Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Perzisch   >   Inhoudsopgave


8 [acht]

De tijd

 


‫8 [هشت]‬

‫ساعات روز‬

 

 
Neem me niet kwalijk!
‫معذرت می‌خواهم!‬
ma-azerat mikhâ-ham!
Weet u misschien hoe laat het is?
‫ساعت چند است؟‬
sâ-at chand ast?
Hartelijk dank.
‫بسیار سپاسگزارم / خیلی ممنون.‬
besyâr sepâs-gozâram.
 
 
 
 
Het is een uur.
‫ساعت یک است.‬
sâ-at yek ast.
Het is twee uur.
‫ساعت دو است.‬
sâ-at do ast.
Het is drie uur.
‫ساعت سه است.‬
sâ-at se ast.
 
 
 
 
Het is vier uur.
‫ساعت چهار است.‬
sâ-at cha-hâr ast.
Het is vijf uur.
‫ساعت پنج است.‬
sâ-at panj ast.
Het is zes uur.
‫ساعت شش است.‬
sâ-at shesh ast.
 
 
 
 
Het is zeven uur.
‫ساعت هفت است.‬
sâ-at haft ast.
Het is acht uur.
‫ساعت هشت است.‬
sâ-at hasht ast.
Het is negen uur.
‫ساعت نه است.‬
sâ-at noh ast.
 
 
 
 
Het is tien uur.
‫ساعت ده است.‬
sâ-at dah ast.
Het is elf uur.
‫ساعت یازده است.‬
sâ-at yâzdah ast.
Het is twaalf uur.
‫ساعت دوازده است.‬
sâ-at davâzdah ast.
 
 
 
 
Een minuut heeft zestig seconden.
‫یک دقیقه شصت ثانیه است.‬
yek daghighe shast sânie dârad.
Een uur heeft zestig minuten.
‫یک ساعت شصت دقیقه است.‬
yek sâ-at shast daghighe dârad.
Een dag heeft vierentwintig uur.
‫یک روز بیست و چهار ساعت است.‬
yek rooz bist o cha-hâr sâ-at dârad
 
 
 
 


Taalfamilies

Ongeveer 7 miljard mensen leven op deze wereld. En ze speken bijna 7000 verschillende talen. Ook talen kunnen net als mensen met elkaar in verband staan. Dit betekent dat ze van een gemeenschappelijke oertaal afstammen. Er zijn ook talen die volledig geïsoleerd zijn. Zij staan met geen andere taal in verband. In Europa is bijvoorbeeld het Baskisch geïsoleerd. De meeste talen hebben echter ouders, kinderen of broers en zussen. Ze behoren tot een bepaalde familie van talen. Hoe de talen met elkaar in verband staan wordt door vergelijkingen herkend. Taalwetenschappers tellen tegenwoordig ongeveer 300 erfelijke eenheden. Daartoe behoren 180 families die uit meer dan één spraak bestaan. De rest vormen 120 geïsoleerde talen. De grootste taalfamilie is de indo-Europees. Het bevat ongeveer 280 talen. Hiertoe behoren de Romaanse, Germaanse en Slavische talen. Dat zijn meer dan 3 miljard sprekers in alle werelddelen! De Sino-Tibetaanse taalfamilie domineert in Azië. Deze taal wordt door meer dan 1.3 miljard mensen gesproken. De belangrijkste Sino-Tibetaanse taal is Chinees. In Afrika is de derde grootste taalfamilie. Het is vernoemd naar haar verspreidingsgebied Niger-Congo. Hiertoe behoren "slechts" 350 miljoen mensen. In deze taalfamilie is het Swahili de belangrijkste taal. Meestal geldt: Hoe sterker de relatie, des te beter de verstandhouding. Mensen die verwante talen spreken begrijpen elkaar goed. Ze kunnen de taal relatief snel leren. Ze leren ook talen - familiebijeenkomsten zijn altijd geweldig!

Raad de taal!

Duits is de moedertaal van meer dan 90 miljoen mensen. Ze leven voornamelijk in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook in België, Liechtenstein, Noord-Italië en Luxemburg wordt Duits gesproken. Tot de moedertaal komen nog eens 80 miljoen mensen die de Duitse taal begrijpen. Duits is in feite één van de meest geleerde vreemde talen. Net zoals Engels en Nederlands is het één van de West-Germaanse talen. Maar het is door vele eeuwen heen ook door andere talen beïnvloed. Dat komt omdat de taalgebied in centraal Europa ligt.

Tegenwoordig zijn er Engelse woorden in de Duitse woordenschat geïntegreerd. Een ander kenmerk van de Duitse taal zijn de vele dialecten. Deze worden echter steeds minder belangrijk. Vooral via de media wordt de standaardtaal verder verspreid. Veel scholen willen daarom weer onderwijs geven in het dialect. De Duitse grammatica is niet gemakkelijk, maar zeker de moeite waard! Omdat Duits één van de belangrijkste talen ter wereld is...

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Perzisch voor beginners