Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   телугу   >   Съдържание


10 [десет]

вчера – днес – утре

 


10 [పది]

నిన్న-ఈరోజు -రేపు

 

 
Вчера беше събота.
నిన్న శనివారం అయ్యింది
Ninna śanivāraṁ ayyindi
Вчера бях на кино.
నిన్న నేను సినిమా కి వెళ్ళాను
Ninna nēnu sinimā ki veḷḷānu
Филмът беше интересен.
సినిమా చాలా ఆసక్తికరంగా ఉంది
Sinimā cālā āsaktikaraṅgā undi
 
 
 
 
Днес е неделя.
ఈరోజు ఆదివారం
Īrōju ādivāraṁ
Днес не работя.
ఈరోజు నేను పని చేయడం లేదు
Īrōju nēnu pani cēyaḍaṁ lēdu
Аз оставам вкъщи.
నేను ఇంట్లోనే ఉంటున్నాను
Nēnu iṇṭlōnē uṇṭunnānu
 
 
 
 
Утре е понеделник.
రేపు సోమవారం
Rēpu sōmavāraṁ
Утре аз отново работя.
రేపు నేను మళ్ళీ పని చేస్తాను
Rēpu nēnu maḷḷī pani cēstānu
Аз работя в офис.
నేను ఆఫీసులో పని చేస్తాను
Nēnu āphīsulō pani cēstānu
 
 
 
 
Кой е това?
ఆయన ఎవరు?
Āyana evaru?
Това е Петер.
ఆయన పీటర్
Āyana pīṭar
Петер е студент.
పీటర్ ఒక విధ్యార్థి
Pīṭar oka vidhyārthi
 
 
 
 
Кой е това?
ఆమె ఎవరు?
Āme evaru?
Това е Марта.
ఆమె మార్థా
Āme mārthā
Марта е секретарка.
మార్థా ఒక సెక్రెటరీ
Mārthā oka sekreṭarī
 
 
 
 
Петер и Марта са приятели.
పీటర్ మరియు మార్థా స్నేహితులు
Pīṭar mariyu mārthā snēhitulu
Петер е приятелят на Марта.
పీటర్ మార్థా స్నేహితుడు
Pīṭar mārthā snēhituḍu
Марта е приятелката на Петер.
మార్థా పీటర్ స్నేహితురాలు
Mārthā pīṭar snēhiturālu
 
 
 
 
 


Учете насън

Днес обучението по чужди езици е част от задължителната учебна програма. Ех, да не беше изучаването им толкова отегчително! Но имаме добра новина за онези, които срещат трудности с езиците. И тя е, че учим най-ефективно докато спим! Множество научни изследвания са стигнали до този извод. И можем да използваме този факт когато учим езици. По време на сън обработваме информацията, напрупана през деня. Мозъците ни анализират новите случки. Всичко, което сме преживели минава отново през нашето съзнание. И новото съдържание се подсилва в мозъците ни. Нещата, които сме научили непосредствено преди сън се запаметяват изключително добре. Следователно, може да е полезно да преглеждаме важните неща вечерно време. Различните фази на съня отговарят за различно учебно съдържание. REM съня поддържа психомоторното обучение. Свиренето на музика или спортуването спадат към тази категория. В контраст с това, запаметяването на чистите знания става по време на дълбокия сън. Именно по време на тази фаза преговаряме всичко научено. Даже лексиката и граматиката! Когато учим нови езици нашият мозък работи усилено. Налага му се да складира нови думи и правила. Всички те минават през съзнанието отново по време на сън. Изследователите наричат това "Теория на повторението". Въпреки това, важно е да се наспивате. Тялото и мозъкът имат нужда от пълноценно възстановяване. Само тогава мозъкът ни може да работи ефикасно. Може да се каже, че добрият сън е равен на добри познавателни постижения. Докато си почиваме нашият мозък е все така активен… Така че: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Британският английски е формата на английския език, говорим във Великобритания. Той принадлежи към западногерманските езици. За около 60 милиона души той е майчин език. В някои отношения се различава от американския английски. Затова английският език се определя като плурицентричен език. Това означава, че е език, който има няколко стандартни разновидности. Различията могат да се отнасят например за произношението, речниковия състав и правописа. Британският английски се разделя на много диалекти, отчасти твърде различни.

Дълго време говорещите на диалект са били възприемани като необразовани и не са имали достъп до добри професии. Положението днес е различно, макар диалектите във Великобритания все още да играят роля. В британския английски се открива съществено влияния от френски. Това датира още от завладяването на Великобритания от норманите през 1066. През колониалната епоха Великобритания пренася езика си на други континенти. Така през последните векове английският става най-важният език в света ... Учете английски език, но моля, оригинала!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - телугу за начинаещи