reklamebanner-en

Språkinlärning

Home  >   50språk   >   svenska   >   bengali   >   Innehållsförteckning


1 [ett]

Personer

 


১ [এক]

ব্যক্তি

 

 
jag
আমি
āmi
jag och du
আমি এবং তুমি
āmi ēbaṁ tumi
vi två
আমরা দুজনে (আমরা উভয়েই)
āmarā dujanē (āmarā ubhaẏē'i)
 
 
 
 
han
সে (ছেলে)
sē (chēlē)
han och hon
সে (ছেলে) এবং সে (মেয়ে)
sē (chēlē) ēbaṁ sē (mēẏē)
de båda
তারা দুজনে
tārā dujanē
 
 
 
 
mannen
পুরুষ
puruṣa
kvinnan
স্ত্রী / মহিলা
strī / mahilā
barnet
শিশু
śiśu
 
 
 
 
en familj
একটি পরিবার
ēkaṭi paribāra
min familj
আমার পরিবার
āmāra paribāra
Min familj är här.
আমার পরিবার এখানে ৷
āmāra paribāra ēkhānē
 
 
 
 
Jag är här.
আমি এখানে ৷
āmi ēkhānē
Du är här.
তুমি এখানে ৷
tumi ēkhānē
Han är här och hon är här.
সে (ছেলে) এখানে এবং সে (মেয়ে) এখানে ৷
sē (chēlē) ēkhānē ēbaṁ sē (mēẏē) ēkhānē
 
 
 
 
Vi är här.
আমরা এখানে ৷
āmarā ēkhānē
Ni är här.
তোমরা এখানে ৷
tōmarā ēkhānē
De är alla här.
তারা সবাই এখানে ৷
tārā sabā'i ēkhānē
 
 
 
 


Att använda språk för att bekämpa Alzheimers

De som vill förbli mentalt friska ska lära sig språk. Språkkunskaper kan skydda mot demens. Många vetenskapliga studier har visat detta. Den studerandes ålder spelar ingen roll alls. Det viktiga är att hjärnan tränas regelbundet. Att lära sig ett ordförråd aktiverar olika områden av hjärnan. Dessa områden styr viktiga kognitiva processer. Därför är flerspråkiga människor mer uppmärksamma. De kan också koncentrera sig bättre. Men flerspråkighet har ytterligare fördelar. Flerspråkiga människor kan fatta bättre beslut. Det vill säga de kommer till ett beslut snabbare. Det beror på att deras hjärna har lärt sig att välja. Den kan alltid minst två termer för en sak. Var och en av dessa termer är ett genomförbart alternativ. Därför fattar flerspråkiga människor ständigt beslut. Deras hjärna har övning i att välja mellan många saker. Och denna träning gynnar inte bara hjärnans talcentrum. Många områden i hjärnan drar nytta av flerspråkighet. Språkkunskaper innebär också bättre kognitiv kontroll. Naturligtvis förebygger inte språkkunskaper demens. Men hos flerspråkiga människor utvecklas sjukdomen långsammare. Och deras hjärna verkar bättre kunna motverka effekterna. Språkstuderandes symtom på demens visas i en svagare form. Förvirring och glömska är mindre allvarliga. Därför drar gamla som unga nytta av språkinlärning på samma sätt. Och: med varje språk blir det lättare att lära sig ett nytt. Så vi borde alla sträcka oss efter ordboken istället för medicin!

Gissa språket!

*****ska räknas bland de indo-germanska språken. Men det är inte nära besläktat med något annat språk i gruppen. Ingen vet exakt hur *****skan kom till. Idag talas det huvudsakligen i *****ien och Kosovo. Det är modersmål fär omkring 6 miljoner människor. *****ska är uppdelat i två stora dialektgrupper. Floden Shkumbin är skiljelinje mellan norra och södra dialekten. Inom vissa områden är det en märkbar skillnad mellan de två.

Den skriftliga formen av *****ska utvecklades inte förrän på 1900-talet. Språket skrivs med latinska bokstäver. Grammatiken liknar i viss mån grekiska och rumänska. Det är också möjligt att finna paralleller till sydslaviska språk. Alla dessa likheter måste ha uppstått från kontakter med dessa språk. Om du är intresserad av språk bör du definitivt lära dig *****ska! Det är ett unikt språk!


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2019 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 svenska - bengali för nybörjare