Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   панджабски   >   Съдържание


68 [шейсет и осем]

голям – малък

 


ਜੀਭ

ਦੰਦ

 

 
голям и малък
ਨਕਲੀ ਵਾਲ
chōṭā atē vaḍā
Слонът е голям.
ਗੋਲਾਈ
hāthī vaḍā hudā hai.
Мишката е малка.
ਖੇਤ
Cūhā chōṭā hudā hai.
 
 
 
 
тъмен и светъл
ਖਾੜੀ
Hanērā atē rauśanī
Нощта е тъмна.
ਸਮੁੰਦਰ ਤੱਟ
rāta hanērī hudī hai.
Денят е светъл.
ਬੁਲਬੁਲਾ
Dina prakāśamāna hudā hai.
 
 
 
 
стар и млад
ਗੁਫਾ
Buḍhā/ buḍhī/ buḍhē atē javāna
Нашият дядо е много стар.
ਖੇਤ
sāḍē dādā jī bahuta buḍhē hana.
Преди 70 години е бил още млад.
ਅੱਗ
70 Sāla pahilāṁ uha vī javāna sana.
 
 
 
 
красив и грозен
ਪੈਰਚਿਨ੍ਹ
Sudara atē karūpa
Пеперудата е красива.
ਗਲੋਬ
titalī sudara hudī hai.
Паякът е грозен.
ਫਸਲ
Makaṛī karūpa hudī hai.
 
 
 
 
дебел и слаб
ਘਾਹ ਦੀਆਂ ਪੰਡਾਂ
Mōṭā/ mōṭī/ mōṭē atē patalā/ patalī/ patalē
Жена с тегло 100 килограма е дебела.
ਝੀਲ
100 kilō vālī aurata mōṭī hudī hai.
Мъж с тегло 50 килограма е слаб.
ਪੱਤਾ
50 Kilō vālā ādamī patalā hudā hai.
 
 
 
 
скъп и евтин
ਪਹਾੜ
Mahigā atē sasatā
Колата е скъпа.
ਸਾਗਰ
gaḍī mahigī hudī hai.
Вестникът е евтин.
ਵਿਸ਼ਾਲ ਦ੍ਰਿਸ਼
Akhabāra sasatā hudā hai.
 
 
 
 
 


Кодово превключване

Все повече и повече хора израстват двуезични. Те могат да говорят повече от един език. Много от тези хора често превключват между езиците. Те решават кой език да използват в зависимост от ситуацията. Например, те говорят на различни езици по време на работа и у дома. По този начин се адаптират към околната си среда. Но съществува и възможност за спонтанно превключване на езиците. Това явление се нарича кодово превключване. При кодовото превключване, езикът бива сменен в процеса на говорене. Може да има много причини, поради които говорещите правят това. Често те не намират подходящата дума в даден език. И могат да изразят себе си по-добре чрез другия език. Причината може да бъде и в това, че говорещият се чувства по-уверен в единия от езиците. Той използва този език за частни или лични неща. Понякога определена дума не съществува в езика. В този случай на говорещия се налага да превключи на друг език. Или пък умишлено сменя езиците, за да не бъде разбран. В този случай кодовото превключване работи като таен език. По-рано, смесването на езиците беше критикувано. Смяташе се, че говорещият не може да говори правилно някой от двата езика. Днес на него се гледа по различен начин. Кодовото превключване се признава като специална езикова компетентност. Интересно е да се наблюдава говорещият, който използва кодово превключване. Често пъти той не просто сменя езика, на който говори. Други комуникативни елементи също се променят. Мнозина говорят по-бързо, по-високо или по-акцентирано на другия език. Или изведнъж започват да използват повече жестове и изражения на лицето. По този начин, кодовото превключване винаги е в известна степен и културно превключване…

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Финският е майчин език на около 5 милиона души. Той принадлежи към угро-финските езици. Тясно свързан е с естонския и много различен от унгарския. Като уралски език той се отличава значително от индоевропейските езици. Пример за това е аглутиниращата структура на езика. Това означава, че граматичните функции се изразяват чрез прилепване на срички. Това води до образуване на дълги думи, които са типични за финския. Друга характерна черта на финския език са многото гласни.

Във финската граматика съществуват 15 падежа. При ударението е важно да се разграничават ясно дългите и късите гласни. Писменият и говоримият фински се различават значително. В други европейски езици този феномен е по-слабо изразен. Това не прави финския особено лесен ... Но всички правила се спазват последователно. А най-доброто на финския език е абсолютната му логика!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - панджабски за начинаещи