Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   панджабски   >   Съдържание


80 [осемдесет]

Прилагателни 3

 


ਨੱਟਕ੍ਰੈਕਰ

ਕੜਾਹੀ

 

 
Тя има куче.
ਪਲੇਟ
usadē kōla ika kutā hai.
Кучето е голямо.
ਰੈਫ੍ਰੀਜੀਰੇਟਰ
Kutā vaḍā hai.
Тя има голямо куче.
ਚੱਮਚ
Usadē kōla ika vaḍā kutā hai.
 
 
 
 
Тя има къща.
ਮੇਜ਼ਪੋਸ਼
Usadā ika ghara hai.
Къщата е малка.
ਟੋਸਟਰ
Ghara chōṭā hai.
Тя има малка къща.
ਟ੍ਰੇ
Usadā ghara chōṭā hai.
 
 
 
 
Той е отседнал в хотел.
ਵਾਸ਼ਿੰਗ ਮਸ਼ੀਨ
Uha ika hōṭala vica rahidā hai.
Хотелът е евтин.
ਵ੍ਹਿਸਕ
Hōṭala sasatā hai.
Той е отседнал в евтин хотел.
ਪਿੱਤਲ
Uha ika sasatē hōṭala vica rahidā hai.
 
 
 
 
Той има кола.
ਸੀਮੈਂਟ
Usadē kōla ika gaḍī hai.
Колата е скъпа.
ਸੀਰੈਮਿਕ
Gaḍī mahigī hai.
Той има скъпа кола.
ਕੱਪੜਾ
Usadē kōla ika mahigī gaḍī hai.
 
 
 
 
Той чете роман.
ਕੱਪੜਾ
Uha ika nāvala paṛha rihā hai.
Романът е скучен.
ਕਾਟਨ
Nāvala nīrasa hai.
Той чете скучен роман.
ਕ੍ਰਿਸਟਲ
Uha ika nīrasa nāvala paṛha rihā hai.
 
 
 
 
Тя гледа филм.
ਧੂੜ
Uha ika philama dēkha rahī hai.
Филмът е напрегнат.
ਗੂੰਦ
Philama dilacasapa hai.
Тя гледа напрегнат филм.
ਚਮੜਾ
Uha ika dilacasapa philama dēkha rahī hai.
 
 
 
 
 


Академичният език

Академичният език сам по себе си представлява език. Той се използва за специализирани дискусии. Също така се използва и в академичните издания. Някога е имало унифицирани академични езици. В Европейския регион, латинският е доминирал в академичните среди дълговреме. Днес, от друга страна, английският е най-значимият академичен език. Академични езици са вид диалект. Те съдържат много специфични термини. Техните най-важните функции са стандартизация и формализация. Някои казват, че академиците умишлено говорят неразбираемо. Когато нещо е сложно, то изглежда по-интелигентно. Въпреки това, академичната среда като цяло е ориентирана към истината. Поради това тя трябва да използва неутрален език. Няма място за риторични елементи или цветиста реч. Въпреки това, има много примери на прекалено усложнен изказ. И се оказва, че усложненият език е запленяващ! Изследвания доказват, че хората вярват на по-трудните езици. Участниците в един експеримент трябвало да отговорят на няколко въпроса. Това включвало избор между няколко отговора. Някои отговори били формулирани просто, а други по много сложен начин. Повечето от участниците в експеримента избрали по-сложния отговор. Но в това нямало никаква логика! Участниците в експеримента били измамени от езика. Въпреки че съдържанието било абсурдно, те били впечатлени от формата. Писането по сложен начин не винаги е изкуство, обаче. Човек може да се научи как да опакова просто съдържание в сложен език. Но да се изразят трудни неща простичко, от друга страна, не е толкова лесно. Така че понякога простото е наистина сложно...

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Хърватски е южнославянски език. Той е много тясно свързан със сръбския, босненския и черногорския. Говорещите тези езици безпроблемно могат да общуват помежду си. Затова много езиковеди смятат, че хърватският не е самостоятелен език. Те го разглеждат като една от многото разновидности на сърбохърватския. Около 7 милиона души по света говорят хърватски. Езикът се пише с латински букви. Заедно с някои специални знаци хърватската азбука има 30 букви.

Правописът се основава строго на произношението на думите. Това важи и за думи, които са приети от други езици. Хърватският език има мелодично ударение. Това означава, че определяща е височината на изговора на сричките. Граматиката има седем падежа и не винаги е лесна. Заслужава си да се изучава хърватски език. Хърватия наистина е прекрасна страна за почивка!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - панджабски за начинаещи