Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   franska   >   Innehållsförteckning


87 [åttiosju]

Förfluten tid av modala hjälpverb 1

 


87 [quatre-vingt-sept]

Passé des modaux 1

 

 

 Klicka på texten! arrow
  
Vi var tvungna att vattna blommorna.
Vi var tvungna att städa lägenheten.
Vi var tvungna att diska.
 
 
 
 
Var ni tvungna att betala räkningen?
Var ni tvungna att betala inträde?
Var ni tvungna att betala böter?
 
 
 
 
Vem måste ta avsked?
Vem måste gå hem tidigt?
Vem måste ta tåget?
 
 
 
 
Vi ville inte stanna länge.
Vi ville inte dricka något.
Vi ville inte störa.
 
 
 
 
Jag ville just ringa.
Jag ville beställa en taxi.
Jag ville nämligen åka hem.
 
 
 
 
Jag tänkte att du ville ringa till din fru.
Jag trodde att du ville ringa upplysningen.
Jag trodde att du ville beställa en pizza.
 
 
 
 


Stora bokstäver, stora känslor

Marknadsföringen använder en massa bilder. Bilder väcker våra enskilda intressen. Vi tittar längre och intensivare på dem än på bokstäver. Därför minns vi annonser med bilder bättre. Bilder framkallar också starka känslomässiga reaktioner. Hjärnan känner igen bilder snabbare. Den vet omedelbart vad som syns på bilden. Bokstäver fungerar annorlunda än bilder. De är abstrakta tecken. Därför reagerar hjärnan långsammare på bokstäver. Först måste den förstå innebörden av ordet. Man skulle kunna säga att tecknen måste översättas av hjärnans språkområde. Men känslor kan framkallas med hjälp av bokstäver också. Texten måste bara vara mycket stor. Studier visar att stora bokstäver också har stor inverkan. Stora bokstäver är bara mer märkbara än små bokstäver. Även de framkallar en starkare emotionell reaktion. Detta gäller för positiva såväl som negativa känslor. Storleken på saker har alltid varit viktig för mänskligheten. Människan måste reagera snabbt på fara. Och när någonting är stort, är det vanligtvis redan ganska nära! Så då är det förståeligt att stora bilder framkallar starka reaktioner. Mindre tydligt är hur vi reagerar på stora bokstäver. Bokstäver är faktiskt inte en signal till hjärnan. Trots detta, visar den större aktivitet när den ser stora bokstäver. Detta resultat är mycket intressant för forskarna. Det visar hur viktiga bokstäverna har blivit för oss. Vår hjärna har på något sätt lärt sig att reagera på skrivande…

Gissa språket!

______ räknas till de indo-iranska språken. 130 miljoner människor har det som sitt modersmål. Majoriteten av dessa människor bor i Pakistan. Men det talas också i den indiska staten ******. ______ används nästan aldrig som skriftspråk i Pakistan. Det är annorlunda i Indien, eftersom språket där har en officiell status. ______ har sin egen skrift. Språket har också en mycket lång litterär tradition.

Texter har hittats som är nästan 1000 år gamla. ______ är också mycket intressant ur fonologisk synvinkel. Orsaken är att det är ett tonalt språk. I tonala språk ändrar tonhöjden på den accentuerade stavelsen ordets innebörd. På ______ kan den accentuerade stavelsen ta tre olika tonhöjder. Det är mycket ovanligt för indo-europeiska språk. Det gör ______ desto mer lockande!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - franska för nybörjare