Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Bengaals   >   Inhoudsopgave


6 [zes]

Lezen en schrijven

 


৬ [ছয়]

পড়া এবং লেখা

 

 
Ik lees.
আমি পড়ি ৷
Āmi paṛi
Ik lees een letter.
আমি একটা অক্ষর পড়ি ৷
Āmi ēkaṭā akṣara paṛi
Ik lees een woord.
আমি একটা শব্দ পড়ি ৷
Āmi ēkaṭā śabda paṛi
 
 
 
 
Ik lees een zin.
আমি একটা বাক্য পড়ি ৷
Āmi ēkaṭā bākya paṛi
Ik lees een brief.
আমি একটা চিঠি পড়ি ৷
Āmi ēkaṭā ciṭhi paṛi
Ik lees een boek.
আমি একটি বই পড়ি ৷
Āmi ēkaṭi ba´i paṛi
 
 
 
 
Ik lees.
আমি পড়ি ৷
Āmi paṛi
Jij leest.
তুমি পড় ৷
Tumi paṛa
Hij leest.
সে পড়ে ৷
Sē paṛē
 
 
 
 
Ik schrijf.
আমি লিখি ৷
Āmi likhi
Ik schrijf een letter.
আমি একটা অক্ষর লিখি ৷
Āmi ēkaṭā akṣara likhi
Ik schrijf een woord.
আমি একটা শব্দ লিথি ৷
Āmi ēkaṭā śabda lithi
 
 
 
 
Ik schrijf een zin.
আমি একটা বাক্য লিখি ৷
Āmi ēkaṭā bākya likhi
Ik schrijf een brief.
আমি একটা চিঠি লিখি ৷
Āmi ēkaṭā ciṭhi likhi
Ik schrijf een boek.
আমি একটা বই লিখি ৷
Āmi ēkaṭā ba´i likhi
 
 
 
 
Ik schrijf.
আমি লিখি ৷
Āmi likhi
Jij schrijft.
তুমি লেখ ৷
Tumi lēkha
Hij schrijft.
সে লেখে ৷
Sē lēkhē
 
 
 
 
 


Internationalisme

ook de globalisering gaat de taal niet stoppen. Dat wordt met de toename van de internationale woorden duidelijk. Internationalisme zijn woorden die bestaan uit meerdere talen. Hiermee hebben de woorden hetzelfde of een soortgelijke betekenis. De uitspraak is vaak hetzelfde. Zelfs de spelling van woorden zijn vaak vergelijkbaar. Interessant is de verbreding van de internationale woorden. Het kent geen grenzen. Niet geografisch. En zeker niet in de taal. Er zijn woorden die in elk continent worden begrepen. Het woord hotel is hiervan een goed voorbeeld. Het bestaat bijna overal ter wereld. Vele internationale woorden komen uit de wetenschap. Ook technische termen gaan zich snel en wereldwijd verspreiden. Oude internationale woorden hebben een gemeenschappelijke oorsprong. Ze hebben zich ontwikkeld uit hetzelfde woord. De meeste internationale woorden zijn echter grotendeels op lenen gebaseerd. Dit betekent dat de woorden eenvoudig aan andere talen worden toegevoegd. Bij het overbrengen spelen culturen een belangrijke rol. Iedere beschaving heeft zijn eigen tradities. Nieuwe uitvindingen zetten zich niet overal door. Culturele normen bepalen welke ideeën worden overgenomen. Sommige ideeën zijn alleen in bepaalde delen van de wereld te vinden. Andere ideeën verspreiden zich snel over de gehele wereld. Als dingen worden verspreid gaat de naam ook mee. Dat maken de internationale woorden zo spannend! Als wij talen zullen ontdekken, dan ontdekken wij ook andere culturen.

Raad de taal!

______ is een taal dat wereldwijd het meest gesproken wordt. Eén *****se taal is er niet, er zijn verschillende. Ze behoren allemaal tot de familie van de ______-Tibetaanse talen. Over het algemeen spreken ongeveer 1,3 miljard mensen ______. Het merendeel leeft in de Volksrepubliek ****a en Taiwan. De belangrijkste *****se taal is het Mandarijn______. Als de officiële taal van de Volksrepubliek ****a is het de moedertaal van 850 miljoen mensen. Andere *****se talen worden vaak alleen als dialect aangeduid.

Mandarijns wordt door bijna alle ______sprekende mensen begrepen. Alle *****zen hebben een gemeenschappelijke lettertype dat al 4.000 tot 5.000 jaar oud is. Daarmee heeft het ______ de langste literaire traditie. *****se karakters zijn moeilijker dan alfabetische systemen. De grammatica is vrij eenvoudig te leren, zodat men snel vooruitgang snel kan boeken. En meer en meer mensen willen ______ leren... Durf het aan, ______ is de taal van de toekomst!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Bengaals voor beginners