiserat. De flesta basker är bi- eller flerspråkiga. Men de behåller också det baskiska språket. Eftersom Baskien är en autonom region. Det underlättar språkpolitiska processer och kulturprogram. Barnen kan välja mellan en baskisk eller spansk utbildning. Det finns också olika baskiska typer av sport. Så kulturen och språket hos baskerna verkar ha en framtid. Förresten kan hela världen ett baskiskt ord. Det är "El Ches" efternamn – … ja, det stämmer, Guevara!

Gissa språket!

Det ______ språket räknas till de mest talade av världens språk. Det är sålunda värt att ta en ******kurs och lära sig ______ som ett främmande språk! Det är vida använt i regioner långt ifrån där det uppstod. ______n spreds till den nya världen genom erövrandet av Amerika. Den är det dominanta språket i Central- och Sydamerika! För närvarande talar cirka 338 miljoner människor ______ som sitt modersmål i världen. Av dessa bor ungefär 45 miljoner bara i USA. ______ talas i Mexiko såväl som i ****ien.

Dessutom är ______ modersmål i en stor del av Central- och Sydamerika. Likaledes förstår Brasiliens 200 miljoner människor ______ mycket bra. Den lingvistiska närheten till portugisiska är ganska stor. Förresten räknas ______ till de romanska språken. Språket härstammar från det talade latinet under senantiken. Portugisiska, franska, italienska och rumänska tillhör också den romanska språkfamilken. Många ord liknar varandra i dessa språk och är därför lättare att lära sig. Du kan hitta allt värt att veta om språket vid institutet för ****** kultur, Instituto Cervantes.

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - japanska för nybörjare