Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Marathi   >   Inhoudsopgave


56 [zesenvijftig]

Gevoelens

 


५६ [छप्पन्न]

भावना

 

 
zin hebben
इच्छा होणे
icchā hōṇē
Wij hebben zin.
आमची इच्छा आहे.
āmacī icchā āhē.
Wij hebben geen zin.
आमची इच्छा नाही.
Āmacī icchā nāhī.
 
 
 
 
bang zijn
घाबरणे
Ghābaraṇē
Ik ben bang.
मला भीती वाटत आहे.
malā bhītī vāṭata āhē.
Ik ben niet bang.
मला भीती वाटत नाही.
Malā bhītī vāṭata nāhī.
 
 
 
 
tijd hebben
वेळ असणे
Vēḷa asaṇē
Hij heeft tijd.
त्याच्याजवळ वेळ आहे.
tyācyājavaḷa vēḷa āhē.
Hij heeft geen tijd.
त्याच्याजवळ वेळ नाही.
Tyācyājavaḷa vēḷa nāhī.
 
 
 
 
zich vervelen
कंटाळा येणे
Kaṇṭāḷā yēṇē
Zij verveelt zich.
ती कंटाळली आहे.
tī kaṇṭāḷalī āhē.
Zij verveelt zich niet.
ती कंटाळलेली नाही.
Tī kaṇṭāḷalēlī nāhī.
 
 
 
 
honger hebben
भूक लागणे
Bhūka lāgaṇē
Hebben jullie honger?
तुम्हांला भूक लागली आहे का?
tumhānlā bhūka lāgalī āhē kā?
Hebben jullie geen honger?
तुम्हांला भूक लागलेली नाही का?
Tumhānlā bhūka lāgalēlī nāhī kā?
 
 
 
 
dorst hebben
तहान लागणे
Tahāna lāgaṇē
Zij hebben dorst.
त्यांना तहान लागली आहे.
tyānnā tahāna lāgalī āhē.
Zij hebben geen dorst.
त्यांना तहान लागलेली नाही.
Tyānnā tahāna lāgalēlī nāhī.
 
 
 
 
 


Geheime talen

Met talen willen we anderen vertellen wat we denken en voelen. Begrip is dan ook de belangrijkste taak van de taal. Soms willen mensen maar niet door iedereen begrepen worden. Dan verzinnen ze geheime talen. Geheime talen worden door mensen al voor duizenden jaren gefascineerd. Julius Caesar had bijvoorbeeld zijn eigen geheime taal. Hij ging gecodeerde berichten naar alle gebieden van zijn rijk versturen. Zijn vijanden konden de gecodeerde berichten niet lezen. Geheime talen zijn een beschermde communicatie. Door de geheime taal kunnen we ons van anderen onderscheiden. We laten zien dat we bij een exclusieve groep behoren. Waarom we geheime talen gebruiken, heeft verschillende redenen. Liefdesbrieven worden te allen tijde gecodeerd geschreven. Ook bepaalde beroepen hebben hun eigen taal. Zo zijn er talen voor magiërs, dieven en handelaren. Meestal worden geheime talen ook voor politieke doeleinden gebruikt. In bijna elke oorlog werden geheime talen ontwikkeld. Militaire en geheime diensten hebben hun eigen geheime taal experts. In de wetenschap heet de codering cryptologie. Moderne codes zijn gebaseerd op ingewikkelde wiskundige formules. Ze zijn heel moeilijk te ontcijferen. Zonder gecodeerde taal zou ons leven ondenkbaar zijn. Overal werkt men momenteel met gecodeerde gegevens. Credit card en e-mails werken allemaal met codes. Vooral kinderen vinden geheimtalen spannend. Ze vinden het heerlijk om met hun vrienden geheime berichten te delen. Voor de ontwikkeling van kinderen zijn geheime talen zelfs nuttig ... Ze gaan de creativiteit en gevoel voor taal bevorderen!

Raad de taal!

______ behoort tot de Indo-Europese talen. Het is echter met geen andere taal uit deze groep nauw verbonden. We weten nog niet hoe ______ precies ontstaan is. Het wordt tegenwoordig voornamelijk in *****ië en Kosovo gesproken. Voor ongeveer 6 miljoen mensen is het de moedertaal. De ******se taal is verdeeld in twee grote dialectgroepen. De Shkumbin rivier vormt de scheidslijn tussen de noordelijke en zuidelijke dialect. Op een paar punten onderscheiden deze twee zich sterk van elkaar.

De geschreven ******se taal werd pas in de 20e eeuw vastgesteld. De taal werd geschreven met Latijnse letters. De grammatica lijkt deels op het Grieks en Roemeens. Het loopt ook parallel met Zuid-Slavische talen. Al deze overeenkomsten moeten door contactsituaties zijn ontstaan. Iedereen die geïnteresseerd is in talen moet zeker ______ leren! Het is namelijk een unieke taal!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Marathi voor beginners