Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   панджабски   >   Съдържание


16 [шестнайсет]

Сезоните и времето

 


ਦਾਦਾ-ਦਾਦੀ/ਨਾਨਾ-ਨਾਨੀ

ਪੋਤਾ

 

 
Това са сезоните:
ਲਾੜਾ
rutāṁ isa prakāra hudī'āṁ hana:
пролет, лято,
ਸਮੂਹ
Basata,garamī
есен и зима.
ਸਹਾਇਕ
patajhaṛa atē saradī
 
 
 
 
Лятото е горещо.
ਸ਼ਿਸ਼ੂ
garamī garama hudī hai.
През лятото слънцето грее.
ਇਸਤਰੀ
Garamī vica sūraja camakadā hai.
През лятото ние с удоволствие се разхождаме.
ਵਿਆਹ ਦੀ ਪੇਸ਼ਕਸ਼
Sānū garamī vica ṭahilaṇā cagā lagadā hai.
 
 
 
 
Зимата е студена.
ਵਿਆਹ
Saradī ṭhaḍī hudī hai.
През зимата вали сняг или дъжд.
ਮਾਂ
Saradī vica barapha paindī hai jāṁ bāriśa hudī hai.
През зимата обичаме да стоим вкъщи.
ਝਪਕੀ
Sānū garamī vica ghara vica rahiṇā cagā lagadā hai.
 
 
 
 
Студено е.
ਗੁਆਂਢੀ
Ṭhaḍa hai.
Вали дъжд.
ਨਵ-ਵਿਆਹਤ
Bāriśa hō rahī hai.
Духа вятър.
ਜੋੜਾ
Tūphānī hai.
 
 
 
 
Топло е.
ਮਾਤਾ-ਪਿਤਾ
Garamī hai.
Слънчево е.
ਸਾਥੀ
Dhupa hai.
Ясно е.
ਪਾਰਟੀ
Tikhī dhupa hai.
 
 
 
 
Какво е времето днес?
ਲੋਕ
Aja mausama kihō jihā hai?
Днес е студено.
ਪੇਸ਼ਕਸ਼
Aja ṭhaḍa hai.
Днес е топло.
ਪੰਗਤੀ
Aja garamī hai.
 
 
 
 
 


Учението и емоциите

Всички ние се радваме, когато общуваме на чужд език. Гордеем се със себе си и с напредъка в обучението си. Но от друга страна, ако не се справяме добре се чувстваме разстроени или разочаровани. По този начин с учението са свързани различни емоции. Новите изследвания са постигнали интересни резултати. Те показват, че емоциите играят роля по време на обучителния процес. Защото те влияят върху успеваемостта на учението ни. Усвояването на нови знания винаги се явява "задача" за нашия мозък. И той се опитва да я реши. Доколко успешно ще се справи с нея, обаче, зависи от емоциите ни. Ако вярваме, че можем да решим задачата, сме уверени. Тази емоционална стабилност ни помага в обучението. Позитивната нагласа стимулира интелектуалните ни способности. И от друга страна, обучението под стрес не е много ефективно. Съмнението или притеснението препятстват добрите резултати. Учим особено лошо когато ни е страх. В такава ситуация мозъкът ни не може да складира добре новата информация. Следователно е важно винаги да сме мотивирани когато учим. Така че емоциите влияят върху обучението. Но обучението също влияе върху нашите емоции! Фактите и емоциите се обработват от едни и същи мозъчни структури. Така че учението може да ви направи щастливи, а хората, които са по-щастливи се учат по-добре. Разбира се, учението не винаги е забавно; понякога то може да бъде доста досадно. Поради тази причина винаги трябва да си поставяме малки цели. По този начин няма да претоварваме мозъка си. И ще гарантираме изпълнението на своите очаквания. Следователно, нашият успех е награда, която непрестанно ни мотивира. Така че: научете нещо ново - и се усмихвайте през това време.

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Гръцкият принадлежи към индоевропейските езици. Но в действителност не е тясно свързан с нито един друг език в света. Съвременният гръцки език не бива да се бърка със старогръцкия. Езикът на гръцката античност днес все още се преподава в много училища и университети. Някога е бил езикът на философията и науката. Дори пътуващите в античността са използвали старогръцки като език за общуване. Новогръцкият език днес е майчин език на около 13 милиона души. Той се е развил от старогръцкия.

Трудно е да се каже кога е възникнал съвременният гръцки. Сигурно е обаче, че има по-проста структура от древногръцкия. Въпреки това в новогръцкия са се запазили многобройни архаични форми. Той е много хомогенен език без силни диалекти. Гърците използват гръцката азбука, която датира от почти 2500 години. Интересно е, че гръцкият е един от езиците, които имат най-голям речников състав. Който обича да учи думи, трябва да започне с гръцки ...

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2018 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - панджабски за начинаещи