Gratis online talen leren!

Home  >   50talen.com   >   Nederlands   >   Arabisch   >   Inhoudsopgave


43 [drieënveertig]

In de dierentuin

 


‫43 [ثلاثة وأربعون]‬

‫فى حديقة الحيوان‬

 

 
Daar is de dierentuin.
‫حديقة الحيوانات هناك.‬
hdiqat alhayawanat hunaka
Daar zijn de giraffen.
‫هناك الزرافات.‬
hnak alzzirafata
Waar zijn de beren?
‫أين هي الدببة.‬
ayn hi alddabbata
 
 
 
 
Waar zijn de olifanten?
‫أين الفيلة؟‬
ayn alfaylat
Waar zijn de slangen?
‫أين الأفاعي ؟‬
ayn al'afaei
Waar zijn de leeuwen?
‫أين الأسود؟‬
ayn al'aswd
 
 
 
 
Ik heb een fototoestel.
‫لدي آلة تصوير.‬
ldi alat taswir
Ik heb ook een video camera.
‫ولدي ايضأ آلة تصوير أفلام.‬
wlidi ayada alat taswir 'aflama
Waar is een batterij?
‫أين أجد بطارية؟‬
ayn 'ajid bitari
 
 
 
 
Waar zijn de pinguïns?
‫أين هي البطاريق؟‬
ayn hi albatariq
Waar zijn de kangoeroes?
‫أين هو الكنغر؟‬
ayn hu alknghr
Waar zijn de neushoorns?
‫أين هي وحيدات القرن؟‬
ayn hi wahidat alqurn
 
 
 
 
Waar is het toilet?
‫أين هو المرحاض؟‬
aiyn hu almarhad
Daar is een café.
‫هناك مقهى.‬
hnak maqhaa
Daar is een restaurant.
‫هناك مطعم.‬
hnak mateum
 
 
 
 
Waar zijn de kamelen?
‫أين هي الجمال؟‬
ayn hi aljmal
Waar zijn de gorilla’s en de zebra’s?
‫أين هي الغوريلا والحمار الوحشي؟‬
ayn hialghurila walhamar alwahshy
Waar zijn de tijgers en de krokodillen?
‫أين هي النمور والتماسيح؟‬
ayn hi alnnumur walttamasih
 
 
 
 
 


De Baskische taal

In Spanje bevinden zich vier erkende talen. Deze zijn Spaans, Catalaans, Galicisch en Baskisch. De Baskische taal heeft als enige geen Romaanse achtergrond. Het wordt gesproken bij de Spaans-Franse grens. Ongeveer 800.000 mensen spreken Baskisch. Baskisch is de oudste taal op het Europese continent. De oorsprong van deze taal is nog niet bekend. Voor taalwetenschappers is Baskisch nog steeds een mysterie. Baskisch is ook de enige geïsoleerde taal van Europa. Dat wil zeggen dat het geen genetisch betrekking tot een andere taal heeft. De reden hiervoor kan de geografische locatie zijn. Door de bergen en kusten was het Baskische volk altijd in een isolement. Daardoor had de taal ook de invasie van de Indo-Europeanen overleefd. De term Basken stamt af van de Latijnse vascones. De Basken noemen zichzelf Euskaldunak, of Baskisch sprekers. Dat laat zien hoeveel zij zich met hun Euskara taal gaan identificeren. Euskara werd eeuwenlang vooral mondeling overgedragen. Daarom zijn er maar enkele oude geschreven bronnen aanwezig. De standaardisering van de taal is nog steeds niet compleet. De meeste Basken zijn tweetalig of meertalig. Maar ze gebruiken de Baskische taal en cultuur veel. Het Baskenland is een autonoom gebied. Het versoepelt het taalbeleid en de culturele programma's. Kinderen kunnen tussen het Baskische en het Spaans onderwijs kiezen. Ook zijn er een aantal typische Baskische sporten. Het lijkt erop dat de Baskische cultuur en taal wel een toekomst heeft. Eén Baskische woord kent overigens de hele wereld. Het is de laatste naam van El Che - ... ja, goed, Guevara!

Raad de taal!

De ______e taal behoort tot één van 's werelds belangrijkste talen. Het is daarom de moeite waard om een cursus ______ te volgen en ______ als vreemde taal te leren! Het wordt ver buiten hun oorspronkelijke taalgebied gebruikt. Destijds breidde de ______e taal zich uit door de verovering van Amerika in de nieuwe wereld. Tegenwoordig is het vooral in Centraal- en Zuid-Amerika een dominante taal! Tegenwoordig spreekt ongeveer 388.000.000 mensen wereldwijd ______ als moedertaal. Hiervan wonen ongeveer 45 miljoen mensen in de VS. Behalve in Spanje wordt ook in Mexico ______ gesproken.

______ is ook de moedertaal in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika. De 200 miljoen Brazilianen verstaan ook heel goed ______. De taalkundige nabijheid van de Portugezen is in feite erg groot. De ______e taal behoort overigens tot de Romaanse talen. De taal is destijds uit het gesproken Latijns van de late oudheid ontstaan. Zo behoren het Portugees, Frans, Italiaans en Roemeens tot de Romaanse talen. Veel woorden in deze talen zijn vergelijkbaar en daardoor makkelijker te leren. Ontdek meer over de taal en cultuur in de ______ Cultureel Instituut "Instituto Cervantes".

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 Nederlands - Arabisch voor beginners