Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Telugu   >   Inhoudsopgave


56 [zesenvijftig]

Gevoelens

 


56 [యాభై ఆరు]

భావాలు

 

 
zin hebben
నాకు కావాలని అనిపించుట
Nāku kāvālani anipin̄cuṭa
Wij hebben zin.
మాకు కావాలని అనిపించుట
Māku kāvālani anipin̄cuṭa
Wij hebben geen zin.
మాకు కావాలని అనిపించకపోవుట
Māku kāvālani anipin̄cakapōvuṭa
 
 
 
 
bang zijn
భయం వేయుట
Bhayaṁ vēyuṭa
Ik ben bang.
నాకు భయం వేస్తోంది
Nāku bhayaṁ vēstōndi
Ik ben niet bang.
నాకు భయం వేయడం లేదు
Nāku bhayaṁ vēyaḍaṁ lēdu
 
 
 
 
tijd hebben
సమయం ఉండుట
Samayaṁ uṇḍuṭa
Hij heeft tijd.
ఆయనకి సమయం ఉంది
Āyanaki samayaṁ undi
Hij heeft geen tijd.
ఆయనకి సమయం లేదు
Āyanaki samayaṁ lēdu
 
 
 
 
zich vervelen
విసుగ్గా ఉండుట
Visuggā uṇḍuṭa
Zij verveelt zich.
ఆమెకి విసుగ్గా ఉంది
Āmeki visuggā undi
Zij verveelt zich niet.
ఆమెకి విసుగ్గా లేదు
Āmeki visuggā lēdu
 
 
 
 
honger hebben
ఆకలి వేయుట
Ākali vēyuṭa
Hebben jullie honger?
మీకు ఆకలి వేస్తోందా?
Mīku ākali vēstōndā?
Hebben jullie geen honger?
మీకు ఆకలి వేయడం లేదా?
Mīku ākali vēyaḍaṁ lēdā?
 
 
 
 
dorst hebben
దాహం వేయుట
Dāhaṁ vēyuṭa
Zij hebben dorst.
వాళ్ళకి దాహంగా ఉంది
Vāḷḷaki dāhaṅgā undi
Zij hebben geen dorst.
వాళ్ళకి దాహంగా లేదు
Vāḷḷaki dāhaṅgā lēdu
 
 
 
 
 


Geheime talen

Met talen willen we anderen vertellen wat we denken en voelen. Begrip is dan ook de belangrijkste taak van de taal. Soms willen mensen maar niet door iedereen begrepen worden. Dan verzinnen ze geheime talen. Geheime talen worden door mensen al voor duizenden jaren gefascineerd. Julius Caesar had bijvoorbeeld zijn eigen geheime taal. Hij ging gecodeerde berichten naar alle gebieden van zijn rijk versturen. Zijn vijanden konden de gecodeerde berichten niet lezen. Geheime talen zijn een beschermde communicatie. Door de geheime taal kunnen we ons van anderen onderscheiden. We laten zien dat we bij een exclusieve groep behoren. Waarom we geheime talen gebruiken, heeft verschillende redenen. Liefdesbrieven worden te allen tijde gecodeerd geschreven. Ook bepaalde beroepen hebben hun eigen taal. Zo zijn er talen voor magiërs, dieven en handelaren. Meestal worden geheime talen ook voor politieke doeleinden gebruikt. In bijna elke oorlog werden geheime talen ontwikkeld. Militaire en geheime diensten hebben hun eigen geheime taal experts. In de wetenschap heet de codering cryptologie. Moderne codes zijn gebaseerd op ingewikkelde wiskundige formules. Ze zijn heel moeilijk te ontcijferen. Zonder gecodeerde taal zou ons leven ondenkbaar zijn. Overal werkt men momenteel met gecodeerde gegevens. Credit card en e-mails werken allemaal met codes. Vooral kinderen vinden geheimtalen spannend. Ze vinden het heerlijk om met hun vrienden geheime berichten te delen. Voor de ontwikkeling van kinderen zijn geheime talen zelfs nuttig ... Ze gaan de creativiteit en gevoel voor taal bevorderen!

Raad de taal!

______ behoort tot de Indo-Europese talen. Het is echter met geen andere taal uit deze groep nauw verbonden. We weten nog niet hoe ______ precies ontstaan is. Het wordt tegenwoordig voornamelijk in *****ië en Kosovo gesproken. Voor ongeveer 6 miljoen mensen is het de moedertaal. De ******se taal is verdeeld in twee grote dialectgroepen. De Shkumbin rivier vormt de scheidslijn tussen de noordelijke en zuidelijke dialect. Op een paar punten onderscheiden deze twee zich sterk van elkaar.

De geschreven ******se taal werd pas in de 20e eeuw vastgesteld. De taal werd geschreven met Latijnse letters. De grammatica lijkt deels op het Grieks en Roemeens. Het loopt ook parallel met Zuid-Slavische talen. Al deze overeenkomsten moeten door contactsituaties zijn ontstaan. Iedereen die geïnteresseerd is in talen moet zeker ______ leren! Het is namelijk een unieke taal!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Telugu voor beginners