Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   арабски   >   Съдържание


64 [шейсет и четири]

Отрицание 1

 


‫64 [أربعة وستون]‬

‫النفي 1‬

 

 
Аз не разбирам думата.
‫لا أفهم الكلمة.‬
laa 'afahum alkalimata.
Аз не разбирам изречението.
‫لا أفهم الجملة.‬
laa 'afahum aljamlata.
Аз не разбирам значението.
‫لا أفهم المعنى.‬
laa 'afahum almaenaa.
 
 
 
 
Учител
‫المدرس، المعلم‬
almudris, almuealam
Разбирате ли учителя?
‫أتفهم المعلم؟‬
atafahum almaealma?
Да, аз го разбирам добре.
‫نعم، أفهمه جيداً.‬
neim, 'afhimh jydaan.
 
 
 
 
Учителка
‫المعلمة، المدرسة‬
almuelamat, almudrsat
Разбирате ли учителката?
‫أتفهم المعلمة؟‬
atafahum almuealamat?
Да, аз я разбирам добре.
‫نعم، أفهمها جيداً.‬
neim, 'afhamha jydaan.
 
 
 
 
Хора
‫الناس‬
alnaas
Разбирате ли хората?
‫أتفهم الناس؟‬
atafahum alnaas?
Не, не ги разбирам съвсем добре.
‫لا، لا أفهمهم كما يجب.‬
laa, la 'afhamuhum kama yujba.
 
 
 
 
Приятелка
‫الصديقة‬
alsdiqat
Имате ли приятелка?
‫ألديك صديقة؟‬
alidik sdiyq?
Да, имам.
‫نعم، لدي صديقة.‬
neim, laday sadiyqata.
 
 
 
 
Дъщеря
‫الإبنة‬
al'iibanat
Имате ли дъщеря?
‫ألديك ابنة؟‬
aludik abnat?
Не, нямам.
‫لا،ليس لدي ابنة.‬
laa,lays ladayi abnata.
 
 
 
 


Слепите хора обработват речта по-ефективно

Хората, които не могат да виждат, чуват по-добре. В резултат на това, те могат да преминават през ежедневието по-лесно. Но слепите хора също могат да обработват речта по-добре! Многобройни научни изследвания са стигнали до това заключение. Изследователите накарали участниците в експеримента да слушат аудио-записи. Скоростта на записа била след това значително увеличена. Въпреки това, слепите участници в теста успели да разберат чутото. Зрящите участници, от друга страна, почти нищо не разбрали. Скоростта на говорене била твърде висока за тях. Друг експеримент също стигнал до подобни резултати. Зрящи и слепи участници в експеримента слушали различни изречения. Части от всяко изречение били манипулирани. Последната дума била заменена с безсмислица. Участниците в експеримента трябвало да оценят изреченията. Те трябвало да отсъдят дали изреченията са смислени или безсмислени. Докато работили върху изреченията, мозъците им били анализирани. Изследователите измервали определени мозъчни вълни. По този начин те можели да видят колко бързо мозъкът решава задачата. При слепите участници в теста, определен сигнал се появявал много бързо. Този сигнал показвал, че изречението е анализирано. При зрящите участници в теста този сигнал се появявал много по-късно. Защо слепите хора обработват по-ефективно речта, все още не е изяснено. Но учените имат теория за това. Те считат, че техния мозък използва конкретен мозъчен участък по-интензивно. Това е участъкът, с които зрящите хора обработват визуалните дразнители. При слепите хора този участък не се използва за гледане. Така че той е "на разположение" за други задачи. Поради тази причина, слепите имат по-голям капацитет за обработка на речта...

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Американският английски принадлежи към западногерманските езици. Подобно на канадския английски той е северноамерикански английски диалект. Той е майчин език на около 300 милиона души. С това е най-широко разпространената разновидност на английския език. Той е много подобен на британския английски. Хората, говорещи двете разновидности, безпроблемно могат да общуват помежду си. Само ако двете страни говорят силни диалекти, комуникацията става по-трудна. Все пак съществуват някои съществени различия между двете разновидности.

Те са свързани преди всичко с произношението, речниковия състав и правописа. В някои случаи има отклонения също в граматиката и пунктуацията. В сравнение с британския английски значението на американския английски нараства. Това се дължи главно на голямото влияние на северноамериканската кино- и музикална индустрия. Тя изнася своя език в продължение на десетилетия в цял свят. Дори Индия и Пакистан, някога британски колонии, приемат днес американизми ... Научете американски английски, той е най-влиятелният език в света!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - арабски за начинаещи