Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Punjabi   >   Inhoudsopgave


16 [zestien]

Seizoenen en weer

 


ਦਾਦਾ-ਦਾਦੀ/ਨਾਨਾ-ਨਾਨੀ

ਪੋਤਾ

 

 
Dit zijn de seizoenen:
ਲਾੜਾ
rutāṁ isa prakāra hudī'āṁ hana:
Lente, zomer,
ਸਮੂਹ
Basata,garamī
herfst en winter.
ਸਹਾਇਕ
patajhaṛa atē saradī
 
 
 
 
De zomer is heet.
ਸ਼ਿਸ਼ੂ
garamī garama hudī hai.
In de zomer schijnt de zon.
ਇਸਤਰੀ
Garamī vica sūraja camakadā hai.
In de zomer gaan we graag wandelen.
ਵਿਆਹ ਦੀ ਪੇਸ਼ਕਸ਼
Sānū garamī vica ṭahilaṇā cagā lagadā hai.
 
 
 
 
De winter is koud.
ਵਿਆਹ
Saradī ṭhaḍī hudī hai.
In de winter sneeuwt of regent het.
ਮਾਂ
Saradī vica barapha paindī hai jāṁ bāriśa hudī hai.
In de winter blijven we graag thuis.
ਝਪਕੀ
Sānū garamī vica ghara vica rahiṇā cagā lagadā hai.
 
 
 
 
Het is koud.
ਗੁਆਂਢੀ
Ṭhaḍa hai.
Het regent.
ਨਵ-ਵਿਆਹਤ
Bāriśa hō rahī hai.
Het waait.
ਜੋੜਾ
Tūphānī hai.
 
 
 
 
Het is warm.
ਮਾਤਾ-ਪਿਤਾ
Garamī hai.
Het is zonnig.
ਸਾਥੀ
Dhupa hai.
Het is helder.
ਪਾਰਟੀ
Tikhī dhupa hai.
 
 
 
 
Hoe is het weer vandaag?
ਲੋਕ
Aja mausama kihō jihā hai?
Het is koud vandaag.
ਪੇਸ਼ਕਸ਼
Aja ṭhaḍa hai.
Het is warm vandaag.
ਪੰਗਤੀ
Aja garamī hai.
 
 
 
 
 


Leren en emotie

Wij zijn blij als wij praten in een vreemde taal. En zijn trots op onszelf dat er leervorderingen zijn. Maar als we geen succes hebben, worden we boos of teleurgesteld. Ook verschillende gevoelens bij het leren verbonden. Nieuwe onderzoeken komen vaak tot interessante uitkomsten. Het laat zien dat het gevoel al gedurende het leren een belangrijke rol speelt. Omdat onze emoties invloed op ons leren heeft. Voor onze hersenen is het leren altijd een opgave. En deze taak wil de hersenen oplossen. Of hij goed slagen gaat, hangt van onze gevoelens af. Wij geloven en zijn overtuigd dat problemen oplost kunnen worden. Deze emotionele stabiliteit helpt ons bij het leren. Positief denken gaat onze intellectuele capaciteiten bevorderen. Het leren onder stress functioneert echter veel minder. Twijfels of zorgen gaan goede prestaties verhinderen. Wij leren bijzonder slecht als wij bang zijn. Dan kunnen onze hersenen de nieuwe inhoud niet goed opslaan. Het is daarom van groot belang dat we bij het leren altijd gemotiveerd zijn. Gevoelens zullen ook het leren beïnvloeden. Maar het leren gaat ook het gevoel beïnvloeden! De hersenstructuren die de gegevens verwerken, zullen ook de gevoelens verwerken. Zo kan het leren ons gelukkig maken en wie gelukkig is kan beter leren. Natuurlijk is het leren niet altijd plezierig, want het kan ook vermoeiend zijn. Daarom moeten wij altijd kleine doelstellingen hebben. Dan gaan wij onze hersenen niet overbelasten. En wij zijn er zeker van dat wij aan onze verwachtingen kunnen voldoen. Het succes is dan een beloning die ons weer motiveert. Dus: U leert - en lacht erbij!

Raad de taal!

______ behoort tot de Indo-Europese talen. Het is echter met geen andere taal ter wereld nauw verbonden. Verwar het moderne ______ niet met het Oud______. Deze ______e oudheid wordt nog steeds op veel scholen en universiteiten onderwezen. Het was ooit de taal van de filosofie en wetenschap. Zelfs degenen die door de oude wereld reist, gebruikt het Oud______ als communicatie. Het moderne ______ is echter de moedertaal van ongeveer 13 miljoen mensen. Het is voortgekomen uit het Oud______.

Het is moeilijk te zeggen wanneer het moderne ______ precies is ontstaan. Vast staat dat het een eenvoudiger structuur heeft dan de Oud______. In het moderne ______ zijn echter tal van archaïsche vormen bewaard gebleven. Het is ook een zeer gemeenschappelijke taal met weinig sterke dialecten. Het is geschreven met het ______e alfabet, dat bijna 2500 jaar oud is. Het is opmerkelijk dat het ______ tot één van de talen behoort met de grootste woordenschat. Als u graag woordenschat wilt leren, moet u beginnen met het ______...

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Punjabi voor beginners