Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   панджабски   >   Съдържание


8 [осем]

Часът

 


8 [ਅੱਠ]

ਸਮਾਂ

 

 
Извинете!
ਮਾਫ ਕਰਨਾ!
māpha karanā!
Колко е часът, моля?
ਕਿੰਨੇ ਵੱਜੇ ਹਨ?
Kinē vajē hana?
Много благодаря.
ਬਹੁਤ ਧੰਨਵਾਦ।
Bahuta dhanavāda.
 
 
 
 
Часът е един.
ਇੱਕ ਵੱਜਿਆ ਹੈ।
Ika vaji'ā hai.
Часът е два.
ਦੋ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Dō vajē hana.
Часът е три.
ਤਿੰਨ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Tina vajē hana.
 
 
 
 
Часът е четири.
ਚਾਰ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Cāra vajē hana.
Часът е пет.
ਪੰਜ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Paja vajē hana.
Часът е шест.
ਛੇ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Chē vajē hana.
 
 
 
 
Часът е седем.
ਸੱਤ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Sata vajē hana.
Часът е осем.
ਅੱਠ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Aṭha vajē hana.
Часът е девет.
ਨੌਂ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Nauṁ vajē hana.
 
 
 
 
Часът е десет.
ਦੱਸ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Dasa vajē hana.
Часът е единайсет.
ਗਿਆਰਾਂ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Gi'ārāṁ vajē hana.
Часът е дванайсет.
ਬਾਰਾਂ ਵੱਜੇ ਹਨ।
Bārāṁ vajē hana.
 
 
 
 
Една минута има шейсет секунди.
ਇੱਕ ਮਿੰਟ ਵਿੱਚ ਸੱਠ ਸੈਕਿੰਡ ਹੁੰਦੇ ਹਨ।
Ika miṭa vica saṭha saikiḍa hudē hana.
Един час има шейсет минути.
ਇੱਕ ਘੰਟੇ ਵਿੱਚ ਸੱਠ ਮਿੰਟ ਹੁੰਦੇ ਹਨ।
Ika ghaṭē vica saṭha miṭa hudē hana.
Денонощието има двайсет и четири часа.
ਇੱਕ ਦਿਨ ਵਿੱਚ 24 ਘੰਟੇ ਹੁੰਦੇ ਹਨ।
Ika dina vica 24 ghaṭē hudē hana.
 
 
 
 
 


Езикови семейства

На Земята живеят около 7 милиарда души. И те говорят на около 7 000 различни езици. Както и хората, езиците също могат да бъдат роднини. Т.е. да произлизат от общи корени. Съществуват също и езици, които са напълно изолирани. Те не са генетично свързани с никой друг език. В Европа, например, езикът на Баските се счита за изолиран. Но повечето езици имат "родители", "деца" или "братя и сестри". Те спадат към конкретно езиково семейство. Близостите в езиците могат да бъдат открити чрез съпоставки. Днес езиковедите са успели да преброят около 300 генетични единици. От тях, 180 семейства се състоят от повече от един език. Останалите представляват около 120 изолирани езика. Най-голямото езиково семейство е Индо-Европейското. То се състои от около 280 езика. В това число Романските, Германските и Славянските езици. На всички континенти има над 3 милиарда души, които говорят на Индоевропейски езици. Китайско-Тибетското езиково семейство е доминиращо в Азия. То включва над 1.3 милиарда души, които говорят на него. Основният език от Китайско-Тибетското езиково семейство е китайският. Третото най-голямо езиково семейство е в Африка. То е наречено по името на района, в който се употребява: Нигер-Конгоанско. "Само" 350 милиона души говорят на езиците от това семейство. Суахили е основният език в това семейство. В повечето случаи: колкото по-близко е роднинството между езиците, толкова по-добре се разбират техните носители. Хората, които говорят на родствени езици се разбират добре помежду си. Те могат да научат другия език сравнително бързо. Така че, учете езици - семейните събирания са винаги приятни!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Немският е майчин език на повече от 90 милиона души. Те живеят основно в Германия, Австрия и Швейцария. В Белгия, Лихтенщайн, Северна Италия и Люксембург също се говори немски език. Към немскоговорящите спадат още 80 милиона, които разбират немски. Немският език всъщност е един от най-изучаваните чужди езици. Както английски и холандски, той принадлежи към западногерманските езици. Но в продължение на много векове други езици за оказали своето влияние върху него. Причина за това е, че езиковата област е разположена в средата на Европа.

В днешно време в немския речников състав се интегрират преди всичко английски думи. Друга характерна черта на немския език е наличието на много диалекти. Те обаче все повече губят значение. Най-вече чрез медиите се налага стандартният език. Затова много училища искат отново да преподават диалекти. Немската граматика не е много лесна, но усилията си заслужават! Защото немският език е един от десетте най-важни езици в света ...

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2016 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - панджабски за начинаещи