Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   арабски   >   Съдържание


10 [десет]

вчера – днес – утре

 


‫10 [عشرة]‬

‫أمس – اليوم – غدًا‬

 

 
Вчера беше събота.
أمس كان السبت
'ams kan alsabt
Вчера бях на кино.
‫بالأمس كنتُ في السينما.‬
bal'ams knt fi alsaynama.
Филмът беше интересен.
‫كان الفيلم مشوقاً.‬
kan alfilm mshwqaan.
 
 
 
 
Днес е неделя.
‫اليوم هو الأحد.‬
alyawm hu al'ahda.
Днес не работя.
‫اليوم لا أعمل.‬
alyawm la 'aemal.
Аз оставам вкъщи.
‫سأبقى في البيت.‬
s'abqaa fi albayt.
 
 
 
 
Утре е понеделник.
‫غدًا هو الاثنين.‬
ghdana hu alaithnayna.
Утре аз отново работя.
‫غداً سأعود للعمل.‬
ghdaan sa'aeud lileamal.
Аз работя в офис.
‫إني أعمل في مكتب.‬
'iini 'aemal fi maktabin.
 
 
 
 
Кой е това?
‫من هذا؟‬
mn hdha?
Това е Петер.
‫هذا بيتر.‬
hdha baytr.
Петер е студент.
‫بيتر طالب.‬
bitir talib.
 
 
 
 
Кой е това?
‫مَن هذه؟‬
man hdhh?
Това е Марта.
‫هذه مارتا.‬
hdhih marta.
Марта е секретарка.
‫مارتا أمينة سر.‬
maartana 'aminat sara.
 
 
 
 
Петер и Марта са приятели.
‫بيتر ومارتا أصدقاء.‬
bitir wamarita 'asdiqa'a.
Петер е приятелят на Марта.
‫بيتر صديق مارتا.‬
bytr sidiyq marta.
Марта е приятелката на Петер.
‫مارتا صديقة بيتر.‬
maarta sadiqatan baytr.
 
 
 
 


Учете насън

Днес обучението по чужди езици е част от задължителната учебна програма. Ех, да не беше изучаването им толкова отегчително! Но имаме добра новина за онези, които срещат трудности с езиците. И тя е, че учим най-ефективно докато спим! Множество научни изследвания са стигнали до този извод. И можем да използваме този факт когато учим езици. По време на сън обработваме информацията, напрупана през деня. Мозъците ни анализират новите случки. Всичко, което сме преживели минава отново през нашето съзнание. И новото съдържание се подсилва в мозъците ни. Нещата, които сме научили непосредствено преди сън се запаметяват изключително добре. Следователно, може да е полезно да преглеждаме важните неща вечерно време. Различните фази на съня отговарят за различно учебно съдържание. REM съня поддържа психомоторното обучение. Свиренето на музика или спортуването спадат към тази категория. В контраст с това, запаметяването на чистите знания става по време на дълбокия сън. Именно по време на тази фаза преговаряме всичко научено. Даже лексиката и граматиката! Когато учим нови езици нашият мозък работи усилено. Налага му се да складира нови думи и правила. Всички те минават през съзнанието отново по време на сън. Изследователите наричат това "Теория на повторението". Въпреки това, важно е да се наспивате. Тялото и мозъкът имат нужда от пълноценно възстановяване. Само тогава мозъкът ни може да работи ефикасно. Може да се каже, че добрият сън е равен на добри познавателни постижения. Докато си почиваме нашият мозък е все така активен… Така че: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Британският английски е формата на английския език, говорим във Великобритания. Той принадлежи към западногерманските езици. За около 60 милиона души той е майчин език. В някои отношения се различава от американския английски. Затова английският език се определя като плурицентричен език. Това означава, че е език, който има няколко стандартни разновидности. Различията могат да се отнасят например за произношението, речниковия състав и правописа. Британският английски се разделя на много диалекти, отчасти твърде различни.

Дълго време говорещите на диалект са били възприемани като необразовани и не са имали достъп до добри професии. Положението днес е различно, макар диалектите във Великобритания все още да играят роля. В британския английски се открива съществено влияния от френски. Това датира още от завладяването на Великобритания от норманите през 1066. През колониалната епоха Великобритания пренася езика си на други континенти. Така през последните векове английският става най-важният език в света ... Учете английски език, но моля, оригинала!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - арабски за начинаещи