Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Punjabi   >   Inhoudsopgave


86 [zesentachtig]

Vragen – Verleden tijd 2

 


ਮੂਰਤੀਕਲਾ

ਗੀਤ

 

 
Welke stropdas heb je gedragen?
ਮੂਰਤੀ
tū kihaṛī ṭā'ī lagā'ī hai?
Welke auto heb je gekocht?
ਪਾਣੀ ਵਾਲੇ ਰੰਗ
Tū kihaṛī gaḍī kharīdī hai?
Op welke krant ben je geabonneerd?
ਹਵਾਈ ਅੱਡਾ
Tū kihaṛā akhabāra lagavā'i'ā hō'i'ā hai?
 
 
 
 
Wie heeft u gezien?
ਅਪਾਰਟਮੈਂਟ
Tusīṁ kisanū dēkhi'ā sī?
Wie heeft u ontmoet?
ਬੈਂਕ
Tusīṁ kisanū milē sī?
Wie heeft u herkend?
ਵੱਡਾ ਸ਼ਹਿਰ
Tusīṁ kisanū pahicāṇi'ā sī?
 
 
 
 
Wanneer bent u opgestaan?
ਬਾਈਕ ਮਾਰਗ
Tusīṁ kadōṁ uṭhē hō?
Wanneer bent u begonnen?
ਕਿਸ਼ਤੀ ਬੰਦਰਗਾਹ
Tusīṁ kadōṁ ārabha kītā hai?
Wanneer bent u opgehouden?
ਰਾਜਧਾਨੀ
Tusīṁ kadōṁ khatama kītā hai?
 
 
 
 
Waarom bent u wakker geworden?
ਘੰਟੀਆਂ
Tuhāḍī da kadōṁ khul'hī sī?
Waarom bent u leraar geworden?
ਕਬਰਿਸਤਾਨ
Tusīṁ adhi'āpaka ki'uṁ baṇē sī?
Waarom heeft u een taxi genomen?
ਸਿਨੇਮਾ
Tusīṁ ṭaikasī ki'uṁ la'ī hai?
 
 
 
 
Waar bent u vandaan gekomen?
ਸ਼ਹਿਰ
Tusīṁ kithōṁ ā'ē hō?
Waar bent u naartoe gegaan?
ਸ਼ਹਿਰ ਦਾ ਨਕਸ਼ਾ
Tusīṁ kithē ga'ē sī?
Waar bent u geweest?
ਅਪਰਾਧ
Tusīṁ kithē sī?
 
 
 
 
Wie heb je geholpen?
ਪ੍ਰਦਰਸ਼ਨ
Tusīṁ kisadī madada kītī hai?
Wie heb je geschreven?
ਮੇਲਾ
Tusīṁ kisanū likhi'ā hai?
Wie heb je geantwoord?
ਫਾਇਰ ਬ੍ਰਿਗੇਡ
Tusīṁ kisanū utara ditā hai?
 
 
 
 
 


Tweetaligheid verbetert het horen

Mensen die twee talen spreken kunnen beter horen. Ze kunnen verschillende geluiden precies van elkaar onderscheiden. Dit het resultaat is uit een Amerikaans onderzoek gekomen. Onderzoekers hebben een aantal jongeren getest. Een deel van de testpersonen waren tweetalig. Deze jongeren spraken Engels en Spaans. Het andere deel sprak alleen Engels. De jongeren moesten naar een bepaalde lettergreep luisteren. Dat was de lettergreep "da". Ze behoorden tot geen van beide talen. De testpersonen konden de lettergrepen door een koptelefoon aanhoren. Daarbij werd hun hersenactiviteit met elektroden gemeten. Na deze test moesten de jongeren opnieuw naar de lettergreep luisteren. Deze keer werden echter veel storende geluiden gehoord. Het waren verschillende stemmen die zinnen zonder enige betekenis uitspraken. De tweetalige personen hadden een grote reactie op de lettergreep. Hun hersenen toonden een grote activiteit. Ze waren in staat om de lettergreep met en zonder geluid precies te herkennen. Bij de eentalige testpersonen gebeurde dat niet. Hun gehoor was niet zo goed als bij de tweetalige testpersonen. De onderzoekers waren verrast door het resultaat van het experiment. Tot nu toe was alleen bekend dat muzikanten een zeer goed gehoor hebben. Maar het lijkt erop dat tweetaligheid ook het gehoor traint. Tweetalige personen worden voortdurend met verschillende geluiden geconfronteerd. Daardoor moeten hun hersenen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het leert om de verschillende taalprikkels nauwkeurig te kunnen onderscheiden De onderzoekers zijn nu aan het testen hoe talen de hersenen kunnen beïnvloeden. Misschien profiteert het gehoor ook wel als ze talen gaan leren...

Raad de taal!

______ is een ****d-Germaanse taal. Het is de moedertaal van ongeveer 5 miljoen mensen. Het bijzondere van het ______ is dat het uit twee standaardvarianten bestaat: Bokmål en Nynorsk. Dit betekent dat er twee erkende ______e talen zijn. Beide worden met gelijke rechten in de management, op scholen en in de media gebruikt. Vanwege de uitgestrektheid van het land kon er voor een lange tijd geen standaardtaal gevormd worden. Zo bleven de dialecten behouden en ontwikkelde het onafhankelijk van elkaar.

Maar ieder **** begrijpt alle lokale dialecten en de twee officiële talen. Voor de uitspraak van het ______ zijn geen vaste regels. De reden is dat de twee varianten voornamelijk geschreven worden. Het wordt meestal gesproken een lokaal dialect. Het ______ is zeer vergelijkbaar met de Deense en Zweedse taal. De sprekers van deze talen begrijpen elkaar zonder grote problemen. ______ is ook een zeer interessante taal... En je kunt kiezen welke ______ je wilt leren!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Punjabi voor beginners