Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   franska   >   Innehållsförteckning


92 [nittiotvå]

Bisatser med att 2

 


92 [quatre-vingt-douze]

Subordonnées avec que 2

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
Det irriterar mig, att du snarkar.
Det irriterar mig, att du dricker så mycket öl.
Det irriterar mig, att du kommer så sent.
 
 
 
 
Jag tror, att han behöver en läkare.
Jag tror, att han är sjuk.
Jag tror, att han sover nu.
 
 
 
 
Vi hoppas, att han gifter sig med vår dotter.
Vi hoppas, att han har mycket pengar.
Vi hoppas, att han är miljonär.
 
 
 
 
Jag har hört, att din fru var med om en olycka.
Jag har hört, att hon ligger på sjukhuset.
Jag har hört, att din bil är helt sönder.
 
 
 
 
Jag är glad, att ni kom.
Det gläder mig, att ni visar intresse.
Det gläder mig, att ni vill köpa huset.
 
 
 
 
Jag är rädd, att den sista bussen redan har åkt.
Jag är rädd, att vi måste ta en taxi.
Jag är rädd, att jag inte har några pengar på mig.
 
 
 
 


Från gester till tal

När vi talar eller lyssnar, har hjärnan mycket att göra. Den måste bearbeta de lingvistiska signalerna. Gester och symboler är också lingvistiska signaler. De fanns redan innan mänskligt tal. Vissa symboler förstås i alla kulturer. Andra måste läras in. De kan inte förstås bara genom att titta på dem. Gester och symboler bearbetas på samma sätt som tal. Och de bearbetas i samma hjärnregion. En ny studie har visat detta. Forskarna testade åtskilliga försökspersoner. Dessa försökspersoner fick se olika videoklipp. Medan de tittade på klippen, mättes deras hjärnaktivitet. I några av klippen, uttrycktes många olika saker. Dessa uppstod med hjälp av rörelser, symboler och tal. Den andra testgruppen såg andra videoklipp. Dessa videor var nonsensklipp. Där fanns inget tal, inga gester och symboler. De hade ingen betydelse. I mätningarna såg forskarna vad som bearbetades var. De kunde jämföra hjärnaktiviteten hos försökspersonerna. Allt som hade en mening analyserades i samma area. Resultaten av detta experiment är mycket intressanta. De visar hur vår hjärna har lärt sig språket över tiden. Först kommunicerade människan med gester. Senare utvecklade hon ett språk. Hjärnan var därför tvungen att bearbeta tal på samma sätt som gester. Och tydligen uppdaterade den helt enkelt den gamla versionen…

Gissa språket!

Rumänska räknas till de öst*****ska språken. Det är modersmål för cirka 30 miljoner människor. Dessa människor bor först och främst i Rumänien och Moldavien. Rumänska är också det officiella språket i republiken Moldavien. Men det finns också betydande rumänsktalande samhällen i Serbien och Ukraina. Rumänska uppstod ur latinet. ****rna uppehöll tidigare två provinser i regionen runt Donau. Rumänskan är närmast besläktad med italienskan.

Därför kan rumäner förstå italienare mycket bra för det mesta. Motsatsen är inte alltid fallet. Detta beror på det faktum att rumänska innehåller många slaviska ord. Fonologin påverkades av närliggande slaviska språkområden. Som ett resultat har det rumänska alfabetet ett fåtal specialsymboler. Rumänska skrivs som det talas. Och det uppvisar fortfarande många likheter med det forntida latinets struktur… Det är precis det som gör upptäckten av detta språk så spännande!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - franska för nybörjare