Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Bengaals   >   Inhoudsopgave


56 [zesenvijftig]

Gevoelens

 


৫৬ [ছাপ্পান্ন]

অনুভুতি

 

 
zin hebben
ইচছা থাকা
Icachā thākā
Wij hebben zin.
আমাদের ইচছা আছে ৷
Āmādēra icachā āchē
Wij hebben geen zin.
আমাদের ইচছা নাই ৷
Āmādēra icachā nā´i
 
 
 
 
bang zijn
ভয় পাওয়া
Bhaẏa pā´ōẏā
Ik ben bang.
আমার ভয় করছে ৷
Āmāra bhaẏa karachē
Ik ben niet bang.
আমার ভয় করছে না ৷
Āmāra bhaẏa karachē nā
 
 
 
 
tijd hebben
সময় থাকা
Samaẏa thākā
Hij heeft tijd.
তার কাছে সময় আছে ৷
Tāra kāchē samaẏa āchē
Hij heeft geen tijd.
তার কাছে কোনো সময় নেই ৷
Tāra kāchē kōnō samaẏa nē´i
 
 
 
 
zich vervelen
বিরক্ত হয়ে যাওয়া
Birakta haẏē yā´ōẏā
Zij verveelt zich.
সে বিরক্ত হয়ে গেছে ৷
Sē birakta haẏē gēchē
Zij verveelt zich niet.
সে বিরক্ত হয়ে যায় নি ৷
Sē birakta haẏē yāẏa ni
 
 
 
 
honger hebben
খিদে পাওয়া
Khidē pā´ōẏā
Hebben jullie honger?
তোমাদের কি খিদে পেয়েছে?
Tōmādēra ki khidē pēẏēchē?
Hebben jullie geen honger?
তোমাদের কি খিদে পায় নি?
Tōmādēra ki khidē pāẏa ni?
 
 
 
 
dorst hebben
তেষ্টা পাওয়া
Tēṣṭā pā´ōẏā
Zij hebben dorst.
তাদের তেষ্টা পেয়েছে ৷
Tādēra tēṣṭā pēẏēchē
Zij hebben geen dorst.
তাদের তেষ্টা পায় নি ৷
Tādēra tēṣṭā pāẏa ni
 
 
 
 
 


Geheime talen

Met talen willen we anderen vertellen wat we denken en voelen. Begrip is dan ook de belangrijkste taak van de taal. Soms willen mensen maar niet door iedereen begrepen worden. Dan verzinnen ze geheime talen. Geheime talen worden door mensen al voor duizenden jaren gefascineerd. Julius Caesar had bijvoorbeeld zijn eigen geheime taal. Hij ging gecodeerde berichten naar alle gebieden van zijn rijk versturen. Zijn vijanden konden de gecodeerde berichten niet lezen. Geheime talen zijn een beschermde communicatie. Door de geheime taal kunnen we ons van anderen onderscheiden. We laten zien dat we bij een exclusieve groep behoren. Waarom we geheime talen gebruiken, heeft verschillende redenen. Liefdesbrieven worden te allen tijde gecodeerd geschreven. Ook bepaalde beroepen hebben hun eigen taal. Zo zijn er talen voor magiërs, dieven en handelaren. Meestal worden geheime talen ook voor politieke doeleinden gebruikt. In bijna elke oorlog werden geheime talen ontwikkeld. Militaire en geheime diensten hebben hun eigen geheime taal experts. In de wetenschap heet de codering cryptologie. Moderne codes zijn gebaseerd op ingewikkelde wiskundige formules. Ze zijn heel moeilijk te ontcijferen. Zonder gecodeerde taal zou ons leven ondenkbaar zijn. Overal werkt men momenteel met gecodeerde gegevens. Credit card en e-mails werken allemaal met codes. Vooral kinderen vinden geheimtalen spannend. Ze vinden het heerlijk om met hun vrienden geheime berichten te delen. Voor de ontwikkeling van kinderen zijn geheime talen zelfs nuttig ... Ze gaan de creativiteit en gevoel voor taal bevorderen!

Raad de taal!

______ behoort tot de Indo-Europese talen. Het is echter met geen andere taal uit deze groep nauw verbonden. We weten nog niet hoe ______ precies ontstaan is. Het wordt tegenwoordig voornamelijk in *****ië en Kosovo gesproken. Voor ongeveer 6 miljoen mensen is het de moedertaal. De ******se taal is verdeeld in twee grote dialectgroepen. De Shkumbin rivier vormt de scheidslijn tussen de noordelijke en zuidelijke dialect. Op een paar punten onderscheiden deze twee zich sterk van elkaar.

De geschreven ******se taal werd pas in de 20e eeuw vastgesteld. De taal werd geschreven met Latijnse letters. De grammatica lijkt deels op het Grieks en Roemeens. Het loopt ook parallel met Zuid-Slavische talen. Al deze overeenkomsten moeten door contactsituaties zijn ontstaan. Iedereen die geïnteresseerd is in talen moet zeker ______ leren! Het is namelijk een unieke taal!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Bengaals voor beginners