Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   арабски   >   Съдържание


11 [единайсет]

Месеците

 


‫11 [أحد عشر]‬

‫الأشهر‬

 

 
януари
‫كانون الثاني‬
kanun alththani
февруари
‫شباط‬
shbat
март
‫آذار‬
adhar
 
 
 
 
април
‫نيسان‬
nysan
май
‫أيار‬
ayar
юни
‫حزيران‬
hziran
 
 
 
 
Това са шест месеца.
‫هذه ستة أشهر.‬
hdhih stt 'ashhur.
януари, февруари, март,
‫كانون الثاني، شباط، آذار‬
kanun alththani, shabat, adhar
април, май и юни.
‫نيسان، أيار، حزيران.‬
nyasan, 'ayaarun, hazirana.
 
 
 
 
юли
‫تموز‬
tamuz
август
‫آب‬
ab
септември
‫أيلول‬
aylul
 
 
 
 
октомври
‫تشرين الأول‬
tishirin al'uwl
ноември
‫تشرين الثاني‬
tishirin althaani
декември
‫كانون الأول‬
kanun al'uwl
 
 
 
 
Това също са шест месеца.
‫وهذه أيضاً ستة أشهر.‬
whadhih aydaan stt 'ashhur.
юли, август, септември,
‫تموز، آب، أيلول،‬
tmwza, ab, 'aylul,
октомври, ноември и декември.
‫تشرين الأول، تشرين الثاني، كانون الأول.‬
tishirin al'awl, tishrin alththani, kanun al'awl.
 
 
 
 


Латинският, един жив език?

Днес английският език е най-важният универсален език. Той се преподава по целия свят и е официален език на много нации. По-рано в историята, латинският е играел тази роля. Латинският език първоначално е бил говорен от Латините. Те са населявали Латиум, с център Рим. Езикът се разпространил заедно с разрастването на Римската империя. В древния свят латинският бил роден език на много хора. Те живеели в Европа, Северна Африка и Средния Изток. Но, разговорният латински език бил различен от класическия латински. Това бил езикът на простолюдието, и затова още се наличал Вулгарен Латински. В романизираните региони съществували различни диалекти. През Средновековието националните езици се развили именно от тези диалекти. Езиците, които произлезли от латинския са съвременните Романски езици. Сред тях се включват италианският, испанският и португалският. Френският и румънският също са базирани на латински. Но латинският никога не отмрял напълно. Той продължава да е важен търговски език чак до 19-ти век. И си остава езикът на образованите хора. Днес латинският е все така значим за науката. Много технически термини водят своето начало от латинския език. Освен това, латинският все още се преподава в училищата като чужд език. И университетите често очакват известни познания по латински. Така че латинският не е отмрял, въпреки че вече не се говори. Латинският преживява завръщане през последните години. Броят на желаещите да изучават латински език отново започва да се повишава. Той все още се счита за ключ към езиците и културите на много държави. Така че имайте смелостта да научите латински! Audaces fortuna adiuvat, Съдбата помага на смелите!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Есперанто принадлежи към универсалните езици. Универсалните езици са разработени и развити целенасочено, те следват план. В тях се смесват елементи от различни езици. Така максимално много хора могат да изучават универсални езици. Есперанто е представен за пръв път през 1887 във Варшава. Негов създател е лекарят Людвик Л. Заменхоф L. (псевдоним: д-р Есперанто, Надяващ се). Той открива основната причина за вражди в затрудненията при общуването. Ето защо е искал да създаде неутрален език, свързващ народите.

Днес есперанто е най-популярният универсален език в света. С него се свързват и много цели, като толерантност и човешки права. Есперанто е силно повлиян от индоевропейските езици. По-голямата част от речниковия състав например е с романски произход. Хора в повече от 120 страни изучават езика. Те се срещат редовно в дружества и на международни конференции. Научете есперанто и открийте нови приятели!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - арабски за начинаещи