Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   телугу   >   Съдържание


78 [седемдесет и осем]

Прилагателни 1

 


78 [డెబ్బై ఎనిమిది]

విశేషణాలు 1

 

 
възрастна жена
ఒక ముసలి ఆవిడ
Oka musali āviḍa
дебела жена
లావుగాఉన్న ఒక ఆవిడ
Lāvugā'unna oka āviḍa
любопитна жена
ఉత్సుకత కలిగిన ఒక ఆవిడ
Utsukata kaligina oka āviḍa
 
 
 
 
нова кола
ఒక కొత్త కారు
Oka kotta kāru
бърза кола
వేగంగా వెళ్ళే ఒక కారు
Vēgaṅgā veḷḷē oka kāru
удобна кола
సౌకర్యంగా ఉన్న ఒక కారు
Saukaryaṅgā unna oka kāru
 
 
 
 
синя рокля
ఒక నీలం రంగు దుస్తులు
Oka nīlaṁ raṅgu dustulu
червена рокля
ఒక ఎరుపు రంగు దుస్తులు
Oka erupu raṅgu dustulu
зелена рокля
ఒక ఆకుపచ్చ రంగు దుస్తులు
Oka ākupacca raṅgu dustulu
 
 
 
 
черна чанта
ఒక నల్ల సంచి
Oka nalla san̄ci
кафява чанта
గోధుమరంగు గల ఒక సంచి
Gōdhumaraṅgu gala oka san̄ci
бяла чанта
ఒక తెల్ల సంచి
Oka tella san̄ci
 
 
 
 
приятни хора
మంచి మనుషులు
Man̄ci manuṣulu
учтиви хора
వినయంగల మనుషులు
Vinayaṅgala manuṣulu
интересни хора
మనోహరమైన మనుషులు
Manōharamaina manuṣulu
 
 
 
 
мили деца
ముద్దొచ్చే పిల్లలు
Muddoccē pillalu
нахални деца
చిలిపికొయ్య పిల్లలు
Cilipikoyya pillalu
послушни деца
సద్బుద్ధిగల పిల్లలు
Sadbud'dhigala pillalu
 
 
 
 
 


Компютрите могат да реконструират чути думи

Човекът отдавна мечтае за способността да чете мисли. Всеки би искал да знае какво друг си мисли в даден момент. Тази мечта все още не се е сбъднала. Дори и с най-модерните технологии, ние не можем да четем мисли. Какво мислят другите си остава тайна. Но можем да разпознаем това, което другите чуват! Това е доказано от един научен експеримент. Учените успели да реконструират чути думи. За тази цел, те анализирали мозъчните вълни на участниците в експеримента. Когато чуем нещо, мозъкът ни става активен. Той трябва да обработи чутият език. В този процес се появява определена схема на активност. Тази схема може да бъде записана с електроди. И този запис може също да бъде допълнително обработен! С помощта на компютър той може да бъде превърнат в звукова схема. По този начин чутата дума може да бъде идентифицирана. Този принцип работи с всички думи. Всяка дума, която чуваме произвежда конкретен сигнал. Този сигнал е винаги свързан със звука на думата. Така че той трябва "само" да бъде преведен в акустичен сигнал. Защото, ако знаем звуковата схема, ще можем да узнаем и самата дума. По време на експеримента участниците чували истински думи и фалшиви думи. Така част от думите изобщо не съществували. Въпреки това и тези думи също успешно били реконструирани. Разпознатите думи могат да бъдат изразени с помощта на компютър. Възможно е също така просто да се изпишат на монитора. Сега изследователите се надяват, че скоро ще разбират езиковите сигналипо-добре. Така мечтата за четене на мисли продължава...

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Каталонският принадлежи към семейството на романските езици. Той е тясно свързан с испанския, френския и италианския. Говори се в Андора, в испанската област Каталония и на Балеарските острови. Дори и в някои части на Арагон и Валенсия се говори каталонски. Общо около 12 милиона души говорят или разбират каталонски. Езикът е възникнал между 8. и 10. век в района на Пиренеите. Вследствие завладяването на територии той се е разпространил на юг и на изток. Важно е да се знае, че каталонският език не е диалект на испанския.

Той се е развил от простонародния латински и се счита за отделен език. Испанците или латиноамериканците също не го разбират напълно. Много структури в каталонския наподобяват тези на други романски езици. Но съществуват и някои особености, които не се срещат в други езици. Говорещите каталонски са много горди с езика си. От няколко десетилетия и политиците стимулират активно развитието на каталонския. Учете каталонски, езикът има бъдеще!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - телугу за начинаещи