Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Telugu   >   Inhoudsopgave


78 [achtenzeventig]

Bijvoeglijke naamwoorden 1

 


78 [డెబ్బై ఎనిమిది]

విశేషణాలు 1

 

 
een oude vrouw
ఒక ముసలి ఆవిడ
Oka musali āviḍa
een dikke vrouw
లావుగాఉన్న ఒక ఆవిడ
Lāvugā'unna oka āviḍa
een nieuwsgierige vrouw
ఉత్సుకత కలిగిన ఒక ఆవిడ
Utsukata kaligina oka āviḍa
 
 
 
 
een nieuwe auto
ఒక కొత్త కారు
Oka kotta kāru
een snelle auto
వేగంగా వెళ్ళే ఒక కారు
Vēgaṅgā veḷḷē oka kāru
een comfortabele auto
సౌకర్యంగా ఉన్న ఒక కారు
Saukaryaṅgā unna oka kāru
 
 
 
 
een blauwe jurk
ఒక నీలం రంగు దుస్తులు
Oka nīlaṁ raṅgu dustulu
een rode jurk
ఒక ఎరుపు రంగు దుస్తులు
Oka erupu raṅgu dustulu
een groene jurk
ఒక ఆకుపచ్చ రంగు దుస్తులు
Oka ākupacca raṅgu dustulu
 
 
 
 
een zwarte tas
ఒక నల్ల సంచి
Oka nalla san̄ci
een bruine tas
గోధుమరంగు గల ఒక సంచి
Gōdhumaraṅgu gala oka san̄ci
een witte tas
ఒక తెల్ల సంచి
Oka tella san̄ci
 
 
 
 
aardige mensen
మంచి మనుషులు
Man̄ci manuṣulu
beleefde mensen
వినయంగల మనుషులు
Vinayaṅgala manuṣulu
interessante mensen
మనోహరమైన మనుషులు
Manōharamaina manuṣulu
 
 
 
 
lieve kinderen
ముద్దొచ్చే పిల్లలు
Muddoccē pillalu
brutale kinderen
చిలిపికొయ్య పిల్లలు
Cilipikoyya pillalu
brave kinderen
సద్బుద్ధిగల పిల్లలు
Sadbud'dhigala pillalu
 
 
 
 
 


Computers kunnen de horende woorden reconstrueren

Om gedachten te kunnen lezen, is een oude droom van de mens. Iedereen wilde graag weten wat een ander aan het denken was. Maar deze droom is nog niet uitgekomen. Zelfs met moderne technologie kunnen we geen gedachten lezen. Wat anderen denken blijft hun geheim. Maar we kunnen zien wat anderen horen! Dat heeft een wetenschappelijk experiment laten zien. Onderzoekers zijn erin geslaagd om woorden te reconstrueren. Hiertoe gingen ze de hersengolven van de testpersonen analyseren. Als we iets horen, worden onze hersenen actief. Het moet de gehoorde taal verwerken. Hierdoor ontstaat een zekere activiteitenpatroon. Dit patroon kunnen ze met elektroden opnemen. En ook deze opname kan verder verwerkt worden! Met een computer kunnen ze een geluidspatroon omzetten. Zo kan het woord dat gehoord is geïdentificeerd worden. Dit principe functioneert voor alle woorden. Elk woord dat we horen genereert een specifiek signaal. Dit signaal heeft altijd verband met de klank van het woord. Het moet "slechts" in een akoestisch signaal vertaald worden. Want: Heeft men het geluidpatroon, dan weet men het woord. In het experiment hoorden de testpersonen echte woorden en nepwoorden. Een deel van de woorden die werden gehoord, bestonden echter niet. Toch kunnen deze woorden ook worden gereconstrueerd. De herkende woorden zullen door een computer worden uitgesproken. Maar het is ook mogelijk om deze alleen op het scherm te laten verschijnen. De onderzoekers hopen nu om spraaksignalen spoedig beter te kunnen begrijpen. De droom van een het gedachtelezen gaat nog steeds verder...

Raad de taal!

______ behoort tot de familie van de Romaanse talen. Met het Spaans, Frans en Italiaans is nauw verwant. Het wordt gesproken in Andorra, in de Spaanse regio *****onië en op de Balearen. Zelfs in delen van Aragon en Valencia wordt ______ gesproken. Over het algemeen spreekt of begrijpt ongeveer 12 miljoen mensen ______. De taal is ontstaan tussen de 8e en 10e eeuw in de Pyreneeën. Door territoriale veroveringen is het vervolgens naar het zuiden en oosten verspreidt. Het is belangrijk te weten dat ______ geen Spaanse dialect is.

Het is ontwikkeld vanuit het vulgair Latijn en wordt beschouwd als een aparte taal. Spanjaarden of Latijns-Amerikanen begrijpen het niet automatisch. Het structuur van het ______ lijkt op die van de andere Romaanse talen. Er zijn ook een aantal bijzonderheden die niet in andere talen voorkomen. De ******nen zijn erg trots op hun taal. Ook vanuit de politiek wordt ______ gedurende meerdere decennia actief gepromoot. Leer ______, de taal van de toekomst!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Telugu voor beginners