Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   панджабски   >   Съдържание


36 [трийсет и шест]

Градски транспорт

 


ਜਲੂਸ

ਤਮਗਾ

 

 
Къде е автобусната спирка?
ਸੈਨਾ
basa kithē rukadī hai?
Кой автобус отива в центъра?
ਨੌਸੈਨਾ
Kihaṛī basa śahira jāndī hai?
Кой автобус трябва да взема?
ਸ਼ਾਂਤੀ
Mainū kihaṛī basa laiṇī cāhīdī hai?
 
 
 
 
Трябва ли да се прекачвам?
ਪਾਇਲਟ
Kī mainū badalaṇā pavēgā?
Къде трябва да се прекачвам?
ਪਿਸਤੌਲ
Mainū kithē badalaṇā pavēgā?
Колко струва един билет?
ਰਿਵਾਲਵਰ
Ṭikaṭa kinē dī hai?
 
 
 
 
Колко спирки има до центъра?
ਰਾਇਫਲ
Śahira taka basa kinī vāra rukadī hai?
Трябва да слезете тук.
ਰਾਕੇਟ
Tuhānū ithē taranā cāhīdā hai.
Трябва да слезете отзад.
ਸ਼ੂਟਰ
Tuhānū pichē utaranā cāhīdā hai.
 
 
 
 
Следващият влак на метрото пристига след 5 минути.
ਸ਼ਾਟ
Agalī maiṭarō 5 miṭa vica ā'ēgī.
Следващият трамвай пристига след 10 минути.
ਸਿਪਾਹੀ
Agalī ṭrāma 10 miṭa vica ā'ēgī.
Следващият автобус пристига след 15 минути.
ਪਨਡੁੱਬੀ
Agalī basa 15 miṭa vica ā'ēgī.
 
 
 
 
Кога е последният влак на метрото?
ਨਿਗਰਾਨੀ
Ākharī maiṭarō kadōṁ hai?
Кога е последният трамвай?
ਤਲਵਾਰ
Ākharī ṭrāma kadōṁ hai?
Кога е последният автобус?
ਟੈਂਕ
Ākharī basa kadōṁ hai?
 
 
 
 
Имате ли билет?
ਵਰਦੀ
Kī tuhāḍē kōla ṭikaṭa hai?
Билет? – Не, нямам.
ਜਿੱਤ
Ṭikaṭa?Jī nahīṁ,mērē kōla ṭikaṭa nahīṁ hai.
Тогава трябва да платите глоба.
ਜੇਤੂ
Phira tuhānū juramānā bharanā pavēgā.
 
 
 
 
 


Развитието на езика

Защо говорим един с друг е ясно. Искаме да обменим идеи и да се разбираме помежду си. Но от къде точно произхожда езикът, от друга страна, е по-малко ясно. Съществуват различни теории за това. Това, което е сигурно, е че езикът е много старо явление. Някои физически черти у човека са били необходима предпоставка за говорене. Те са ни били необходими, за да образуваме звуци. Още най-древните хора като неандерталците са били способни да използватсвоя глас. По този начин те се разграничавали от животните. Освен това, силният и твърд глас бил важен при отбрана. Човек е можел да всее заплаха или страх у враговете си с него. По онова време хората вече са изработвали инструменти и са били открили огъня. Но тези знания е трябвало да бъдат предадени в поколенията по някакъв начин. Речта също е била важна при груповия лов. Още преди 2 милиона години е имало елементарно разбиране между хората. Първите езикови елементи са били знаци и жестове. Но хората са искали да могат да комуникират и в тъмното. По-важното е, че също са имали нужда да разговарят помежду си, без да се гледат. Ето защо се развил гласът, който заменил жестовете. Езикът, така, както го разбираме днес, е най-малко на 50 000 години. Когато Хомо сапиенс напуснал Африка, неговите представители разпространили езика по целия свят. Езиците се разделили един от друг в различните региони. Така да се каже, появили се различни езикови семейства. Въпреки това, те съдържали само основите на езиковите системи. Първите езици са били много по-опростени, отколкото днешните. Те постепенно се доразвили чрез граматиката, фонетиката и семантиката. Може да се каже, че различните езици предлагат различни решения. Но проблемът пред тях винаги е бил един и същ: Как да изразим това, което мислим?

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Бразилският португалски принадлежи към романските езици. Той е възникнал от европейския португалски. Вследствие на колониалната политика на Португалия езикът е бил пренесен в Южна Америка. Днес Бразилия е най-голямата португалскоговоряща нация в света. Около 190 милиона души говорят бразилски португалски като майчин език. Езикът има голямо влияние и върху други южноамерикански страни ... Съществува дори смесен език, който съдържа португалски и испански елементи. В миналото в езиково отношение Бразилия е била тясно ориентирана към европейския модел.

След 1930 в страната се събужда ново съзнание за бразилската култура. Бразилците, горди със своя език, са искали да съхранят особеностите му. Но постоянно са полагали усилия за запазване и на двата езика. Междувременно съществува споразумение за приемане на единен правопис. Най-голямата разлика между двете разновидности се състои в произношението. Бразилският речников състав съдържа някои индианизми, които липсват в Европа. Открийте този вълнуващ език, той е сред най-важните в света!

 


Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - панджабски за начинаещи