Изучаване на чужди езици онлайн
previous page  up Съдържание  next page  | Free download MP3:  ALL  11-20  | Free Android app | Free iPhone app

Home  >   50езика   >   български   >   арабски   >   Съдържание


11 [единайсет]

Месеците

 


‫11 [أحد عشر]‬

‫الشهور‬

 

 
януари
‫يناير‬
yanaayer
февруари
‫فبراير‬
febraayer
март
‫مارس‬
mars
 
 
 
 
април
‫أبريل‬
abril
май
‫مايو‬
mayoo
юни
‫يونيو‬
yooniyoo
 
 
 
 
Това са шест месеца.
‫هذه ستة أشهر.‬
hadhihi settat ashhor
януари, февруари, март,
‫يناير، فبراير، مارس،‬
yanaayir, febraayer, mars,
април, май и юни.
‫أبريل، مايو، ويونيو.‬
abriil, mayoo, wa yooniyoo
 
 
 
 
юли
‫يوليو‬
yooliyoo
август
‫أغسطس‬
aghostos
септември
‫سبتمبر‬
sebtambar
 
 
 
 
октомври
‫أكتوبر‬
aktoobr
ноември
‫نوفمبر‬
noofambr
декември
‫ديسمبر‬
diisambr
 
 
 
 
Това също са шест месеца.
‫وهذه أيضاً ستة أشهر.‬
wa hadhihi aydhan settato ashhor
юли, август, септември,
‫يوليو، أغسطس، سبتمبر‬
yooliyoo, aghostos, sebtambar
октомври, ноември и декември.
‫أكتوبر، نوفمبر، وديسمبر.‬
oktoobr, noofambr, wa diisambar
 
 
 
 
 

previous page  up Съдържание  next page  | Free download MP3:  ALL  11-20  | Free Android app | Free iPhone app

Латинският, един жив език?

Днес английският език е най-важният универсален език. Той се преподава по целия свят и е официален език на много нации. По-рано в историята, латинският е играел тази роля. Латинският език първоначално е бил говорен от Латините. Те са населявали Латиум, с център Рим. Езикът се разпространил заедно с разрастването на Римската империя. В древния свят латинският бил роден език на много хора. Те живеели в Европа, Северна Африка и Средния Изток. Но, разговорният латински език бил различен от класическия латински. Това бил езикът на простолюдието, и затова още се наличал Вулгарен Латински. В романизираните региони съществували различни диалекти. През Средновековието националните езици се развили именно от тези диалекти. Езиците, които произлезли от латинския са съвременните Романски езици. Сред тях се включват италианският, испанският и португалският. Френският и румънският също са базирани на латински. Но латинският никога не отмрял напълно. Той продължава да е важен търговски език чак до 19-ти век. И си остава езикът на образованите хора. Днес латинският е все така значим за науката. Много технически термини водят своето начало от латинския език. Освен това, латинският все още се преподава в училищата като чужд език. И университетите често очакват известни познания по латински. Така че латинският не е отмрял, въпреки че вече не се говори. Латинският преживява завръщане през последните години. Броят на желаещите да изучават латински език отново започва да се повишава. Той все още се счита за ключ към езиците и културите на много държави. Така че имайте смелостта да научите латински! Audaces fortuna adiuvat, Съдбата помага на смелите!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Есперанто принадлежи към универсалните езици. Универсалните езици са разработени и развити целенасочено, те следват план. В тях се смесват елементи от различни езици. Така максимално много хора могат да изучават универсални езици. Есперанто е представен за пръв път през 1887 във Варшава. Негов създател е лекарят Людвик Л. Заменхоф L. (псевдоним: д-р Есперанто, Надяващ се). Той открива основната причина за вражди в затрудненията при общуването. Ето защо е искал да създаде неутрален език, свързващ народите.

Днес есперанто е най-популярният универсален език в света. С него се свързват и много цели, като толерантност и човешки права. Есперанто е силно повлиян от индоевропейските езици. По-голямата част от речниковия състав например е с романски произход. Хора в повече от 120 страни изучават езика. Те се срещат редовно в дружества и на международни конференции. Научете есперанто и открийте нови приятели!

previous page  up Съдържание  next page  | Free download MP3:  ALL  11-20  | Free Android app | Free iPhone app

 

Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
© Copyright 2007 - 2015 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - арабски за начинаещи