Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Perzisch   >   Inhoudsopgave


56 [zesenvijftig]

Gevoelens

 


‫56 [پنجاه و شش]‬

‫احساسات‬

 

 
zin hebben
‫تمایل به انجام کاری داشتن‬
tamâyol be anjâme kâri dâshtan
Wij hebben zin.
‫ما تمایل به انجام کاری داریم.‬
mâ tamâyol be anjâme kâri râ dârim.
Wij hebben geen zin.
‫ما تمایل به انجام کاری نداریم.‬
mâ tamâyol be anjâme kâri râ nadârim.
 
 
 
 
bang zijn
‫ترس داشتن‬
tars dâshtan
Ik ben bang.
‫من می‌ترسم.‬
man mitarsam.
Ik ben niet bang.
‫من نمی‌ترسم.‬
man nemitarsam.
 
 
 
 
tijd hebben
‫وقت داشتن‬
vaght dâshtan.
Hij heeft tijd.
‫او (مرد) وقت دارد.‬
oo vaght dârad.
Hij heeft geen tijd.
‫او (مرد) وقت ندارد.‬
oo vaght nadârad.
 
 
 
 
zich vervelen
‫بی حوصله بودن‬
bi-hosele budan.
Zij verveelt zich.
‫او (زن) بی حوصله است.‬
oo bi-hosele ast.
Zij verveelt zich niet.
‫او (زن) حوصله دارد.‬
oo hosele dârad.
 
 
 
 
honger hebben
‫گرسنه بودن‬
gorosne budan.
Hebben jullie honger?
‫شما گرسنه هستید؟‬
shomâ gorosne hastid?
Hebben jullie geen honger?
‫شما گرسنه نیستید؟‬
shomâ gorosne nistid?
 
 
 
 
dorst hebben
‫تشنه بودن‬
teshne budan
Zij hebben dorst.
‫آنها تشنه هستند.‬
ânhâ teshne hastand.
Zij hebben geen dorst.
‫آنها تشنه نیستند.‬
ânhâ teshne nistand.
 
 
 
 


Geheime talen

Met talen willen we anderen vertellen wat we denken en voelen. Begrip is dan ook de belangrijkste taak van de taal. Soms willen mensen maar niet door iedereen begrepen worden. Dan verzinnen ze geheime talen. Geheime talen worden door mensen al voor duizenden jaren gefascineerd. Julius Caesar had bijvoorbeeld zijn eigen geheime taal. Hij ging gecodeerde berichten naar alle gebieden van zijn rijk versturen. Zijn vijanden konden de gecodeerde berichten niet lezen. Geheime talen zijn een beschermde communicatie. Door de geheime taal kunnen we ons van anderen onderscheiden. We laten zien dat we bij een exclusieve groep behoren. Waarom we geheime talen gebruiken, heeft verschillende redenen. Liefdesbrieven worden te allen tijde gecodeerd geschreven. Ook bepaalde beroepen hebben hun eigen taal. Zo zijn er talen voor magiërs, dieven en handelaren. Meestal worden geheime talen ook voor politieke doeleinden gebruikt. In bijna elke oorlog werden geheime talen ontwikkeld. Militaire en geheime diensten hebben hun eigen geheime taal experts. In de wetenschap heet de codering cryptologie. Moderne codes zijn gebaseerd op ingewikkelde wiskundige formules. Ze zijn heel moeilijk te ontcijferen. Zonder gecodeerde taal zou ons leven ondenkbaar zijn. Overal werkt men momenteel met gecodeerde gegevens. Credit card en e-mails werken allemaal met codes. Vooral kinderen vinden geheimtalen spannend. Ze vinden het heerlijk om met hun vrienden geheime berichten te delen. Voor de ontwikkeling van kinderen zijn geheime talen zelfs nuttig ... Ze gaan de creativiteit en gevoel voor taal bevorderen!

Raad de taal!

*****ees behoort tot de Indo-Europese talen. Het is echter met geen andere taal uit deze groep nauw verbonden. We weten nog niet hoe *****ees precies ontstaan is. Het wordt tegenwoordig voornamelijk in *****ië en Kosovo gesproken. Voor ongeveer 6 miljoen mensen is het de moedertaal. De *****ese taal is verdeeld in twee grote dialectgroepen. De Shkumbin rivier vormt de scheidslijn tussen de noordelijke en zuidelijke dialect. Op een paar punten onderscheiden deze twee zich sterk van elkaar.

De geschreven *****ese taal werd pas in de 20e eeuw vastgesteld. De taal werd geschreven met Latijnse letters. De grammatica lijkt deels op het Grieks en Roemeens. Het loopt ook parallel met Zuid-Slavische talen. Al deze overeenkomsten moeten door contactsituaties zijn ontstaan. Iedereen die geïnteresseerd is in talen moet zeker *****ees leren! Het is namelijk een unieke taal!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Perzisch voor beginners