Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   bengali   >   Innehållsförteckning


6 [sex]

Läsa och skriva

 


৬ [ছয়]

পড়া এবং লেখা

 

 
Jag läser.
আমি পড়ি ৷
āmi paṛi
Jag läser en bokstav.
আমি একটা অক্ষর পড়ি ৷
āmi ēkaṭā akṣara paṛi
Jag läser ett ord.
আমি একটা শব্দ পড়ি ৷
āmi ēkaṭā śabda paṛi
 
 
 
 
Jag läser en mening.
আমি একটা বাক্য পড়ি ৷
āmi ēkaṭā bākya paṛi
Jag läser ett brev.
আমি একটা চিঠি পড়ি ৷
āmi ēkaṭā ciṭhi paṛi
Jag läser en bok.
আমি একটি বই পড়ি ৷
āmi ēkaṭi ba'i paṛi
 
 
 
 
Jag läser.
আমি পড়ি ৷
āmi paṛi
Du läser.
তুমি পড় ৷
tumi paṛa
Han läser.
সে পড়ে ৷
sē paṛē
 
 
 
 
Jag skriver.
আমি লিখি ৷
āmi likhi
Jag skriver en bokstav.
আমি একটা অক্ষর লিখি ৷
āmi ēkaṭā akṣara likhi
Jag skriver ett ord.
আমি একটা শব্দ লিখি ৷
āmi ēkaṭā śabda likhi
 
 
 
 
Jag skriver en mening.
আমি একটা বাক্য লিখি ৷
āmi ēkaṭā bākya likhi
Jag skriver ett brev.
আমি একটা চিঠি লিখি ৷
āmi ēkaṭā ciṭhi likhi
Jag skriver en bok.
আমি একটা বই লিখি ৷
āmi ēkaṭā ba'i likhi
 
 
 
 
Jag skriver.
আমি লিখি ৷
āmi likhi
Du skriver.
তুমি লেখ ৷
tumi lēkha
Han skriver.
সে লেখে ৷
sē lēkhē
 
 
 
 


Internationalismen

Globaliseringen stannar inte vid språk. Detta är tydligt genom ökningen av "internationalismen". Internationalismen innebär ord som finns i flera språk. Orden kan därvid ha samma betydelse eller liknande. Uttalet är ofta detsamma. Stavningen av orden är vanligtvis också mycket lika. Spridningen av internationalismen är intressant. De bryr sig inte om gränser. Inte heller geografiska gränser. Och speciellt inte språkgränser. Det är ord som förstås på alla kontinenter. Ordet hotel är ett bra exempel på detta. Det finns nästan överallt i världen. Internationalismen kommer från vetenskapen. Tekniska termer sprids också snabbt och över hela världen. Gamla sådana termer är härledda från en gemensam rot. De har utvecklats från samma ord. Men de flesta av dem är vanligtvis lånade. Det vill säga att ord införlivas helt enkelt i andra språk. Vid införlivandet spelar kulturella kretsar en viktig roll. Varje civilisation har sina egna traditioner. Det är därför inte alla nya begrepp fångas upp överallt. Kulturella normer bestämmer vilka begrepp som införlivas. Vissa saker finns bara i vissa delar av världen. Andra saker sprids mycket snabbt över hela världen. Men det är bara när de sprids, som deras namn också sprids. Det är just det som gör internationalismen så spännande! När vi upptäcker språk, upptäcker vi alltid kulturer också.

Gissa språket!

Kinesiska är det mest talade språket i världen. Med det sagt, det finns inte bara ett utan flera kinesiska språk. Alla hör till den sino-tibetanska språkfamiljen. Totalt talar ungefär 1,3 biljoner människor kinesiska. Majoriteten av dessa människor bor i Kina eller Taiwan. Det största kinesiska språket är standardkinesiska, även känt som mandarin. Som Kinas officiella språk är det modersmål för 850 miljoner människor. Andra kinesiska språk erkänns ofta bara som dialekter.

Mandarin förstås av nästan alla människor som talar kinesiska. All kinesiska har ett gemensamt skriftsystem som är mellan 4000 och 5000 år gammalt. Därför har kinesiska den längsta litterära traditionen av alla språk. Kinesiska bokstäver är svårare än alfabetiska system. Men grammatiken är relativt lätt att lära, vilket gör att en person kan avancera snabbt. Och fler och fler vill lära sig kinesiska. Ha modet att försöka - kinesiska är framtidens språk!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - bengali för nybörjare