Изучаване на чужди езици онлайн

Home  >   50езика   >   български   >   арабски   >   Съдържание


1 [едно]

Лица

 


‫1 [واحد]‬

‫الأشخاص‬

 

 
аз
‫أنا‬
ana
аз и ти
‫أنا وأنت‬
anaa wa'anat
ние двамата
‫نحن الإثنان‬
nhun al'iithnan
 
 
 
 
той
‫هو‬
hw
той и тя
‫هو وهي‬
hw wahi
те двамата
‫كلاهما / كلتاهما‬
klahuma / kaltahuma
 
 
 
 
мъж
‫الرجل‬
alrijl
жена
‫الإمرأة / المرأة‬
al'iimr'at / almara'at
дете
‫الطفل / الولد‬
altafl / alwald
 
 
 
 
семейство
‫العائلة‬
aleayilat
моето семейство
‫عائلتي‬
eayilati
Моето семейство е тук.
‫عائلتي هنا.‬
eayilati huna.
 
 
 
 
Аз съм тук.
‫أنا هنا.‬
ana huna.
Ти си тук.
‫أنت هنا.‬
ant huna.
Той е тук и тя е тук.
‫هو هنا وهي أيضاً.‬
hw huna wahi aydaan.
 
 
 
 
Ние сме тук.
‫نحن هنا.‬
nhin huna.
Вие сте тук.
‫أنتم / أنتن هنا.‬
antum / 'antun huna.
Те всички са тук.
‫جميعهم هنا.‬
jmieahum huna.
 
 
 
 


Езиците в борбата срещу Алцхаймер

Ако искате умът Ви да е в добра форма - учете езици. Изучаването на езици предотвратява деменцията. Множество научни изследвания доказват този факт. Възрастта на учащия се не играе абсолютно никаква роля. Това, което е важно, е мозъкът да бъде редовно трениран. Изучаването на нови думи активира различни дялове от мозъка. Тези дялове управляват важни познавателни процеси. Поради това, хората които владеят много езици са по-внимателни. Те също така могат да се концентрират по-добре. Освен това, владеенето на много езици има и допълнителни преимущества. Хората, владеещи чужди езици могат по-добре да вземат решения. С други думи, те достигат до решение по-бързо. Това се дължи на факта, че мозъкът им се е научил да избира. Той винаги знае поне две думи за едно нещо. И всяка от тези думи е приложима опция. Следователно, многоезичните хора постоянно взимат решения. Мозъците им са тренирани да избират между множество опции. И тази тренираност носи полза не само на речевия център на мозъка. Много други дялове на мозъка също се облагодетелстват от многоезичието. Езиковите умения също така означават по-добър познавателен контрол. Разбира се, езиковите умения не могат напълно да предотвратят деменцията. Но при многоезичните хора болестта се развива по-бавно. И техните мозъци сякаш са по-способни да неутрализират ефектите от болестта. При изучаващите чужди езици, симптомите на деменцията се проявяват в по-слаба форма. Объркването и забравливостта са в по-слаба степен. Следователно, изучаването на чужди езици е полезно както за млади, така иза стари. И още нещо: с всеки нов език изучаването на следващия става все по-лесно. Така че, по-добре да посягаме към речника, вместо към лекарствата!

Разширете езиковите си познания за свободното време, за пътувания в чужбина и професията!

Албанският език принадлежи към индоевропейските езици. Но той не е свързан с нито един език от тази група. Как точно е възникнал албанският, не се знае все още. Днес той е говорим предимно в Албания и Косово. За около 6 милиона души той е майчин език. Албанският език се разделя на две големи диалектни групи. Реката Шкумбин образува границата между северния и южния диалект. В някои отношения те се различават съществено един от друг.

Книжовният албански език се налага едва през 20. век. На езика се пише с латински букви. Граматиката отчасти прилича на тази в гръцки и румънски. Сравнения могат да бъдат намерени и с южнославянските езици. Всички тези прилики трябва да са възникнали вследствие речеви контакти. Който се интересува от езици, трябва да учи албански! Той наистина е уникален език!

 
Downloads are FREE for private use, public schools and for non-commercial purposes only!
LICENCE AGREEMENT. Please report any mistakes or incorrect translations here.
Imprint - Impressum  © Copyright 2007 - 2020 Goethe Verlag Starnberg and licensors. All rights reserved.
Contact
book2 български - арабски за начинаещи