Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   норвежки   >   Съдържание


47 [четирийсет и седем]

Подготовка за пътуване

 


47 [førtisju]

Reiseforberedelser

 

 

 Кликнете върху текста! arrow
  
Трябва да стегнеш багажа!
Внимавай да не забравиш нещо!
Трябва ти голям куфар!
 
 
 
 
Не забравяй паспорта!
Не забравяй самолетния билет!
Не забравяй пътническите чекове!
 
 
 
 
Вземи крем против слънце.
Вземи слънчевите очила.
Вземи слънчевата шапка.
 
 
 
 
Искаш ли да вземеш пътна карта?
Искаш ли да вземеш пътеводител?
Искаш ли да вземеш чадър?
 
 
 
 
Не забравяй панталоните, ризите, чорапите.
Не забравяй вратовръзките, коланите, саката.
Не забравяй пижамите, нощниците и тениските.
 
 
 
 
Трябват ти обувки, сандали и ботуши.
Трябват ти носни кърпички, сапун и ножичка.
Трябват ти гребен, четка за зъби и паста за зъби.
 
 
 
 


Бъдещето на езиците

Повече от 1.3 милиарда души говорят китайски език. Това прави китайският най-говоримият език в света. Това положение ще се запази още много години напред. Но бъдещето на много други езици не изглежда толкова положително. Тъй като много местни езици ще загинат. Понастоящем се говорят около 6000 различни езика. Но експерти смятат, че по-голямата част от тях са застрашени от изчезване. Около 90 % от всички езици ще изчезнат. Повечето от тях ще отмрат още през този век. Това означава, че по един език ще се губи всеки ден. Значимостта на различните езици също ще се променя в бъдеще. Английският все още е на второ място. Но броят на носителите на езиците също не остава непроменен. За това е отговорно демографското развитие. След няколко десетилетия, други езици ще бъдат доминиращи. Хинди/урду и арабският скоро ще бъдат на второ и трето място. Английският ще заеме четвърто място. А немският напълно ще изчезне от първата десетка. На свой ред, малайският ще се числи към най-важните езици. Докато много езици загиват, нови ще се появяват. Те ще бъдат хибридни езици. Тези езикови хибриди ще бъдат говорени предимно в градовете. Напълно нови варианти на езиците също ще се развият. Така че в бъдеще ще има различни форми на английски език. Броят на двуезичните хора ще се увеличи значително в световен мащаб. Как ние ще говорим в бъдеще не е ясно. Но дори и след 100 години все още ще има различни езици. Така че ученето няма да свърши толкова бързо...

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Чешкият е майчин език на около 12 милиона души. Той принадлежи към западнославянските езици. Чешкият и словашкият са много сходни. Това се дължи на общата история на двата народа. Въпреки това езиците се различават в някои отношения. Младите чехи и словаци понякога трудно се разбират помежду си. Но има и хора, които използват смесен език. Говоримият чешки се различава значително от писмения.

Би могло да се каже, че книжовният чешки съществува предимно в писмената форма. Устно той се използва само при официални поводи или в медиите. Това строго разделение е важна особеност на чешкия език. Граматиката на чешкия не е лесна. Съществуват например седем падежа и четири рода. Въпреки това ученето доставя удоволствие. Откриват се толкова много нови неща.

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - норвежки за начинаещи