Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Punjabi   >   Inhoudsopgave


91 [eenennegentig]

Bijzinnen met dat 1

 


ਸ਼ਾਪਿੰਗ ਠੇਲ੍ਹਾ

ਸ਼ਾਪਿੰਗ ਟੂਰ

 

 
Het weer wordt morgen misschien beter.
ਵਾਸਤੂਕਲਾ
śā'ida kal'ha mausama aja nālōṁ cagā hōvē.
Hoe weet u dat?
ਅਖਾੜਾ
Iha tainū kithōṁ patā lagi'ā?
Ik hoop dat het beter wordt.
ਚਰਾਗਾਹ
Mainū umīda hai ki isa nāla cagā hōvēgā.
 
 
 
 
Hij komt heel zeker.
ਅਨੋਖੀ ਇਮਾਰਤ
Uha yakīnana ā'ēgā.
Is dat zeker?
ਬਲਾਕ
Kī iha niśacita hai?
Ik weet dat hij komt.
ਇੱਟ ਦਾ ਮਕਾਨ
Mainū patā hē ki uha ā rihā hai.
 
 
 
 
Hij belt zeker op.
ਪੁਲ
Uha sacamuca phōna karēgā.
Werkelijk?
ਇਮਾਰਤ
Saca?
Ik geloof dat hij opbelt.
ਮਹਿਲ
Mainū lagadā hai ki uha phōna karēgā.
 
 
 
 
De wijn is zeker oud.
ਗਿਰਜਾਘਰ
Agūrī śarāba niśacita rūpa nāla purāṇī hai.
Weet u dat zeker?
ਸਤੰਭ
Kī tainū sacīṁ patā hai?
Ik vermoed dat hij oud is.
ਨਿਰਮਾਣ ਸਥਾਨ
Mainū lagadā hai ki uha buḍhā hai?
 
 
 
 
Onze chef ziet er goed uit.
ਗੁੰਬਦ
Sāḍā sāhaba cagā dikhadā hai.
Vindt u?
ਮੁਖੌਟਾ
Tuhānū aisā lagadā hai.
Ik vind dat hij er zelfs zeer goed uitziet.
ਫੁੱਟਬਾਲ ਸਟੇਡੀਅਮ
Mainū lagadā hai ki tuha huṇa vī bahuta cagā dikhadā hai.
 
 
 
 
De chef heeft zeker een vriendin.
ਕਿਲ੍ਹਾ
Sāhaba dī sacamuca ika dōsata hai.
Denkt u dat echt?
ਕੋਨਾ
Kī tainū sacamuca lagadā hai?
Het is goed mogelijk dat hij een vriendin heeft.
ਗੇਟ
Iha sabhava hai ki tusadī ika dōsata hai.
 
 
 
 
 


De Spaanse taal

De Spaanse taal behoort tot de wereldtalen. Voor meer dan 380 miljoen mensen is Spaans de moedertaal. Er zijn ook heel wat mensen die het als tweede taal spreken. Daarom is Spaans één van de belangrijkste talen van de wereld. Het is ook de grootste van alle Romaanse talen. Spaanstalige noemen hun taal español of castellano. De term castellano onthult waar de Spaanse taal is ontstaan. Het heeft zich uit de volkstaal van Castilla ontwikkeld. In de 16e eeuw spraken de meeste Spanjaarden castellano. Tegenwoordig worden de termen español en castellano door elkaar gebruikt. Ze kunnen ook een politieke dimensie hebben. Door de veroveringen and the kolonialisme werd het uitgebreid. Zelfs in West-Afrika en de Filippijnen wordt Spaans gesproken. Maar de meeste Spaanssprekende mensen wonen in Amerika. In Midden- en Zuid-Amerika is het Spaans de dominante taal. Maar ook in de VS groeit het aantal Spaanssprekende mensen. Ongeveer 50 miljoen mensen in de VS spreken Spaans. Dat zijn er meer dan in Spanje! Het Spaans in Amerika verschilt zich van het Europese Spaans. Deze verschillen hebben vooral betrekking op de woordenschat en de grammatica. In Amerika wordt bijvoorbeeld een ander verleden tijd gebruikt. Zelfs bij de woordenschat zijn er veel verschillen. Sommige woorden zijn alleen in Amerika te vinden, en andere alleen in Spanje. Het Spaans is echter ook niet in Amerika een eenheid. Er zijn veel verschillende variaties van de Spaanse taal in Amerika. Na het Engels is Spaans de meest onderwezen vreemde taal in de wereld. En het kan relatief snel aangeleerd worden... Waar wacht u nog? - ¡Vamos!

Raad de taal!

Het Braziliaans ______ behoort tot de Romaanse talen. Het is ontstaan uit het Europese ______. Dit werd ooit door de koloniale politiek van ******al naar Zuid-Amerika gebracht. Tegenwoordig is Brazilië de grootste ______sprekende natie ter wereld. Ongeveer 190 miljoen mensen spreken het Braziliaans ______ als moedertaal. En de taal heeft ook grote invloed op de andere Zuid-Amerikaanse landen... Er is zelfs een gemengde talen die de *******se en Spaanse elementen bevatten. Vroeger richtte Brazilië zich tot het Europese model.

Vanaf de jaren 30 ontwaakte een nieuw bewustzijn voor de Braziliaanse cultuur. De Brazilianen waren trots op hun taal en wilden hun kenmerken meer benadrukken. Maar er waren altijd pogingen om de twee talen bij elkaar te houden. Ondertussen is er een akkoord bereikt over een gemeenschappelijke spelling. Tegenwoordig is het grootste verschil tussen de twee varianten de uitspraak. De Braziliaanse woordenschat bevat enkele Indiase woorden die in Europa ontbreken. Ontdek deze spannende taal. Het is één van de belangrijkste ter wereld!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Punjabi voor beginners