Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Marathi   >   Inhoudsopgave


16 [zestien]

Seizoenen en weer

 


१६ [सोळा]

ऋतू आणि हवामान

 

 
Dit zijn de seizoenen:
हे ऋतू आहेत.
hē r̥tū āhēta.
Lente, zomer,
वसंत, उन्हाळा,
Vasanta, unhāḷā,
herfst en winter.
शरद आणि हिवाळा.
śarada āṇi hivāḷā.
 
 
 
 
De zomer is heet.
उन्हाळ्यात हवा ऊबदार असते.
Unhāḷyāta havā ūbadāra asatē.
In de zomer schijnt de zon.
उन्हाळ्यात सूर्य तळपतो.
Unhāḷyāta sūrya taḷapatō.
In de zomer gaan we graag wandelen.
आम्हाला ऊबदार हवेत फिरायला जायला आवडते.
Āmhālā ūbadāra havēta phirāyalā jāyalā āvaḍatē.
 
 
 
 
De winter is koud.
हिवाळ्यात हवा थंडगार असते.
Hivāḷyāta havā thaṇḍagāra asatē.
In de winter sneeuwt of regent het.
हिवाळ्यात बर्फ किंवा पाऊस पडतो.
Hivāḷyāta barpha kinvā pā'ūsa paḍatō.
In de winter blijven we graag thuis.
आम्हाला हिवाळ्यात घरात राहणे आवडते.
Āmhālā hivāḷyāta gharāta rāhaṇē āvaḍatē.
 
 
 
 
Het is koud.
थंड आहे.
Thaṇḍa āhē.
Het regent.
पाऊस पडत आहे.
Pā'ūsa paḍata āhē.
Het waait.
वारा सुटला आहे.
Vārā suṭalā āhē.
 
 
 
 
Het is warm.
हवेत उष्मा आहे.
Havēta uṣmā āhē.
Het is zonnig.
उन आहे.
Una āhē.
Het is helder.
आल्हाददायक हवा आहे.
Āl'hādadāyaka havā āhē.
 
 
 
 
Hoe is het weer vandaag?
आज हवामान कसे आहे?
Āja havāmāna kasē āhē?
Het is koud vandaag.
आज थंडी आहे.
Āja thaṇḍī āhē.
Het is warm vandaag.
आज गरमी आहे.
Āja garamī āhē.
 
 
 
 
 


Leren en emotie

Wij zijn blij als wij praten in een vreemde taal. En zijn trots op onszelf dat er leervorderingen zijn. Maar als we geen succes hebben, worden we boos of teleurgesteld. Ook verschillende gevoelens bij het leren verbonden. Nieuwe onderzoeken komen vaak tot interessante uitkomsten. Het laat zien dat het gevoel al gedurende het leren een belangrijke rol speelt. Omdat onze emoties invloed op ons leren heeft. Voor onze hersenen is het leren altijd een opgave. En deze taak wil de hersenen oplossen. Of hij goed slagen gaat, hangt van onze gevoelens af. Wij geloven en zijn overtuigd dat problemen oplost kunnen worden. Deze emotionele stabiliteit helpt ons bij het leren. Positief denken gaat onze intellectuele capaciteiten bevorderen. Het leren onder stress functioneert echter veel minder. Twijfels of zorgen gaan goede prestaties verhinderen. Wij leren bijzonder slecht als wij bang zijn. Dan kunnen onze hersenen de nieuwe inhoud niet goed opslaan. Het is daarom van groot belang dat we bij het leren altijd gemotiveerd zijn. Gevoelens zullen ook het leren beïnvloeden. Maar het leren gaat ook het gevoel beïnvloeden! De hersenstructuren die de gegevens verwerken, zullen ook de gevoelens verwerken. Zo kan het leren ons gelukkig maken en wie gelukkig is kan beter leren. Natuurlijk is het leren niet altijd plezierig, want het kan ook vermoeiend zijn. Daarom moeten wij altijd kleine doelstellingen hebben. Dan gaan wij onze hersenen niet overbelasten. En wij zijn er zeker van dat wij aan onze verwachtingen kunnen voldoen. Het succes is dan een beloning die ons weer motiveert. Dus: U leert - en lacht erbij!

Raad de taal!

______ behoort tot de Indo-Europese talen. Het is echter met geen andere taal ter wereld nauw verbonden. Verwar het moderne ______ niet met het Oud______. Deze ______e oudheid wordt nog steeds op veel scholen en universiteiten onderwezen. Het was ooit de taal van de filosofie en wetenschap. Zelfs degenen die door de oude wereld reist, gebruikt het Oud______ als communicatie. Het moderne ______ is echter de moedertaal van ongeveer 13 miljoen mensen. Het is voortgekomen uit het Oud______.

Het is moeilijk te zeggen wanneer het moderne ______ precies is ontstaan. Vast staat dat het een eenvoudiger structuur heeft dan de Oud______. In het moderne ______ zijn echter tal van archaïsche vormen bewaard gebleven. Het is ook een zeer gemeenschappelijke taal met weinig sterke dialecten. Het is geschreven met het ______e alfabet, dat bijna 2500 jaar oud is. Het is opmerkelijk dat het ______ tot één van de talen behoort met de grootste woordenschat. Als u graag woordenschat wilt leren, moet u beginnen met het ______...

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Marathi voor beginners