Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Telugu   >   Inhoudsopgave


2 [twee]

Familieleden

 


2 [రెండు]

కుటుంబ సభ్యులు

 

 
de grootvader
తాతయ్య
Tātayya
de grootmoeder
బామ్మ / నాయనమ్మ / అమ్మమ్మ
Bām'ma/ nāyanam'ma/ am'mam'ma
hij en zij
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
 
 
 
 
de vader
నాన్న / తండ్రి
Nānna/ taṇḍri
de moeder
అమ్మ / తల్లి
Am'ma/ talli
hij en zij
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
 
 
 
 
de zoon
కొడుకు / తనయుడు
Koḍuku/ tanayuḍu
de dochter
కూతురు
Kūturu
hij en zij
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
 
 
 
 
de broer
అన్నయ్య / సోదరుడు
Annayya/ sōdaruḍu
de zus
అక్క / చెల్లి / సోదరి
Akka/ celli/ sōdari
hij en zij
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
 
 
 
 
de oom
బాబాయి / మామయ్య
Bābāyi/ māmayya
de tante
అత్త / పిన్ని
Atta/ pinni
hij en zij
అతను మరియు ఆమె
Atanu mariyu āme
 
 
 
 
Wij zijn een gezin.
మేమంతా ఒక కుటుంబం
Mēmantā oka kuṭumbaṁ
Het gezin is niet klein.
కుటుంబం చిన్నది కాదు
Kuṭumbaṁ cinnadi kādu
Het gezin is groot.
కుటుంబం పెద్దది
Kuṭumbaṁ peddadi
 
 
 
 


Spreken wij allemaal "Afrika"?

Niet iedereen heeft Afrika eens bezocht. Maar het kan zijn dat elke taal daar al eens een keer was! Dat geloven sommige wetenschappers. Naar hun mening ligt de oorsprong van alle talen in Afrika. Daar vandaan hebben ze zich over de hele wereld verspreid. In totaal zijn er meer dan 6000 verschillende talen. Maar ze hebben allemaal een gemeenschappelijke Afrikaanse afkomst. Onderzoekers hebben de fonemen van talen met elkaar vergeleken. Fonemen zijn de kleinste onderscheidende eenheden. Als een foneem gaat veranderen, dan geldt dit ook voor de betekenis van een woord. Een voorbeeld uit het Engels kan dit verduidelijken. In het Engels zijn dip en tip twee verschillende dingen. Ook zijn de Engelse /d/ en /t/ twee verschillende fonemen. In de Afrikaanse talen is deze fonetische verscheidenheid het grootst. Maar het gaat beduidend verder afnemen hoe verder de afstand is. En dat is nou precies waar de onderzoekers het bewijs voor hun stelling zien. Omdat de bevolkingen die zich uitbreiden een eenheid gaan worden. Aan hun buitenste randen vermindert de genetische verscheidenheid. Dit komt omdat het aantal "kolonisten" afneemt. Hoe minder genen gaan emigreren, hoe meer eenheid de bevolking gaat worden. De mogelijke combinaties van genen worden minder. Daardoor zullen de leden van de migrerende bevolking op elkaar lijken. Wetenschappers noemen dit het oprichterseffect. Alle mensen namen de taal mee toen ze Afrika verlieten. Minder kolonisten hebben ook minder fonemen in hun bagage. Zo werden sommige talen in de loop der tijd een eenheid. Dat de Homo sapiens uit Afrika stammen schijnt bewezen te zijn. We zijn benieuwd of dat ook voor hun taal geldt...

Raad de taal!

De ______e taal is één van de belangrijkste talen ter wereld. Meer dan 300 miljoen mensen in meer dan 20 landen spreken ______. Deze Afro-Aziatische taal is een paar duizend jaar geleden ontstaan. Eerst werd het alleen op het ______ Schiereiland gesproken, later werd het verder verspreid. Het gesproken ______ verschilt sterk van de standaardtaal. Daarnaast zijn er veel verschillende ______e dialecten. Mensen uit verschillende regio's begrijpen er vaak niets van. Klassiek standaard ______ wordt tegenwoordig nauwelijks nog gesproken.

Het wordt hoofdzakelijk gebruikt in geschreven vorm. De interesse voor het ______ is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vooral het ______e schrift vinden veel mensen fascinerend. Het wordt van rechts naar links geschreven. Degenen die ______ wil leren moet een bepaalde volgorde respecteren. Ten eerste de uitspraak, dan de grammatica, dan het lettertype. Wie zich daaraan houdt, heeft zeker veel plezier tijdens het leren.

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2017 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Telugu voor beginners