Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   арабски   >   Съдържание


6 [шест]

Четене и писане

 


‫6 [ستة]‬

‫القراءة والكتابة‬

 

 
Аз чета.
‫أنا أقرأ.‬
anaa 'aqra'a.
Аз чета една буква.
‫أقرأ حرفـًا.‬
aqara hrfana.
Аз чета една дума.
‫أقرأ كلمة.‬
aqara kalimata.
 
 
 
 
Аз чета едно изречение.
‫ أقرأ جملة.‬
'aqra jamlata.
Аз чета едно писмо.
‫ أقرأ رسالة.‬
'aqra risalata.
Аз чета една книга.
‫ أقرأ كتابًا.‬
'aqra ktabana.
 
 
 
 
Аз чета.
‫أنا أقرأ.‬
anaa 'aqra'a.
Ти четеш.
‫أنتَ تقرأ / أنتِ تقرئين.‬
ant taqra / ant tuqriiyna.
Той чете.
‫هو يقرأ.‬
hw yaqra'a.
 
 
 
 
Аз пиша.
‫أنا أكتب.‬
anaa 'aktab.
Аз пиша една буква.
‫أكتب حرفـًا.‬
akatab hrfana.
Аз пиша една дума.
‫أكتب كلمة.‬
akatub kalimata.
 
 
 
 
Аз пиша едно изречение.
‫أكتب جملة.‬
akatub jamlata.
Аз пиша едно писмо.
‫أكتب رسالة.‬
akatub rasalata.
Аз пиша една книга.
‫أكتب كتابًا.‬
akatub ktabana.
 
 
 
 
Аз пиша.
‫أنا أكتب.‬
anaa 'aktab.
Ти пишеш.
‫أنتَ تكتب / أنتِ تكتبين.‬
ant taktub / ant taktabina.
Той пише.
‫هو يكتب.‬
hw yaktab.
 
 
 
 


Интернационализми

Глобализацията не спира с езиците. Това се вижда от нарастващия брой на "интернационализмите" Интернационализмите са думи, които съществуват в множество езици. В тях тези думи могат да имат еднакви или близки значения. Тяхното произношение често е едно и също. Начинът на изписване на тези думи също е много близък. Разпространението на интернационализмите е интересно явление. Те не признават никакви граници. В това число географски граници. И особено - езикови граници. Съществуват думи, които хората от всички континенти разбират. Думата "хотел" е един добър пример за това. Тя съществува почти в целия свят. Много интернационализми произлизат от науката. Техническите термини също се разпространяват бързо и глобално. Старите интернационализми произлизат от общи корени. Те са се развили от едни и същи думи. Но въпреки това, повечето интернационализми обикновено са заемки. Т.е. тези думи просто се инкорпорират в други езици. Културните кръгове играят важна роля в този процес на заемане. Всяка цивилизация има свои собствени традиции. Именно поради това не всички нови концепции могат да бъдат възприети от всички. Културните норми определят кои идеи ще пуснат корени. Някои явления се откриват само в определени части на света. Други много бързо се разпространяват по целия свят. Но чак когато се разпространят, стават познати и техните наименования. Именно това прави интернационализмите толкова вълнуващи! С откриването на нови езици, ние винаги откриваме и нови култури.

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Китайският език се говори от най-много хора в света. Не съществува един единствен китайски език, по-скоро те са няколко. Всички те принадлежат към семейството на сино-тибетските езици. Общо около 1,3 милиарда души говорят китайски. По-голямата част от тях живеят в Китайската народна република и в Тайван. Най-големият китайски език е книжовният китайски, наричан също мандарин. Като официален език на Китайската народна република той е майчин език на 850 милиона души. Другите китайски езици често се разглеждат като диалекти.

Почти всички хора, говорещи китайски, разбират мандарин. Всички китайци имат обща писменост, която датира отпреди 4000 до 5000 години. С това китайците имат най-дълга литературна традиция. Китайските йероглифи са по-трудни отколкото азбучните системи. Граматиката обаче се учи сравнително лесно, така че за кратко време може да се постигне напредък. Все повече хора искат да научат китайски ... Проявете смелост, китайският ще бъде езикът на бъдещето!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - арабски за начинаещи