Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   панджабски   >   Съдържание


90 [деветдесет]

Повелително наклонение 2

 


ਹਵਾ

ਬੇਕਰੀ

 

 
Избръсни се!
ਬਾਰ ਕੋਡ
śēva karō!
Измий се!
ਕਿਤਾਬਾਂ ਦੀ ਦੁਕਾਨ
Iśanāna karō!
Среши се!
ਕੈਫੇ
Vāla vāhō!
 
 
 
 
Позвъни по телефона! Позвънете по телефона!
ਦਵਾਈਆਂ ਦੀ ਦੁਕਾਨ
Phōna karō!
Започни! Започнете!
ਡ੍ਰਾਈਕਲੀਨਰ
Śurū karō!
Престани! Престанете!
ਫੁੱਲਾਂ ਦੀ ਦੁਕਾਨ
Bada karō!
 
 
 
 
Остави това! Оставете това!
ਉਪਹਾਰ
Isanū chaḍa di'ō!
Кажи това! Кажете това!
ਬਾਜ਼ਾਰ
Kirapā karakē bōlō!
Купи това! Купете това!
ਬਾਜ਼ਾਰ ਹਾਲ
Isanū kharīdō!
 
 
 
 
Никога не бъди нечестен!
ਅਖ਼ਬਾਰ ਦਾ ਸਟੈਂਡ
Kadē bē'īmāna nā baṇō!
Никога не бъди нахален!
ਫਾਰਮੇਸੀ
Ḍhīṭha nā baṇō!
Никога не бъди неучтив!
ਡਾਕਘਰ
Asabhi'ā nā baṇō!
 
 
 
 
Бъди винаги честен!
ਮਿੱਟੀ ਦੇ ਭਾਂਡੇ
Sadā imānadāra rahō!
Бъди винаги мил!
ਵਿਕਰੀ
Sadā cagē baṇō!
Бъди винаги учтив!
ਦੁਕਾਨ
Hamēśāṁ nimara rahō!
 
 
 
 
Да се приберете благополучно вкъщи!
ਖਰੀਦਾਰੀ
Umīda hai ki tusīṁ surakhi'ata ghara pahucē hō!
Грижете се за себе си!
ਸ਼ਾਪਿੰਗ ਬੈਗ
Āpaṇā dhi'āna rakhō!
Елате ни пак скоро на гости!
ਸ਼ਾਪਿੰਗ ਟੋਕਰੀ
Phira jaladī milaṇa ā'i'ō.
 
 
 
 
 


Бебетата могат да научат граматичните правила

Децата растат много бързо. Но също и учат много бързо! Все още не е проучено как децата се обучават. Учебните процеси се извършват автоматично. Децата не забелязват кога учат. Въпреки това, с всеки изминал ден техните способности растат. Това също е много явно при езика. Бебетата могат да плачат само през първите няколко месеца. След няколко месеца те вече казват кратки думи. А след това създават изречения от тези думи. В края на краищата децата заговарят на родния си език. За съжаление, това не работи при възрастните. Те се нуждаят от книги или други материали, за да се научат. Само по този начин те могат да научат граматичните правила, например. Бебетата, обаче, започват да учат граматика още на четири месеца! Изследователи са преподавали чуждестранна граматика на германски бебета. За да направят това, те им пускали на запис изречения на италиански език. Тези изречения съдържали определени синтактични структури. Бебетата слушали правилните изречения около петнайсетина минути. След това, изреченията били пускани на бебетата отново. Този път, обаче, някои от изреченията били неправилни. Докато бебетата слушали изреченията, мозъчните им вълни били измервани. По този начин изследователите можели да идентифицират как мозъкът реагира на изреченията. И бебетата показали различни нива на активност при изреченията! Въпреки че току-що ги били научили, те регистрирали грешките. Естествено, бебетата не разбират защо някои изречения са грешни. Те се ориентират към фонетичните модели. Но това е достатъчно, за да научат един език - поне за бебета...

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Португалският принадлежи към романските езици. Той е тясно свързан с испанския и каталонския. Развил се е от простонародния латински език на римските войници. За около 10 милиона души европейският португалски е майчин език. Но е и един от основните езици в света ... Това се дължи на миналото на Португалия като колониална сила. През 15. и 16. век мореплавателите пренесли езика си и на други континенти. В някои части на Африка и Азия и днес се говори португалски.

В езиково отношение съответните страни са ориентирани в голяма степен към европейския модел. В Бразилия това е различно. Говоримият там език има някои особености и се счита за самостоятелна разновидност. Въпреки това португалците и бразилците по принцип общуват добре. Общо повече от 240 милиона души по света говорят португалски. Освен това съществуват около 20 креолски езика, възникнали на основата напортугалския. Днес португалският е един от световните езици.

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - панджабски за начинаещи