Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Telugu   >   Inhoudsopgave


9 [negen]

Weekdagen

 


9 [తొమ్మిది]

వారం లోని రోజులు

 

 
de maandag
సోమవారం
Sōmavāraṁ
de dinsdag
మంగళవారం
Maṅgaḷavāraṁ
de woensdag
బుధవారం
Budhavāraṁ
 
 
 
 
de donderdag
గురువారం
Guruvāraṁ
de vrijdag
శుక్రవారం
Śukravāraṁ
de zaterdag
శనివారం
Śanivāraṁ
 
 
 
 
de zondag
ఆదివారం
Ādivāraṁ
de week
వారం
Vāraṁ
van maandag tot zondag
సోమవారం నుండి ఆదివారం వరకు
Sōmavāraṁ nuṇḍi ādivāraṁ varaku
 
 
 
 
De eerste dag is maandag.
మొదటి రోజు సోమవారం అవుతుంది
Modaṭi rōju sōmavāraṁ avutundi
De tweede dag is dinsdag.
రెండవ రోజు మంగళవారం అవుతుంది
Reṇḍava rōju maṅgaḷavāraṁ avutundi
De derde dag is woensdag.
మూడవ రోజు బుధవారం అవుతుంది
Mūḍava rōju budhavāraṁ avutundi
 
 
 
 
De vierde dag is donderdag.
నాలుగవ రోజు గురువారం అవుతుంది
Nālugava rōju guruvāraṁ avutundi
De vijfde dag is vrijdag.
ఐదవ రోజు శుక్రవారం అవుతుంది
Aidava rōju śukravāraṁ avutundi
De zesde dag is zaterdag.
ఆరవ రోజు శనివారం అవుతుంది
Ārava rōju śanivāraṁ avutundi
 
 
 
 
De zevende dag is zondag.
ఏడవ రోజు ఆదివారం అవుతుంది
Ēḍava rōju ādivāraṁ avutundi
De week heeft zeven dagen.
వారం లో ఏడు రోజులు ఉంటాయి
Vāraṁ lō ēḍu rōjulu uṇṭāyi
Wij werken maar vijf dagen.
మనం కేవలం ఐదు రోజులే పనిచేస్తాము
Manaṁ kēvalaṁ aidu rōjulē panicēstāmu
 
 
 
 
 


Geplande taal Esperanto

Engels is in de huidige wereld een overheersende taal. Hiermee kunnen alle mensen met elkaar communiceren. Maar ook andere talen willen dit doel bereiken. Bijvoorbeeld geplande talen. Geplande talen worden bewust ontworpen en ontwikkeld Er is ook een plan op grond waarvan ze zijn gebouwd. Voor geplande talen worden elementen uit verschillende talen gemengd. Daarmee moeten ze door zoveel mogelijk mensen worden geleerd. Het doel van elk geplande taal is de internationale communicatie. De meest bekende geplande taal is Esperanto. Het werd voor het eerst in 1887 in Warschau geïntroduceerd. De oprichter was de dokter Ludwik L. Zamenhof. Hij zag communicatieproblemen die de belangrijkste oorzaak voor onvrede was. Daarom wilde hij een volksbindende taal creëren. Hiermee moest iedereen met dezelfde rechten met elkaar praten. Het pseudoniem van de artsen was Dr. Esperanto, de hoop. Dat geeft aan hoeveel hij in zijn droom geloofde. Het idee van dit universele begrip is veel ouder. Tot op heden zijn er veel geplande talen ontwikkeld. Ze verbinden zich ook met doelen, bijvoorbeeld tolerantie en mensenrechten. Esperanto wordt nu door mensen in meer dan 120 landen beheerst. Er is ook kritiek op het Esperanto. 70% van de woordenschat is bijvoorbeeld van Romaanse oorsprong. En verder is Esperanto duidelijk in het Indo-Europees aangegeven. De sprekers gaan op conferenties en in clubs ideeën uitwisselen. Er werden regelmatig bijeenkomsten en lezingen georganiseerd. En, krijgt u ook zin in het Esperanto? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!

Raad de taal!

Het Amerikaans-______ is één van de West-Germaanse talen. Net als het Canadees-______ is het een Noord-Amerikaanse ______e dialect. Het is de moedertaal van ongeveer 300 miljoen mensen. Daarmee is het de meest gesproken variant van het ______. Brits-______ is zeer vergelijkbaar. Mensen van beide varianten kunnen over het algemeen gemakkelijk met elkaar praten. Alleen wanneer beiden in zeer sterk dialect praten zal het gesprek moeilijker worden. Er zijn echter enkele duidelijke verschillen tussen de twee varianten.

Deze hebben voornamelijk betrekking op de uitspraak, woordenschat en spelling. In sommige gevallen kunnen ook de grammatica en leestekens verschillen. In vergelijking met het Brits-______ neemt de betekenis van het Amerikaans-______ toe. Dit is voornamelijk te wijten aan de grote invloed van de Noord-Amerikaanse film- en muziekindustrie. Deze exporteren hun taal al decennialang over de gehele wereld. Ook India en Pakistan, ooit Britse kolonies, nemen tegenwoordig het Amerikaans over... Leer Amerikaans-______, het is de meest invloedrijkste taal ter wereld!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Telugu voor beginners