Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Perzisch   >   Inhoudsopgave


64 [vierenzestig]

Ontkenning 1

 


‫64 [شصت و چهار]‬

‫نفی 1‬

 

 
Ik begrijp dat woord niet.
‫من کلمه را نمی فهمم.‬
man kalame râ nemifahmam.
Ik begrijp de zin niet.
‫من جمله را نمی فهمم.‬
man jomle râ nemifahmam.
Ik begrijp de betekenis niet.
‫من معنی آن را نمی فهمم.‬
man ma-e-niye ân râ nemifahmam.
 
 
 
 
de leraar
‫معلم‬
mo-alem
Begrijpt u de leraar?
‫گفته ی معلم را می فهمید؟‬
gofte-ye mo-alem râ mifahmid?
Ja, ik begrijp hem goed.
‫بله، من گفته های او (مرد) را خوب می فهمم.‬
bale, man gofte-hâye oo (mard) râ khub mifahmam.
 
 
 
 
de lerares
‫خانم معلم‬
khânom mo-alem
Begrijpt u de lerares?
‫گفته های خانم معلم را می فهمید؟‬
gofte-hâye khânom mo-alem râ mifahmid?
Ja, ik begrijp haar goed.
‫بله، گفته های او (زن) را می فهمم.‬
bale, gofte-hâye oo (zan) râ mifahmam.
 
 
 
 
de mensen
‫مردم‬
mardom
Verstaat u die mensen?
‫حرفهای مردم را می فهمید؟‬
harf-hâye mardom râ mifahmid?
Nee, ik versta ze niet zo goed.
‫نه، حرفهای آنها را آنچنان خوب نمی فهمم.‬
na, harf-hâye ânhâ râ ânchenân khub nemifahmam.
 
 
 
 
de vriendin
‫دوست دختر‬
doost dokhtar
Heeft u een vriendin?
‫دوست دختر دارید؟‬
doost dokhtar dârid?
Ja, ik heb er een.
‫بله، دارم.‬
bale, dâram.
 
 
 
 
de dochter
‫دختر‬
dokhtar
Heeft u een dochter?
‫شما دختر دارید؟‬
shomâ dokhtar dârid?
Nee, ik heb er geen.
‫نه، ندارم.‬
na, nadâram.
 
 
 
 
 


Blinde mensen gebruiken de taal doeltreffend

Mensen die niet kunnen zien horen beter. Hierdoor kunnen zij in het dagelijks leven gemakkelijker bewegen. Blinden kunnen ook de taal beter verwerken! Tot deze conclusie zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken gekomen. Onderzoekers hebben proefpersonen teksten laten aanhoren. Daarbij werd de spreeksnelheid aanzienlijk verhoogd. Toch konden de blinde proefpersonen de teksten begrijpen. De slechtziende proefpersonen hebben echter de zinnen nauwelijks begrepen. Voor hen was de spreeksnelheid te hoog. Een ander experiment kwam tot een soortgelijke conclusie. Slechtziende en blinde proefpersonen luisterden naar verschillende zinnen. Een deel van de zinnen werden gemanipuleerd. Het laatste woord werd door een onzinnig woord vervangen. De proefpersonen moesten de zinnen herzien. Ze moesten beslissen of de zinnen zinvol of zinloos waren. Terwijl de proefpersonen de opdracht gingen oplossen, werden hun hersenen onderzocht. De onderzoekers maten specifieke hersenfrequenties. Zo konden ze herkennen hoe snel de hersenen de opdracht ging oplossen. Bij de blinde proefpersonen verscheen heel snel een bepaald signaal. Dit signaal gaf aan dat een zin geanalyseerd werd. Bij de slechtzienden testpersonen verscheen het signaal veel later. Waarom blinden de taal efficiënter verwerken is nog niet bekend. Maar wetenschappers hebben een theorie. Zij geloven dat hun hersenen een specifiek hersengebied intensiever gebruiken. Dit is het gebied waar de slechtzienden visuele prikkels verwerken. Bij blinden wordt dit gebied niet voor het gezichtsvermogen gebruikt. Het is dus nog steeds "vrij" voor andere taken. Daarom hebben blinden een grotere capaciteit voor de verwerking van spraak ...

Raad de taal!

Het Amerikaans-______ is één van de West-Germaanse talen. Net als het Canadees-______ is het een Noord-Amerikaanse ______e dialect. Het is de moedertaal van ongeveer 300 miljoen mensen. Daarmee is het de meest gesproken variant van het ______. Brits-______ is zeer vergelijkbaar. Mensen van beide varianten kunnen over het algemeen gemakkelijk met elkaar praten. Alleen wanneer beiden in zeer sterk dialect praten zal het gesprek moeilijker worden. Er zijn echter enkele duidelijke verschillen tussen de twee varianten.

Deze hebben voornamelijk betrekking op de uitspraak, woordenschat en spelling. In sommige gevallen kunnen ook de grammatica en leestekens verschillen. In vergelijking met het Brits-______ neemt de betekenis van het Amerikaans-______ toe. Dit is voornamelijk te wijten aan de grote invloed van de Noord-Amerikaanse film- en muziekindustrie. Deze exporteren hun taal al decennialang over de gehele wereld. Ook India en Pakistan, ooit Britse kolonies, nemen tegenwoordig het Amerikaans over... Leer Amerikaans-______, het is de meest invloedrijkste taal ter wereld!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Perzisch voor beginners