Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   franska   >   Innehållsförteckning


96 [nittiosex]

Konjunktioner 3

 


96 [quatre-vingt-seize]

Conjonctions 3

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
Jag går upp, så snart väckarklockan ringer.
Jag blir trött, så fort jag ska lära mig något.
Jag slutar arbeta, så snart jag blivit 60.
 
 
 
 
När ringer ni?
Så snart jag har litet tid.
Han ringer, så snart han har lite tid.
 
 
 
 
Hur länge kommer ni att arbeta?
Jag kommer att arbeta, så länge jag kan.
Jag kommer att arbeta, så länge jag är frisk.
 
 
 
 
Han ligger i sängen, istället för att arbeta.
Hon läser tidningen, istället för att laga mat.
Han sitter på krogen, istället för att gå hem.
 
 
 
 
Såvitt jag vet, bor han här.
Såvitt jag vet, är hans fru sjuk.
Såvitt jag vet, är han arbetslös.
 
 
 
 
Jag hade försovit mig, annars skulle jag ha varit punktlig.
Jag missade bussen, annars skulle jag ha varit punktlig.
Jag hittade inte vägen, annars skulle jag ha varit punktlig.
 
 
 
 


Språk och matematik

Tänkande och tal hör ihop. De påverkar varandra. Språkliga strukturer påverkar strukturerna i vårt tänkande. I vissa språk finns, till exempel, inga ord för siffror. Människorna som talar de språken förstår inte konceptet med siffror. Så matematik och språk går också ihop på något sätt. Grammatiska och matematiska strukturer är ofta likartade. Vissa forskare anser att de också bearbetas på ett liknande sätt. De tror att talcentrum också är ansvarigt för matematik. Det kan hjälpa hjärnan att utföra beräkningar. Men nya studier kommer fram till en annan slutsats. De visar att hjärnan bearbetar matematik utan tal. Forskarna studerade tre män. Dessa försökspersoner var hjärnskadade. Som en konsekvens av detta var talcentrum också skadat. Männen hade stora problem att tala. De kunde inte längre formulera enkla meningar. De kunde inte heller förstå ord. Efter taltestet skulle männen lösa matematikproblem. Några av dessa matematikproblem var mycket komplexa. Ändå kunde försökspersonerna lösa dem! Resultaten av denna studie är mycket intressanta. De visade att matematik inte kodas med ord. Det är möjligt att språk och matematik har samma bas. Båda bearbetas från samma centrum. Men matematik behöver inte översättas till tal först. Kanske att språk och matematik utvecklas tillsammans också… Sedan, när hjärnan har slutat att utvecklas, existerar de var för sig!

Gissa språket!

Slovakiska räknas till de västslaviska språken. Det är modersmål för mer än 5 miljoner människor. Det är mycket nära besläktat med den angränsande tjeckiskan. Detta beror på deras ömsesidiga förflutna i forna Tjeckoslovaken. Vokabulären i de två språken är till stor del identisk. Skillnaderna finns först och främst i fonologin. Slovakiskan uppstod på 9:e århundradet i form av åtskilliga dialekter. Den påverkades under lång tid av grannspråken.

Dagens standardspråk etablerades inte förrän under 18:e århundradet. Vissa element kunde således förenklas jämfört med de i tjeckiskan. Men de många olika dialekterna har upprätthållits fram till idag. Slovakiska skrivs med det latinska alfabetet. Och det är det språk som är lättast att förstå för andra som talar slaviska. Man skulle kunna säga att slovakiska är en typ av mellanspråk i den slaviska regionen. Det är en bra anledning att brottas med detta vackra språk.

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - franska för nybörjare