Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   панджабски   >   Съдържание


43 [четирийсет и три]

В зоопарка

 


ਨੋਟ

ਪੇਫੋਨ

 

 
Там е зоопаркът.
ਫੋਟੋ
ciṛī'āghara uthē hai.
Там са жирафите.
ਫੋਟੋ ਐਲਬਮ
Jirāpha uthē hai.
Къде са мечките?
ਪਿਕਚਰ ਪੋਸਟਕਾਰਡ
Bhālū kithē hai?
 
 
 
 
Къде са слоновете?
ਪੋਸਟ ਆਫਿਸ ਬਾਕਸ
Hāthī kithē hai?
Къде са змиите?
ਰੇਡੀਓ
Sapa kithē hai?
Къде са лъвовете?
ਰੀਸੀਵਰ
Śēra kithē hai?
 
 
 
 
Аз имам фотоапарат.
ਰਿਮੋਟ ਕੰਟਰੋਲ
Mērē kōla ika kaimarā hai.
Имам и камера.
ਉਪਗ੍ਰਹਿ
Mērē kōla ika sinē – kaimarā vī hai.
Къде има батерия?
ਸਕਰੀਨ
Baiṭarī kithē hai?
 
 
 
 
Къде са пингвините?
ਸੰਕੇਤ
Baiṭarī kithē hai?
Къде са кенгурутата?
ਹਸਤਾਖ਼ਰ
Kagārū kithē hai?
Къде са носорозите?
ਸਮਾਰਟਫੋਨ
Gaiṇḍē kithē hana?
 
 
 
 
Къде има тоалетна?
ਸਪੀਕਰ
Pakhānā kithē hai?
Там има кафене.
ਮੋਹਰ
Uthē ika kaiphē hai.
Там има ресторант.
ਸਟੇਸ਼ਨਰੀ
Uthē ika raisaṭōraiṇṭa hai.
 
 
 
 
Къде са камилите?
ਟੈਲੀਫੋਨ ਕਾਲ
Ūṇṭha kithē hai?
Къде са горилите и зебрите?
ਟੈਲੀਫੋਨ ਉੱਤੇ ਹੋਈ ਗੱਲਬਾਤ
Gurilā atē zaibarā kithē hai?
Къде са тигрите и крокодилите?
ਟੈਲੀਵਿਯਨ ਕੈਮਰਾ
Baghi'āṛa atē magaramacha kithē hai?
 
 
 
 
 


Езикът на баските

В Испания има четири признати езика. Те са испански, каталонски, галийски и баски. Езикът на баските е единственият без Романски корени. Говори се в граничната област между Испания и Франция. Около 800 000 души говорят на баски. Баският се счита за най-старият език в Европа. Но произходът на този език е все още неизвестен. Затова, баският остава загадка за лингвистите и до днес. Баският е също така единственият изолиран език в Европа. Така да се каже, той не е генетично свързан с никой друг език. Възможно е причината за това да се крие в неговото географско положение. Народът на баските винаги е живял в изолация, поради планините и морската ивица. По този начин техният език е оцеля дори след нахлуването на индоевропейците. Терминът Баски произлиза от латинския етноним Vascones. Баските наричат себе си Euskaldunak, т.е. говорещи на баски език. Това показва колко много те се идентифицират със своя език Euskara. Euskara се е предавал предимно устно в продължение на векове. Ето защо има запазен малък брой писмени извори. Езикът все още не е напълно стандартизиран. Повечето баски са дву- или многоезични. Но те също така поддържат жив езика на баските. Тъй като регионът на баските е автономна област. Това улеснява процесите на езиковата политика и културните програми. Децата могат да избират между баско-езично или испанско-езично образование. Има и различни типично баски видове спорт. Така че културата и езика на баските сякаш имат бъдеще. Между другото, целият свят знае една дума на баски. Това е последното име на "El Che" -... да , точно така , Guevara!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Испанският език е един от основните световни езици. Затова си заслужава да се посещава курс по испански и да се изучава испански като чужд език! Той се използва далеч извън границите на езикова област, в която възниква. В миналото испанският се е разпространил в Новия свят със завладяванетона Америка. Днес той е доминиращ език основно в Централна и Южна Америка! Понастоящем около 388 милиона души по света говорят испански като майчин език. От тях около 45 милиона живеят само в САЩ. Освен в Испания, испански се говори също и в Мексико.

Испанският е майчин език и в големи части на Централна и Южна Америка. 200 милиона бразилци разбират също добре испански. Много голяма е езиковата му близост с португалския. Испанският принадлежи към романските езици. Той е възникнал от говоримия латински на късната античност. Към романските езици спадат също португалски, френски, италиански и румънски. Много думи в тези езици са сходни и затова се учат по-лесно. Научете повече за езика и културата в испанския културен институт Instituto Cervantes!

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - панджабски за начинаещи